KAKO JE VIKTOR BUT VRAĆEN U RUSIJU? Otkriveni detalji pregovora o razmeni trcovca oružjem

Novosti onlajn

09. 12. 2022. u 19:15

FEDERALNA služba bezbednosti (FSB) Rusije je vodila pregovore o razmeni ruskog državljanina Viktora Buta za Amerikanku Britni Grajner, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin, dodajući da se nastavljaju kontakti između obaveštajnih službi.

КАКО ЈЕ ВИКТОР БУТ ВРАЋЕН У РУСИЈУ? Откривени детаљи преговора о размени трцовца оружјем

Foto: Tanjug/RU-24 Russian Television via AP

- Što se tiče razmene, u ovom slučaju je za tu temu bila zadužena FSB. Oni su se dogovarali od samog početka, vodili su pregovore i postigli rezultate koji su vam sada poznati (razmena Buta za Grajner). Kontakti se nastavljaju, oni se nikada nisu ni prekidali između obaveštajnih službi - istakao je ruski lider.

Kako je dodao, moguće su i druge razmene zatvorenika sa SAD.

- Sve je moguće. To je rezultat pregovora i traženja kompromisa. U ovom slučaju, kompromis je pronađen. Ne odbijamo da nastavimo da radimo na tome i ubuduće - naglasio je Putin.

Pritom je ocenio da pregovori o razmeni zatvorenika između Rusije i SAD stvaraju „određenu atmosferu“, ali da na njima nije bilo reči o drugim pitanjima odnosa dveju zemalja.

- Da li se razmena može smatrati prologom za dijalog sa SAD o drugim pitanjima – iskreno, to je posebno pitanje, specifično. Nismo sebi postavili zadatak da sa tih pregovora pređemo na neke druge, ali oni, naravno, stvaraju određenu atmosferu, to je istina. Ali u okviru tih pregovora ne razgovara se ni o kakvim drugim pitanjima - precizirao je Putin.

Oslobađanje Viktora Buta

Na aerodromu u Abu Dabiju je 8.12. 2022. završena procedura razmene – ruski državljanin Viktor But oslobođen je iz američkog zatvora i prebačen u Rusiju, a iz ruskog zatvora oslobođena je američka košarkašica Britni Grajner.

Inače, Viktor But je ruski biznismen koji je na zahtev Vašingtona uhapšen na Tajlandu 2008. godine, prebačen u SAD i tamo osuđen na 25 godina zatvora 2012. godine zbog „namere ilegalne trgovine oružjem i podrške terorizmu“. But je negirao sve optužbe.

Britni Grajner je američka košarkašica koja je igrala u ruskim klubovima, a 17. februara 2022. privedena je na aerodromu u Moskvi zbog šverca droge/nedozvoljenih sredstava.

FOTO: Tanjug/AP

Britni Grajner

Krajem jula, Vašington je, prema medijima, predložio Moskvi razmenu Buta za Pola Vilana koji je osuđen u Rusiji zbog špijunaže i Grajnerove, koja je u avgustu osuđena na devet godina zatvora zbog krijumčarenja narkotika.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!