ZELENSKI OD NATO OČEKUJE "MOĆNE KORAKE": Poljska i Litvanija obećale Kijevu sisteme PVO i tenkove

Novosti onlajn

11. 01. 2023. u 20:35

PREDSEDNICI Ukrajine, Poljske i Litvanije, Vladimir Zelenski, Andžej Duda i Gitanas Nauseda sastali su se danas u Lavovu gde su potpisali zajedničku deklaraciju kojom je predviđeno da Viljnus i Varšava nastave sa pružanjem vojne, tehničke i humanitarne podrške Kijevu, saopštio je kabinet Zelenskog.

ЗЕЛЕНСКИ ОД НАТО ОЧЕКУЈЕ МОЋНЕ КОРАКЕ: Пољска и Литванија обећале Кијеву системе ПВО и тенкове

Foto AP

Kako je precizirano, deklaracija je potpisana nakon drugog samita Lublinskog trougla koji je održan u Lavovu.

- U dokumentu je istaknuta namera Litvanije i Poljske da nastave sa pružanjem snažne vojne, tehničke, odbrambene, humanitarne i druge podrške Ukrajini. U zajedničkoj deklaraciji izražena je podrška sazivanju globalnog samita formule mira radi konsolidacije međunarodne podrške mirovnom planu koji je predstavio predsednik Vladimir Zelenski - navodi se u saopštenju.

Kako je izjavio predsednik Litvanije Gitanas Nauseda, Viljnus će isporučiti Ukrajini sisteme PVO i raketne sisteme.

- Danas sam doneo dobre vesti za Ukrajinu. Isporučićemo sisteme protivvazduhoplovne odbrane i raketne sisteme - rekao je Nauseda.

Poljski lider je saopštio da će Varšava u okviru podrške međunarodne koalicije isporučiti Ukrajini četu tenkova „leopard“.

- Doneli smo odluku da će poljska strana pružiti takvu podršku Ukrajini. Biće isporučena četa tenkova 'leopard' - rekao je Duda, prenela je Poljska televizija.

Ukrajina od NATO-a očekuje nešto više od izjava o „otvorenim vratima“

Zelenski je tokom pres-konferencije istakao da Kijev očekuje od NATO-a nešto više od izjava o „otvorenim vratima“ za Ukrajinu po pitanju njenog članstva u Alijansi.

- Ukrajini nije dovoljna samo podrška od kolega iz NATO-a, podrška u vidu retorike o 'otvorenim vratima'. Potrebni su nam koraci napred. Odluka će se donositi u Viljnusu (na samitu NATO-a na leto). Sa nestrpljenjem očekujemo moćne korake, nešto više od otvorenih vrata - rekao je ukrajinski predsednik.

Vladimir Zelenski je krajem septembra saopštio da Ukrajina podnosi zahtev za članstvo u NATO po ubrzanoj proceduri. To je usledilo nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin sa liderima DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti potpisao sporazume o prisajedinjenju regiona Rusiji.

Lublinski trougao je trilateralni savez Litvanije, Poljske i Ukrajine. Osnovan je 2020. nakon sastanka ministara spoljnih poslova tri zemlje u Lublinu u Poljskoj radi saradnje u okviru razvoja programa „Istočnog partnerstva“ (inicijativa EU za zbližavanje sa Azerbejdžanom, Jermenijom, Belorusijom, Gruzijom, Moldavijom, Ukrajinom ), podrške evropskih i evroatlantskih težnji Ukrajine i saradnje u oblasti ekonomije.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

RUSKI TENKOVI U MARINIKI: Snimci Narodne milicije DNR

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!