OSVETA RUSIMA: Američki Kongres želi grupu „Vagner“ da proglasi terorističkom organizacijom

Novosti online

02. 12. 2022. u 11:40

AMERIČKI senatori predstavili su u Kongresu nacrt zakona o proglašenju ruske grupe „Vagner“ stranom terorističkom organizacijom, navodi se u saopštenju koje je objavljeno na sajtu senatora Rodžera Vikera.

ОСВЕТА РУСИМА: Амерички Конгрес жели групу „Вагнер“ да прогласи терористичком организацијом

Foto AP

- Američki senatori Rodžer Viker, republikanac iz Misisipija, i Ben Kardin, demokrata iz Merilenda, predstavili su 'Zakon o pozivanju na odgovornost ruskih plaćenika' – dvopartijski zakonodavni akt koji zahteva od Stejt departmenta da proglasi privatnu vojnu kompaniju 'Vagner' sa sedištem u Rusiji stranom terorističkom organizacijom - navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, demokrate Stiven Koen i Mark Vizi kao i republikanci Džo Vilson i Ričard Hadson podneće Predstavničkom domu inicijativu za podršku predlogu.

Nacrt zakona takođe predlaže da se „sve strukture koje su povezane sa 'Vagnerom'“ takođe proglase stranim terorističkim organizacijama.

Oglasio se Prigožin

Ruski biznismen Evgenije Prigožin koji je formirao „Vagner“ izjavio je da ta grupa ne potpada pod kriterijume terorističke organizacije.

- Što se tiče kriterijuma za klasifikovanje organizacije kao terorističke (prema američkim propisima), tamo postoje tri tačke i devet podtačaka u kojima je detaljno opisano ko je terorista. 'Vagner' ne spada ni pod jedan od tih kriterijuma. Međutim, aktivnost SAD im u potpunosti odgovara - navodi se u komentaru Prigožina, objavljenom na društvenim mrežama.

On je podsetio da je grupa „Vagner“ zaustavila genocid nad ruskim stanovništvom u Donbasu 2014. godine, da je uništila DAEŠ (teroristička grupa, zabranjena u Rusiji) u Siriji, da je likvidirala na hiljade terorista u Africi.

Prigožin zaključuje da je grupa „Vagner“ uvek štitila interese Rusije i njenih građana, da se uvek borila protiv terorizma, banditizma, kršenja prava i sloboda građana, te da će nastaviti to da čini pod bilo kojim okolnostima.

Ranije je agencija „Blumberg“ saopštila da administracija američkog predsednika Džoa Bajdena razmatra mogućnost da proglasi grupu „Vagner“ terorističkom organizacijom. Međutim, kako je precizirano, još nije doneta konačna odluka po tom pitanju.

Nakon što nekoj organizaciji prisvoje status terorističke strukture, SAD imaju pravo da krivično gone njene članove i da nadgledaju njenu međunarodnu imovinu širom sveta.

(Sputnjik)

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere