RAT U UKRAJINI: Vojna pomoć Ukrajini stiže sa svih strana; Pregovori o zoni bezbednosti Zaporoške nuklearke (FOTO, VIDEO)

Novosti online

13. 01. 2023. u 07:34 >> 20:53

DANAS je 324. dan specijalne vojne operacije ruske vojske u Ukrajini. Žestoke borbe vode se u oko Bahmuta posle ruskog uspeha kod Soledara.

РАТ У УКРАЈИНИ: Војна помоћ Украјини стиже са свих страна; Преговори о зони безбедности Запорошке нуклеарке (ФОТО, ВИДЕО)

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Kuleba i Blinken razgovarali o vojnoj pomoći Kijevu

Ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba objavio je na Tviteru da je sa američkim državnim sekretarem Entonijem Blinkenom razgovarao o vojnoj pomoći Ukrajini.

Entoni Blinken / Arhiva

Kuleba je naglasio da je bilo reči o načinima povećanja američke i međunarodne pomoći Ukrajini, uključujući vojnu, kao i isporukama tenkova zapadne proizvodnje Kijevu.

U Stejt departmentu su potvrdili razgovor i istakli da je državni sekretar podvukao da je podrška Sjedinjenih Američkih Država Ukrajini nepokolebljiva, što se odražava u isporukama savremenih PVO sistema i oklopnih vozila iz američkih rezervi.

Italija odobrila slanje PVO sistema SAMP/T Ukrajini

Italija je odlučila da pošalje Ukrajini PVO sisteme srednjeg dometa SAMP/T, saopštilo je vojno izdanje RID, pozivajući se na sobstvene izvore.

Ističe se da je predaju savremenih sistema „pre dva-tri dana“ odobrila premijerka Italije Đorđa Meloni.

U članku se navodi da je pitanje predaje ovog sistema Kijevu ostajalo nerešeno, „jer Ministarstvo odbrane i vojske nije bilo saglasno, imajući u vidu da Italija poseduje samo pet baterija SAMP/T, a jedna od njih se trenutno nalazi u Kuvajtu“.

- Zatim je jak pritisak Vašingtona – pominje se čak i telefonski poziv (američkog predsednika Džozefa) Bajdena Melonijevoj, odlučno promenilo sliku i Italija je, preliminarno, pristala - navodi se u članku.

Prema izdanju, „postoje glasine“ da će baterija biti predata u delovima, jer se sastoji od francuskih i italijanskih komponenti, s obzirom da je SAMP/T rezultat zajedničkog rada Italije i Francuske.

Kijev: Već dobijamo teško naoružanje od Zapada

Šef kancelarije Vladimira Zelenskog Andrej Jermak izjavio je da je Ukrajina već počela da dobija teško naoružanje od Zapada.

Prema njegovim rečima, Ukrajini su potrebni teško naoružanje i tenkovi.

Foto Tanjug/AP

- Ne mogu da vam otkrivam sve detalje, ali mogu da vam kažem da smo, zapravo, već počeli da dobijamo teško naoružanje od naših evropskih partnera. Uveren sam da će se te isporuke nastaviti - rekao je Jermak za francuski televizijski kanal BFMTV.

Vozilo šefa administracije Berdjanskog okruga dignuto u vazduh

Ukrajinske specijalne službe izvršile su teroristički akt u Berdjansku kada je dignut u vazduh minirani automobil šefa administracije Berdjanskog okruga Alekseja Kičigina, saopštile su gradske vlasti na Telegram kanalu.

Prema saopštenju, Kičigin srećom nije povređen, jer je na vreme primetio sumnjivi predmet ispod službenog automobila. Gradske vlasti poručuju da nečovečna akcija neće uticati na rad vojno-civilne administracije Berdjanskog okruga.

EK: Nova pomoć u januaru za Ukrajinu – najveća u istoriji EU

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen potvrdila je da EK namerava da u januaru dodeli Ukrajini prvu tranšu iz novog paketa makroekonomske pomoći.

Ona je istakla da je vrednost ovog paketa makroekonomske podrške najveća u istoriji Evropske unije.

Ministarstvo odbrane Rusije: Ovako je oslobođen Soledar

Ofanzivne akcije koje su se završile porazom ukrajinskih snaga i zauzimanjem Soledara izvršile su različite grupe ruske vojske prema jedinstvenom planu, koji je predvideo rešavanje paketa borbenih zadataka, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije na Telegram kanalu.

- Što se tiče direktnog napada na delove Soledara, koji su bili pod kontrolom ukrajinskih snaga, ovaj borbeni zadatak uspešno je rešen samopregornim akcijama dobrovoljaca iz jurišnih odreda ‘Vagnera’ - ističe se u saopštenju.

Foto: Profimedia/Ilustracija/Javno vlasništvo

Ministarstvo ističe da su borbeni zadaci uključivali blokadu gradu sa severa i juga, izolaciju područja borbenih dejstava, sprečavanje prebacivanja neprijateljske rezerve iz okolnih područja i onemogućivanje izlaska ukrajinskih jedinica iz Soledara, kao i vatrenu podršku koju su ofanzivi pružile jurišni avioni i artiljerija.

Prethodno je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da je 12. januara uveče završeno oslobađanje grada Soledara koji ima važan značaj za nastavak uspešnih ofanzivnih dejstava.

Oslobađanje Soledara omogućiće da se preseče direktan put snabdevanja između Artjomovska i Severska, kao i da se Artjomovsk zauzme sa severa.

Grosi: Pregovori o zoni bezbednosti oko Zaporoške nuklearke napreduju, mada sporo

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi izjavio je da konsultacije s ruskom i ukrajinskom stranom o formiranju zone bezbednosti oko Zaporoške nuklearne elektrane napreduju, iako proces i dalje ne teče operativno.

Međunarodna agencija za atomsku energiju je saopštila da će Grosi sledeće nedelje posetiti Ukrajinu i obići nuklearne elektrane, u kojima treba da budu razmešteni eksperti te agencije.

On će u Kijevu razgovarati s visoko rangiranim predstavnicima ukrajinske vlade o pitanju formiranja zone bezbednosti oko Zaporoške nuklearne elektrane.

Foto: Free Images Pixabay

- Moje konsultacije s Ukrajinom i Rusijom napreduju, mada ne tako brzo kako bi trebalo. I dalje se nadam da ćemo uspeti da se dogovorimo i da uskoro uspostavimo tu zonu - naveo je Grosi.

U saopštenju se dodaje da će Grosi posetiti Južnoukrajinsku i Rovensku nuklearnu elektranu, kao i Černobilj, kako bi pokrenuo misije koje čine po dva eksperta Međunarodne agencije za atomsku energiju. Tim od dvoje ljudi biće takođe poslat u Hmeljnicku nuklearnu elektranu.

Grosi je, takođe, rekao da je ove sedmice u Zaporošku nuklearnu elektranu stigla nova grupa koju čine tri stručnjaka Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Ukrajinske snage granatirale popravni zatvor u DNR

Ukrajinska vojska granatirala je popravni zatvor u Gorlovki u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštio je gradonačelnik Ivan Prihodko.

U saopštenju se navodi da su u granatiranju oštećeni krov, vodotoranj i ograda. Prema rečima gradonačelnika, u napadu nema povređenih.

LNR: Pokrenut krivični postupak protiv službenika OEBS-a zbog špijunaže

Saradnici Ministarstva državne bezbednosti Luganske Narodne Republike pokrenuli su krivični postupak protiv državljanina Velike Britanije, službenika Specijalne posmatračke misije OEBS-a zbog „špijunaže“, saopšteno je Sputnjiku iz Ministarstva.

U saopštenju portparola resora navodi se da je saradnik OEBS-a u okviru programa partnerstva sa NATO prenosio informacije ukrajinskoj strani, koje je ona zatim koristila za granatiranje teritorija LNR.

Foto: ilustracija

Prema rečima portparola, tokom operativnih i istražnih aktivnosti utvrđeno je da je službenik OEBS-a, britanski državljanin Dejvid Orels, koji je obavljao dužnost rukovodioca grupe za tehnički nadzor – operatora bespilotnih letelica misije Luganske ekipe, po zadatku stranih specijalnih službi jedne od NATO članica, prikupljao i odavao informacije „dobijene tokom obavljanja vazdušnog izveštavanja uz korišćenje dronova OEBS-a, o mestima dislokacije položaja, vojne opreme i naoružanja Narodne milicije LNR, kao i koordinate objekata civilne infrastrukture “.

