SAD KUPUJE ORUŽJE, BRODOVE, BORBENE AVIONE... Amerika će 2023. imati rekordni budžet za odbranu?

Tanjug

08. 12. 2022. u 21:56

PREDSTAVNIČKI dom američkog Kongresa danas je usvojio Zakon o ovlašćenjima za nacionalnu odbranu, odnosno NDAA, kojim se stvaraju uslovi da budžet za odbranu naredne godine dostigne rekordnih 858 milijardi dolara, što je 45 milijardi više nego što je predložio predsednik SAD Džozef Bajden.

САД КУПУЈЕ ОРУЖЈЕ, БРОДОВЕ, БОРБЕНЕ АВИОНЕ... Америка ће 2023. имати рекордни буџет за одбрану?

Foto Vojska SAD /AP

Predstavnički dom je usvojio kompromisnu verziju zakona sa 350 članova za, odnosno 80 protiv, što je daleko premašilo dvotrećinsku većinu potrebnu da se zakon usvoji i pošalje na glasanje u Senat, prenosi Rojters.

U okviru predviđenih 858 milijardi dolara budžeta je i povećanje plata vojnika za 4,6 odsto, kupovina oružja, brodova i aviona, uključujući borbene avione F-35, kao i podrška Tajvanu i Ukrajini.

Kako navodi Rojters, zakon sadrži i odredbu koju su zahtevali mnogi republikanski kongresmeni, a kojom se traži ukidanje obavezne vakcinacije protiv kovida19 za pripadnike oružanih snaga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)

SRUŠIO SE RUSKI STRATEŠKI BOMBARDER: Pao nakon borbenog zadatka u Ukrajini, oglasilo se i ministarstvo