PUTIN TAJNO POMILOVAO ZATVORENIKE, PA IH REGRUTOVAO ZA RAT? Svi se pitaju gde su oni zapravo završili

Novosti Onlajn

11. 01. 2023. u 17:22

RUSKI predsednik Vladimir Putin, navodno je tajno pomilovao desetine osuđenika čak i pre nego što su poslati da se bore u ratu u Ukrajini, rekao je član ruskog Saveta za ljudska prava — ukazujući da postoje zakonski nedostaci u strategiji regrutovanja koja je obećavala zatvorenim kriminalcima da bi se kazne ukidale tek po odsluženju vojnog roka.

ПУТИН ТАЈНО ПОМИЛОВАО ЗАТВОРЕНИКЕ, ПА ИХ РЕГРУТОВАО ЗА РАТ? Сви се питају где су они заправо завршили

Foto: Profimedia

- Putinovi ukazi su tajno izdavani kako za legalno oslobađanje zatvorenika, tako i za izbegavanje javnog obelodanjivanja njihovih imena, što bi se inače desilo prilikom izdavanja predsedničkog pomilovanja - rekla je Eva Merkačeva, članica Saveta za ljudska prava.

- Sve te uredbe su tajne i ne možemo da ih vidimo, ali to objašnjava zašto je Federalna kazneno-popravna služba mirno puštala ljude. Predsednički ukaz o pomilovanju osuđenika koji su učestvovali u specijalnoj operaciji predstavlja državnu tajnu jer onemogućava identifikaciju ovih lica - rekla je Merkačeva za državnu agenciju RIA Novosti.

Prema mišljenju koje iznosi "Rusija iza rešetaka", grupa za prava zatvorenika, osuđenici su navodno poslati na neka od najopasnijih žarišta na liniji fronta, mnogi su ubijeni, a oko dve desetine njih, koje je prvobitno regrutovala Vagner plaćenička grupa u zaobilaženju ruskog zakona, sada se vratila kući, ali će se verovatno vratiti na front za nekoliko nedelja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024