HAOTIČNI INVENTAR PENTAGONA: Ne znaju gde je američko oružje dato Kabulu, čak 60% sa osetljivom tehnologijom je nestalo

P. Z. S. / sputniknews.com

19. 11. 2022. u 19:55

NOVI izveštaj je otkrio da veliki deo inventara oružja isporučenog u Avganistan Pentagon nikada nije pravilno katalogizovao, što znači da američka vojska nema pojma koliko oružja je nenamerno isporučila Talibanima kada je napustila zemlju prošle godine.

ХАОТИЧНИ ИНВЕНТАР ПЕНТАГОНА: Не знају где је америчко оружје дато Кабулу, чак 60% са осетљивом технологијом је нестало

Foto Tanjug/AP


Prema novom izveštaju Specijalnog generalnog inspektora za obnovu Avganistana (SIGAR), “nadzornog psa” Pentagona koji se fokusirao na američki rat u Avganistanu koji je završen prošle godine, Pentagon je pružio samo „ograničene, netačne i neblagovremene informacije o naoružanju koje je ostavio iza sebe.”

-[A]Iako je DOD prijavio 7,1 milijardu dolara u opremi koja je ostala u Avganistanu, a koja je prethodno bila dostavljena avganistanskoj vladi i avganistanskim nacionalnim odbrambenim i bezbednosnim snagama (ANDSF), ministarstvo se godinama bori sa tačnim obračunom opreme koju je obezbedilo Afganistanu, (ANDSF), navodi se u izveštaju SIGAR-a. „Najmanje od 2009, SIGAR i Kancelarija generalnog inspektora Ministarstva odbrane (DOD IG) objavili su izveštaje u kojima se navode nedostaci odgovornosti i problemi sa procesima DOD-a za praćenje opreme u Avganistanu”.

Foto Tanjug/AP

U izveštaju se dalje navodi da Ministarstvo odbrane SAD (DOD) „nije ispunilo sopstvene zahteve za nadzor nad osetljivom opremom koja je prebačena na avganistansku vladu i ANDSF, i da nije popisalo 60% odbrambenih artikala sa pojačanim zahtevima za praćenje – onih koji sadrže osetljivu tehnologiju – između maja 2019. i aprila 2020. zbog bezbednosnih ograničenja i ograničenja putovanja.”

Drugim rečima, američka vlada zapravo ne zna koja je oprema, i koliko je, ostalo u Avganistanu, ali je bila vredna najmanje 7,1 milijardu dolara.

Izveštaj DOD IG iz avgusta navodi da je u vreme pada vlade ANDSF imao u svojim zalihama oko 316.000 komada malokalibarskog oružja koje su isporučile SAD od 2005.

U tom izveštaju se takođe navode dugotrajni i dobro poznati problemi sa sistemom upravljanja osnovnim zalihama koji se koristi za katalogizaciju zaliha u bazama u Avganistanu, uključujući haotičan sistem Majkrosoft eksel tabela, pa čak i ručno pisanih inventara koji se koriste da bi se rešio problem koji su mnoge baze radile jer nemaju pristup internetu ili nisu imali struju bilo koje vrste.

SIGAR je primetio da je najmanje 70 taktičkih vozila otpornih na mine (MRAP) i 80 letelica „onesposobljeno“ u, kako je rekao, „ad-hok naporima za demilitarizaciju“ na Međunarodnom aerodromu Hamid Karzai u avgustu 2021. godine, izlaznoj tački za snage SAD i njihovih saradnika u poslednjim nedeljama povlačenja.

To povlačenje je bilo haotično i katastrofalno, a avganistanska vlada koju podržavaju SAD nije uspela da održi vlast protiv talibanskog napada ni dovoljno dugo da američke snage završe svoje povlačenje iz zemlje. U poslednje dve nedelje avgusta, američke snage uspostavile su neugodan odnos sa talibanskim borcima nakon što su ovi zauzeli Kabul bez borbe, radeći na obezbeđenju desetina hiljada potencijalnih izbeglica koje su žurile na aerodrom u pokušaju da odu sa borcima. odlazeće američke trupe.

SIGAR je dugo izražavao zabrinutost u vezi sa sposobnošću ANDSF-a da samostalno funkcioniše i dokumentovao je glavne probleme sa korupcijom u avganistanskoj vojsci i vladi, kao i među američkim snagama u zemlji.

Povlačenje, na koje se 2020. godine dogovorio tadašnji američki predsednik Donald Tramp u sklopu primirja sa talibanima, završio je američki predsednik Džo Bajden do 31. avgusta 2021. Međutim, dugo su mu se protivili predstavnici Pentagona, koji nisu verovali da bi vlada koju podržavaju SAD mogla opstane.

Nakon što su talibani preuzeli vlast, SAD i veći deo sveta prekinuli su odnose i odbili da priznaju svoju novu vladu, što je izazvalo potpuni kolaps ionako krhke avganistanske ekonomije i veliku humanitarnu krizu.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)