ĐORĐA MELONI IMA PLAN: Proširenje EU na Balkan mora biti prioritet

Tanjug

24. 01. 2023. u 15:51

ITALIJANSKA premijerka Đorđa Meloni izjavila je danas da proširenje na Balkan mora biti prioritet Evropske unije i istakla ja potrebno da EU razvije novu viziju prema tom regionu.

ЂОРЂА МЕЛОНИ ИМА ПЛАН: Проширење ЕУ на Балкан мора бити приоритет

FOTO: AP/Tanjug

Govoreći na konferenciji pod nazivom ''Italija i Zapadni Balkan: rast i integracija'', ona je navela da je dovođenje ''više Italije'' na Balkan cilj njene vlade.

- Od nas to traže prijatelji regiona, lično sam to primetila na samitu u Tirani. Mi smo protagonisti u regionu, ali moramo da obnovimo pristustvo i ulažemo u strateške sektore - rekla je Meloni.

Ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani rekao je da je stabilnost Balkana kao regiona fundamentalno važna, jer migracioni tokovi iz Turske prolaze kroz Balkan.

- Stabilnost znači mogućnost ekonomskog rasta i prisustva naših kompanija. Već smo bili u Srbiji i na Kosovu kako bismo pomogli oko dijaloga, a zahvaljujući prisustvu velikog broja italijanskih vojnika, verujem da možemo uraditi pozitivne stvari - rekao je Tajani.

On je ocenio da je potrebno povećati prisustvo Italije na Zapadnom Balkanu kako bi taj region postao deo evropskog tržišta.

- Želimo da balkanske zemlje budu u evropskoj orbiti, to znači da moramo biti kredibilni, ozbiljni, pouzdani, da ulažemo. U politici čim ostavite malo prostora neko će ga zauzeti. Ako smo politički prisutni, sa našom ekonomijom, ali i sa našim mirovnjacima, onda nema opasnosti da neko taj prostor zauzme - rekao je Tajani.

Italijanski šef diplomatije je naveo da su pored Rusije i mnogi drugi zainteresovani za Balkan.

- Zato Evropa i Italija moraju povećati prisustvo - zaključio je Tajani.

BONUS VIDEO: KAO PONOVO ROĐENI: Bogojavljensko kupanje u ledenoj vodi u Bijsku i Vladivostoku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati