KIJEV SADA PRIZNAO BEG SA FRONTA: U Donjecku ocenjuju da je nastupila prelomna faza potpunog oslobađanja Donbasa

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

12. 01. 2023. u 06:00

POSLE zauzimanja gradića Soledar ruska vojska je počela da steže obruč na istočnom frontu oko važnog železničkog čvora Artjomovska, koji Ukrajinci zovu Bahmut.

КИЈЕВ САДА ПРИЗНАО БЕГ СА ФРОНТА: У Доњецку оцењују да је наступила преломна фаза потпуног ослобађања Донбаса

Foto AP

Cilj ruskih jedinica je da zauzmu glavnu liniju odbrane Artjomovsk-Soledar-Seversk, jer bi se tako blokirao glavni pravac preko kog je ukrajinska vojska dobijala pojačanje i vojnu tehniku. Na tom delu fronta Ukrajinci su imali kilometre dubokih rovova i bunkera, što je njihovim vojnicima pomagalo da brzo menjaju pozicije i bili su zaštićeni od ruske artiljerije.

Da je ukrajinsku vojsku koja je bila u Soledaru uhvatila panika priznaju i u Kijevu.

Savetnik predsednika Vladimira Zelenskog, Aleksej Arestovič kazao je da su neke jedinice kod Soledara samovoljno napustile položaje i pobegle s fronta.Optužio je begunce jer su ostavili u teškom položaju susedne ukrajinske položaje.

Osnivač privatne ruske vojne kompanije "Vagner" Jevgenij Prigožin ističe da su njegovi vojnici sami oslobodili Soledar i da će naknadno saopštiti koliko su zarobili ukrajinskih vojnika koji su u centru grada opkoljeni. Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da su vazdušno-desantne jedinice opkolile Soledar sa severa i juga, kako ukrajinska vojska ne bi mogla da odstupi.

Zelenski je morao da prizna poraz svojih snaga u Soledaru, pa je izjavio da ruska vojska koncentriše snage na teritoriji Donbasa, jer planira veliku ofanzivu. On se zato obratio Zapadu ističući da se može suprotstaviti Rusima samo ako dobije savremenu tehniku.

I britanska obaveštajna služba najavljuje veliku rusku ofanzivu. Bivši načelnik britanskog Generalštaba Ričard Danet za "Dejli mejl" piše da će Rusi krenuti u napad narednih nedelja.

- Ako Zapad ne dostavi Ukrajini dovoljno oružja, njena vojska neće moći da se suprotstavi Rusiji, a kamoli da krene u kontranapad - kaže general Danet i upozorava vlasti u Londonu da je nedovoljno to što Britanija namerava da Ukrajini pošalje 12 tenkova "čelendžer". Danet smatra da bi Britanija trebalo da pošalje najmanje 50 takvih tenkova ukrajinskoj vojsci.

Jedan broj zapadnih vojnih analitičara govori i piše da se lako može dogoditi da Rusi zauzmu veći deo ukrajinske teritorije dok stigne pomoć koju obećavaju zapadne zemlje.

Na drugoj strani, predsednik Donjecke narodne republike Denis Pušilin je kazao da je posle zauzimanja Soledara na redu Artjomovsk, a to znači da će biti očišćen jedan od najbolje utvrđenih i branjenih delova ukrajinskog fronta. Posle toga otvara se put prema Kramatorsku i Slavjansku, kako bi se oslobodila skoro cela teritorija Donjecke narodne republike.

Da ruska vojska priprema veliku zimsku ofanzivu definitivnog oslobođenja Donbasa dokaz je i to da se sve češće govori o "povećanju mobilizacionih rezervi vojnika". O tome je govorio i general Andrej Kartapolov, sada poslanik u ruskom parlamentu.

Humanitarni koridor

Turska želi da postane posrednik između Kijeva i Moskve u rešavanju problema otvaranja humanitarnog koridora. Opunomoćenik za ljudska prava Turske Šeref Malkoč organizovao je susret kolega iz Rusije i Ukrajine o pomoći postradalima od sukoba u Ukrajini, pre svega deci, ženama i ranjenicima. Cilj je da se spoje porodice, uz posredovanje Turske.

Razgovaralo se i o novoj razmeni vojnih zarobljenika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)