Šolc: Nastavićemo da koordinišemo akcije sa saveznicima

Nemačka će nastaviti da koordinira svoje akcije sa saveznicima uz podršku Ukrajine, neće biti ishitrenih odluka, rekao je novinarima nemački kancelar Olaf Šolc, komentarišući pitanje spremnosti isporuka nemačkih tenkova „leopard 2“ Kijevu.

Prema njegovim rečima, neće biti brzopletih odluka kad su u pitanju ozbiljne teme koje se tiču rata i mira, bezbednosti Nemačke i Evrope. Šolc je naglasio da je Nemačka već pružila značajnu pomoć Ukrajini.

Foto: AP

Mediji: Deseti paket sankcija EU protiv Rusije do 24. februara

Deseti paket sankcija Evropske unije protiv Rusije trebalo bi da bude usvojen krajem februara, a mogao bi da obuhvati dalja ograničenja rada ruskih medija i isključivanje većeg broja banaka iz sistema SVIFT, prenosi Rojters pozivajući se na izjave diplomata iz Poljske i Litvanije.

- Oni su izjavili da bi deseti paket sankcija trebalo da bude pripremljen do 24. februara - navela je agencija.

Saopšteno je, takođe, da Varšava i Viljnus žele da se uvedu ograničenja ruskom nuklearnom sektoru, zabrana rada niza ruskih medija, isključivanje većeg broja banaka iz SVIFT-a i prekidanje trgovine dijamantima.

Prema mišljenju diplomata, dodatne sankcije bi trebalo da budu uvedene i Belorusiji.

Jedan od njih je, međutim, naveo da je „sve teže i teže dobiti neophodnu jednoglasnost u Evropskoj uniji“ kada je reč o novim antiruskim sankcijama.

Kijev se protivi predlogu Makrona o davanju garancija bezbednosti Rusiji

Šef kancelarije predsednika Ukrajine Andrej Jermak izjavio je da je protiv predloga predsednika Francuske Emanuela Makrona da se Rusiji daju garancije bezbednosti.

- Sada, ako me pitate da li su Rusiji potrebne garancije bezbednosti, odmah ću vam odgovoriti: ja sam protiv toga - rekao je Jermak.

Ranije je Makron izjavio da buduća arhitektura bezbednosti Evrope, posle obnavljanja mira u Ukrajini, treba da uključi garancije bezbednosti za Rusiju. Baltičke zemlje, kao i niz drugih evropskih država, uputile su diplomatski demarš, u kojem su navele da su zabrinute zbog Makronove izjave.

Ministarstvo inostranih poslova Poljske je saopštilo da je protiv toga da Evropska unnija razmatra garancije bezbednosti za Rusiju.

Hersonu preti humanitarna katastrofa

Vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saljdo izjavio je da Hersonu, koji je pod privremenom kontrolom ukrajinske vojske, preti humanitarna katastrofa.

Po njegovim rečima, stanovnici Hersona čekaju povratak ruske vojske.

Foto: Tanjug/AP photo

- Učinićemo sve da oni ne budu napušteni. Glavna želja je da se vratimo u naš Herson koji je sada, naglašavam, privremeno okupiran. Takva želja postoji. A kako praksa kaže, ako nešto želite, ceo univerzum će vam pomoći da se to ostvari. Vratićemo se - poručio je Saljdo, govoreći za televiziju „Krim 24“.

Švajcarska zabranila izvoz svog oružja u Ukrajinu

Švajcarske vlasti zabranile su izvoz svog naoružanja u Ukrajinu, piše list „20 minuta“.

Naime, Španija je želela da isporuči Ukrajini naoružanje koje je proizvedeno u Švajcarskoj, ali saglasnost švajcarskih vlasti po tom pitanju nije dobila, navodi list.

Kao obrazloženje zvanični Cirih se pozvao na neutralni vojni status.

Soledar pod ruskom kontrolom

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je 12. januara uveče završeno oslobađanje grada Soledara koji ima važan značaj za nastavak uspešnih ofanzivnih dejstava.

Vazdušno-kosmičke snage Rusije su tokom oslobađanja Soledara uništile tri aviona i helikopter koji su pružali vatrenu podršku ukrajinskoj vojsci, dok je ruska PVO u području grada oborila devet projektila ispaljenih iz sistema „hajmars“, „oljha“ i „uragan“ u pravcu zauzetih uporišta. Samo u poslednja tri dana u Soledaru je likvidirano preko 700 ukrajinskih vojnika i preko 300 jedinica ukrajinskog oružja, navodi Ministarstvo odbrane Rusije.

