OVAKO IZGLEDA MILION I PO EVRA NA GOMILI: Pogledajte fotografije novca zbog kog su pala hapšenja u Evropskom parlamentu (FOTO)

Novosti online

14. 12. 2022. u 19:49

BELGIJSKA policija objavila je fotografije novca koji je pronašla u Briselu, zbog čega su uhapšene četiri osobe, među njima i potpredsednica Evropskog parlamenta Eva Kaili, koja je smenjena sa te funkcije.

ОВАКО ИЗГЛЕДА МИЛИОН И ПО ЕВРА НА ГОМИЛИ: Погледајте фотографије новца због ког су пала хапшења у Европском парламенту (ФОТО)

Foto: Tviter/@policefederale/Jutjub/Eva Kaili Official

Belgijska policija saopštila je da je pronašla oko 1,5 miliona evra tokom pretresa nekoliko kuća i kancelarija u oblasti glavnog grada Belgije. 

Kaili, koja je osumnjičena u istrazi o pranju novca i korupciji u Evropskom parlamentu, negirala je da je primala novac od Katara, za šta je optužena. 

- Njen stav je da je nevina, to mogu da vam kažem - rekao je za grčku televiziju Mihalis Dimitrakopulos, advokat koji zastupa Kaili u Grčkoj.

- Ona nema nikakve veze sa finansiranjem iz Katara, ništa - izričito i nedvosmisleno. To je njen stav - rekao je Dimitrakopulos. On je dodao da Kaili "nije preduzela nikakvu komercijalnu aktivnost u svom životu". Grčka je u ponedeljak zamrznula njenu imovinu u zemlji.

Ništa neće biti "meteno pod tepih", rekla je u ponedeljak predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola, nakon što su belgijske vlasti uhapsile i optužile potpredsednicu Evropskog parlamenta Evu Kaili za korupciju.

- Niko neće ostati nekažnjen-  rekla je Mecola otvarajući plenarnu sednicu Evropskog parlamenta u Strazburu.

- Ti zloćudni akteri, povezani sa autokratskim trećim zemljama, navodno su instrumentalizovali nevladine organizacije, sindikate, pojedince, pomoćnike i članove Evropskog parlamenta u nastojanju da potčine naše procese, ali su njihovi zlonamerni planovi propali - rekao je lider parlamenta.

Eva Kaili/Foto: Printskrin/Jutjub/eueonews

Sumnje u korupciju u Evropskom parlamentu su "veoma ozbiljne", izjavila je u ponedeljak predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. 

- Ovi navodi su krajnje zabrinjavajući, izuzetno ozbiljni. U pitanju je poverenje ljudi u naše institucije - rekla je ona i podsetila da je predložila stvaranje "nezavisnog tela" za etička pitanja u institucijama EU.

Belgijska istraga o navodnoj korupciji u Evropskom parlamentu je "veoma zabrinjavajuća", rekao je u ponedeljak visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj nakon racija i hapšenja povezanih sa navodnim novcem i poklonima iz Katara.

- Bez sumnje, ova vest je veoma zabrinjavajuća. Suočavamo se sa nekim događajima, nekim činjenicama koje me, kao bivšeg predsednika EP, svakako zabrinjavaju - rekao je Borelj novinarima po dolasku na sastanak ministara spoljnih poslova EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri