RAT U UKRAJINI: Nekoliko eksplozija odjeknulo širom Dnjepropetrovska

Novosti online

28. 12. 2022. u 07:11 >> 01:05

U TOKU je 308. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

РАТ У УКРАЈИНИ: Неколико експлозија одјекнуло широм Дњепропетровска

Foto: Tanjug

U Odesi srušen spomenik Suvorovu

Spomenik ruskom komandantu Aleksandru Suvorovu srušen je u Odesi, objavio je lokalni list Dumskaja .

Spomenik ruskom komandantu Aleksandru Suvorovu demontiran je u istoimenom okrugu Odesa u noći 29. decembra“, navodi izdanje.

Napominje se da će spomenik biti premešten u skladište u Odeskom Nacionalnom umetničkom muzeju.

Ranije je izdanje pisalo da je u Odesi počelo demontažu spomenika ruskoj carici Katarini II.

Odluku o demontaži spomenika Katarini II i Suvorovu usvojilo je Gradsko veće Odese krajem novembra.

Demontaža spomenika vezanih za sovjetsku istoriju, kao i preimenovanje ulica, počelo je u Ukrajini 2015. godine, kada je donet zakon o dekomunizaciji. Ukrajinske vlasti su nedavno počele da se bore ne samo sa sovjetskom istorijom, već i sa svime što je povezano sa Rusijom, prenela je RIA.

 

Lavrov: Zapad OEBS pretvorio u arenu propagandnih borbi

 

Zapad je OEBS pretvorio u arenu propagandnih bitaka, a poljsko predsedavanje je rezultate rada te organizacije poništilo, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za RIA Novosti.

- Biću iskren, stvari u OEBS-u ne idu dobro. Organizacija je stvorena kao platforma za ravnopravan dijalog i saradnju, ali je poslednjih godina bila u dubokoj krizi - rekao je Lavrov.

- Zapad doživljava OEBS kao oruđe za promovisanje svojih kolektivnih interesa i pretvorio ga je u arenu propagandnih borbi. Poljska je 2022. godine , sa svojim otvoreno antiruskim stavovima , bila aktuelni predsedavajući organizacije. Prema našim procenama, Poljaci su uspeli samo u jednom, efikasnost OEBS-a sveli na nulu. Ovo nas nije iznenadilo - dodao je ministar.

Ranije je Poljska, koja je sadašnji predsedavajući OEBS-a, uskratila Lavrovu učešće na sastanku Saveta ministara spoljnih poslova (CMFA) OEBS-a u gradu Lođ 1-2. decembra. Lavrov je, komentarišući trenutnu situaciju u OEBS-u, rekao da Zapad namerno kopa linije podele, pokušavajući da sahrani OEBS.

 

U ukrajinskom Nikopolju čule su se eksplozije

Eksplozije su se čule u gradu Nikopolju u Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine u četvrtak u ranim satima, javio je list Strana .

Nisu navedeni detalji.

Ranije su se oglasile sirene za vazdušni napad u Dnjepropetrovskoj oblasti.

Eksplozije su zabeležene i u gradovima Dnjepar, Sumi i Harkov, prenela je agencija TASS.

Foto Tanjug/AP

Eksplozije u Dnjepropetrovsku

Više eksplozija odjeknulo je u Dnjepropetrovsku, izveštavaju ukrajinski mediji.

Evakuacija Hersona

Ukrajinski zvaničnici pozivaju stanovnike Hersona da se evakuišu pošto su ruske snage pojačale minobacačke i artiljerijske napade.

Lavrov o slanju Patriota u Ukrajinu

Sjedinjene Države su diplomatskim kanalima "opširno objasnile" da ne planiraju da šalju američke stručnjake u Ukrajinu sa svojim sistemima PVO "Patriot", izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

- Pitali smo Amerikance kanalima koje naša ambasada još uvek ima da li odluka o prebacivanju baterije Patriot, s obzirom na poteškoće u njenom korišćenju, znači da će tamo biti američki specijalisti. Opširno nam je objašnjeno da to nije bilo planirano, tačnije jer Amerikanci ne žele i neće da se bore direktno protiv Rusije - rekao je Lavrov u emisiji Big Gejm na Prvom kanalu.

Prema rečima američkih zvaničnika, dodao je ruski ministar, sistemi Patriot će se uvoditi postepeno – tokom nekoliko meseci, dok ukrajinski vojnici ne ovladaju ovom tehnologijom.

Zelenski objavio fotografije iz Bahmuta

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski objavio je na Telegramu navodne fotografije Bahmuta za koji kaže da ga je je uništila ruska vojska.

- Prošle godine tamo je živelo 70.000 ljudi. Sada je tamo ostalo samo nekoliko civila. Nema mesta koje nije obliveno krvlju. Nema časa kada se ne čuje strašna graja artiljerije. Ipak, Bahmut stoji. Naše odbrambene snage stoje. Ukrajinski Donbas stoji - tvrdi Zelenski.

Teroristički napad u Zaporoškoj oblasti

Ukrajinski diverzanti digli su u vazduh pešački most u mestu Pologi u Zaporoškoj oblasti, saopštio je predsednik pokreta „Zajedno za Rusijom“, član glavnog administrativnog odbora regiona Vladimir Rogov na Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, teroristički akt se dogodio danas u toku dana, a za njega su odgovorni ukrajinski diverzanti. On je istakao da nema žrtava.

Lavrov razgovarao sa kolegom iz Saudijske Arabije

Saudijska Arabija će nastaviti da ulaže napore u cilju političkog rešavanja sukoba u Ukrajini, saopštila je Saudijska novinska agencija nakon telefonskog razgovora ministra inostranih poslova Saudijske Arabije Fejsala bin Farhana el Sauda i njegovog ruskog kolege Sergeja Lavrova.

Pored situacije u Ukrajini, prema saopštenju, ministri su razgovarali o „bilateralnim odnosima dve prijateljske zemlje, opcijama za njihovu podršku i jačanje u različitim oblastima, a takođe, razmenili su i mišljenja o razvoju događaja na regionalnoj i međunarodnoj sceni“.

Bruka u Odesi

Vlasti u Odesi, najvažnijoj ukrajinskoj luci na obali Crnog mora, započele su demontažu spomenika Katarini Velikoj, ruskoj carici koja je osnovala grad  krajem osamnaestog veka.

Sirene širom Ukrajine, ali nije bilo novih raketnih napada

Sirene za vazdušnu opasnost odjeknule su jutros širom Ukrajine, ali nije bilo izveštaja o novim raketnim napadima Rusije, javlja Rojters.

Glavni grad Kijev i ostali regioni su isključili sirene za vazdušnu opasnost dva sata kasnije, dodaje britanska novinska agencija.

Na ukrajinskim društvenim mrežama navodi se da su se sirene čule možda zato što su poleteli ruski avioni, koji su stacionirani u Belorusiji.

Zelenski: Godina pred nama će biti odlučujuća; Više od 300.000 Kijevljana nema struje

Predstojeća godina će biti odlučujuća u sukobu sa Rusijom, rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u video-obraćanju, objavljenom na njegovom zvaničnom sajtu.

 - Nastavljamo sa obukom odbrambenih i bezbednosnih snaga do sledeće godine. Ovo bi trebalo da bude odlučujuća godina. Znamo kakvi rizici postoje zimi, znamo šta moramo da uradimo na proleće, znači da znamo, razumemo, kakve rezultate treba da pokaže celokupna odbrana i sektor bezbednosti - naglasio je on.

Pored toga, ukrajinski lider je ukazao na napetu situaciju za Oružane snage Ukrajine u oblastima Artjomovsk i Kremena.

 

Ukrajina: Rusija ispalila 33 rakete na civilne ciljeve u Hersonu

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da su Ruske snage ispalile 33 rakete na civilne ciljeve u ukrajinskom gradu Hersonu u poslednja 24 sata.

U svom jutarnjem izveštaju navode da ruske snage napadaju iz minobacača i artiljerije naseljena mesta na desnoj obali reke Dnjepar u blizini Hersona, prenosi Rojters.

Rusija negira da je u svojim napadima gađala civilne ciljeve. Rojters nije mogao nezavisno da proveri ove izveštaje.

Najteže borbe i dalje se vode oko istočnog grada Bahmuta, koji Rusija već mesecima pokušava da osvoji, kao i na severu u gradovima Svatove i Kreminu, gde Ukrajina pokušava da probije ruske odbrambene linije.

 

Merkelova: Neću učestvovati u mirovnim pregovorima o Ukrajini

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u utorak da pitanje njenog verovatnog učešća u rešavanju ukrajinske krize „nije na dnevnom redu“.

 - Ne postoji takvo pitanje - rekla je ona u intervjuu za nedeljnik Sette.

Merkelova je dodala da ne zna kako će se završiti sukob u Ukrajini.

 - Jednog dana će se sve završiti pregovorima. Ratovi se završavaju za pregovaračkim stolom. Postoji razlika između nametnutog mira, koji ja, kao i drugi, ne želim, i otvorenih i prijateljskih pregovora. Ja ne želim ništa više da dodam - rekla je bivša kancelarka.

Komentarišući politiku koju je vodila prema Rusiji i Ukrajini, Merkelova je napomenula da je „u to vreme donosila odluke po logici koja joj se još uvek čini razumnom“.

 - Radilo se o pokušaju da se spreči rat poput ovog. Samo zato što nismo uspeli u tome, ne znači da je bilo pogrešno pokušati - rekla je ona.

 

LNR nije isključio napade ukrajinskih trupa u oblasti Kremnaja u Donbasu

- Kijev smatra da je u pravcu Kremenska u Donbasu moguć napad - rekao je za RIA Novosti oficir Narodne milicije Luganske Narodne Republike Andrij Maročko.

 - Ukrajinska komanda, zbog geografskog položaja Kremene, ovaj pravac smatra prioritetnim za juriš - rekao je Maročko.

On je pojasnio da Kijev daje prednost ovom pravcu zbog prednosti tog područja, uključujući četinarske šume, koje se mogu koristiti za kamufliranje opreme.

Bivši izaslanik LNR: Inicijativa Kijeva za „samit mira“ ima za cilj da uvuče UN u sukob  

Inicijativa kijevske vlade da se održi „samit mira“ u Ujedinjenim nacijama ima za cilj uvlačenje ove globalne organizacije u sukob, rekao je za TASS bivši ambasador Luganske Narodne Republike (LNR) u Moskvi Rodion Mirošnik.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba izjavio je u ponedeljak da Kijev planira da održi mirovni samit u UN do kraja februara. Generalni sekretar UN Antonio Guteres izrazio je spremnost da bude posrednik u razgovorima.

- Kada suprotna strana ne prisustvuje, svaki 'samit za mir nije ništa drugo do okupljanje polu-[autonomnih] entiteta pod kontrolom Vašingtona. Oni će biti željni da pristanu na bilo kakvu glupost koju prenosi Zelenski uz odobrenje njegovih anglosaksonskih sponzora - rekao je Mirošnik.

- U formi koju predlaže Kijev, samit više liči na pokušaj da se Ujedinjene nacije uvuku u sukob, da se one nateraju da podrže jednu stranu u sukobu kršeći pravila i tradiciju ove najveće međunarodne organizacije -  nastavio je on, dodajući da su UN „stvorene kao mehanizam rešavanja međunarodnih sukoba i sporova koji deluje u strogim okvirima svoje povelje i međunarodnih sporazuma.

Mirošnik je retorički upitao šta je poenta u predloženom posredovanju UN, ako Rusija nije trebalo da bude prisutna na razgovorima.

 - Horu jednoglasnih potčinjenih nije potreban posrednik, potreban mu je dirigent, a ova uloga očigledno nije za generalnog sekretara UN - rekao je diplomata LNR.

BONUS VIDEO:

HERSON PONOVO NA METI: Troje poginulih i 15 povređenih u poslednjem granatiranju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MINISTARSTVO ZDRAVLJA U GAZI: Broj poginulih premašio 34.000