Tokom oslobađanja Soledara jedinice ruskih Vazdušno-desantnih snaga izvele su prikriveni manevar napadajući položaje ukrajinskih trupa. Grad je bio blokiran sa severne i južne strane.

- Soledar je zauzet zahvaljujući delovanju jurišne i vojne avijacije, raketnih snaga i artiljerije grupe ruskih snaga po protivniku. Kontinuirano su izvodili koncentrisane napade na položaje Oružanih snaga Ukrajine u gradu, sprečavajući prebacivanje rezervi, snabdevanje municijom, kao i pokušaje povlačenja protivnika na druge linije odbrane - saopštilo je ministarstvo.

Takođe se navodi da Ooslobađanje Soledara omogućava da se blokira snabdevanje ukrajinskih trupa u Artjomovsku i da se opkole preostale jedinice u gradu.

Soledar ima strateški značaj za Kijev, jer se grad nalazi u centru odbrambene linije Artjomovsk-Seversk. Ukrajinska vojska je u tom delu podigla moćna odbrambena utvrđenja. Oslobađanje Soledara omogućiće da se preseče direktan put snabdevanja između Artjomovska i Severska, kao i da se Artjomovsk zauzme sa severa.

Putin: Moralna podrška izuzetno važna

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je izuzetno važno u ovim trenucima ukazati moralnu podršku svim učesnicima u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

Kako je rekao, važno je da svi oni osete da je cela zemlja uz njih i da svi razumeju kakva je njihova misija.

On je ujedno i zahvalio svim učesnicima specijalne vojne operacije za njihov doprinos.

- Hvala vam za to što radite u okviru podrške, zato što pomažete svim onim koji se bore, koji brane interese naše zemlje, građane Donbasa i nove teritorije. To je izuzetno važna stvar. Iako je materijalna pomoć preko potrebna, ne treba zanemariti ni važnost moralne podrške. Ljudi treba da osete da je zemlja uz njih, da ih podržavamo, da razumemo njihovu misiju koju izvršavaju u okviru specijalne vojne operacije - istakao je Putin.

FOTO: EPA

Viktor Orban: Amerika profitira od sukoba u Ukrajini

Premijer Mađarske Viktor Orban smatra da od sukoba u Ukrajini definitivno imaju koristi Sjedinjene Američke Države, dok su u ekonomskom smislu Evropljani glavne žrtve.

- Oni koji su pretrpeli štetu od pogrešne sankcione politike i rata su Evropljani. U ratu je definitivno na dobitku Amerika, dok Evropa gubi. Što se tiče Rusije, još uvek je diskutabilno pitanje da li oni sada dobijaju ili gube, ali ako govorimo o novcu – ne gube toliko. Generalno, u ekonomskom smislu sa sigurnošću se može reći da je jedini ili bolje rečeno najveći gubitnik u čitavom ovom sukobu – Evropa - rekao je Orban za radio „Košut“.

Foto: Profimedia

Uzbuna za vazdušnu opasnost na istoku Ukrajine

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u delu Zaporoške oblasti koja je pod kontrolom kijevskih snaga, izjavio je predstavnik lokalnih vlasti Anatolij Kurtev.

Prethodno su se sirene za vazdušnu opasnost oglasile i u Harkovskoj, Sumskoj, Poltavskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti.

NATO prebacuje „avakse“ u Rumuniju

NATO prebacuje avion za elektronsko nadgledanje „avaks“ u Rumuniju sa ciljem da prati rusku vojnu aktivnost, saopštila je Alijansa.

Avaksi su specijalizovani da sakupljaju informacije o letovima, na primer o borbenim avionima u niskom letu. Oni su se aktivno koristili kao podrška vojnim akcijama NATO, recimo u Avganistanu.

Rusi opkolili Artjomovsk (Bahmut)

Ruske jedinice opkolile su Artjomovsk, saopštio je savetnik vršioca dužnosti šefa DNR Igor Kimakovski za „Prvi kanal“.

On je podsetio da je uspeh u Soledaru rezultat pripremljene operacije: grad je opkoljen, protivnik tamo nije mogao da isporuči municiju niti da premešta trupe.

- U Artjomovsku je slična situacija. Grad je opkoljen. Sa dve strane se formiraju naše ozbiljne udarne grupe koje opkoljavaju grad. Već oko Artjomovska snažno deluje naša artiljerija. To nam uliva veliki optimizam - rekao je Kimakovski.

Kirbi o Soledaru - Najobičnije selo

Koordinator za strategijske komunikacije Saveta nacionalne bezbednosti Bele kuće Džon Kirbi rekao je da preuzimanje kontrole nad Soledarom i Bahmutom nije ključno za dalji razvoj sukoba u Ukrajini, odnosno, da to neće imati nikakav "strateški uticaj na sam rat" jer se radi o, kako je kazao, "malom selu u Donbasu".

- Video sam šta Rusi govore na ovu temu. Ukrajinci govore drugačije. Nemamo naše snage na terenu tako da ne mogu da potvrdim zauzimanje Soledara. Ne znamo kako će se situacija dalje razvijati, tako da neću da prognoziram nikakav uspeh ili neuspeh - rekao je Kirbi.

Prema njegovim rečima, Rusi su za ovo, kako on kaže, "najobičnije selo na Donbasu", zainteresovani jer je to važna tačka za dalje preuzimanje Bahmuta, ali i mesto u kojem se nalaze rudnici soli, te je Soledar interesantan i zbog ekonomskog aspekta.

"Kijev nije spreman za mir"

Kijev nije spreman za mir već pokušava da na zakonski način zabrani mogućnost vođenja pregovora sa Moskvom, izjavio je ambasador Rusije u Turskoj Aleksej Jerhov.

Kako je rekao, nastavak borbenih dejstava predstavlja zajedničku nesreću i za ukrajinski i ruski narod.

Takođe je kazao i da je odgovor Kijeva granatiranjem Donbasa nakon odluke Moskve da se za vreme Božića uvede prekid vatre samo pokazao pravo lice kijevskih vlasti koji ne žele ništa drugo nego rat.

Volodin za oduzimanje imovine izdajnicima

Predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin predložio je da bude oduzeta imovina građanima Rusije koji su otišli ​​u inostranstvo i davali uvredljive izjave na račun Rusije i njene vojske.

- Bilo bi ispravno da relevantni članovi Krivičnog zakonika budu dopunjeni klauzulom o konfiskaciji imovine u Ruskoj Federaciji, koje oni imaju dovoljno da nadoknade nanetu štetu ... - napisao je Volodin na svom Telegram kanalu.

On je dodao da se to odnosi na građane Rusije koji u poslednje vreme "smatraju da mogu da vređaju Rusiju, njene građane, vojnike i oficire...", prenosi Interfaks.

Volodin smatra da se, prema zakonodavstvu Ruske Federacije, takve izjave mogu smatrati pozivima na ekstremizam, rehabilitaciju nacizma ili diskreditaciju Oružanih snaga.

Ukrajina tuče iz haubica

Ukrajinske snage su tokom noći i jutra izvele snažan napad na teritoriju Donbasa, a među metama su se našli gradovi Donjeck, Jasinovata i Jakovljevka.

U poslednjem talasu granatiranja oko sedam časova po lokalnom vremenu ispaljeno je preko 20 raketa iz višecevnih raketnih lansera na Jasinovatu, Avdejevku i Jakovljevku. Nešto ranije granatiran je i Donjeck kada je ispaljeno šest projektila kalibra 155 milimetara, a potom još tri i to na centralni deo grada.

Vlasti Donjecka navode i da je proteklog dana od granatiranja ukrajinskih snaga poginuo jedan civil, dok je još četvoro stanovnika ranjeno.

Granatirano je selo i Mineraljno, a u ranim jutarnjim časovima ispaljeno je 10 raketa iz višecevnih raketnih lansera i pet projektila NATO kalibra iz haubica M777 koje je Kijevu isporučila Amerika.

Ispovest ukrajinskog vojnika iz Soledara

Ukrajinski vojnik koji tvrdi da se nalazi u Soledaru opisao je za Si-En-En situaciju na ratištu.

Rekao je da se ukrajinski vojnici osećaju napušteno.

- Ako danas ne bude naredbe za povlačenje, naverovatnije nećemo imati vremena za odlazak. Rečeno nam je da ćemo biti povučeni. Sada smo jednostavno napušteni. Ponestaje nam hrane, vode, a ima i ranjenih vojnika. Imamo još nešto municije - rekao je vojnik.

BONUS VIDEO: TRI SUNCA U RUSIJI: Optička varka prirode u Nadimu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!