PUTIN NE JURI BEGUNCE, VEĆ ODLIKUJE HEROJE: Rusi ljuti na milijardere koji su pobegli

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

09. 12. 2022. u 07:21

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin je u Kremlju dodelio ordene heroja i ordene Svetog Georgija vojnicima i građanskim licima u armiji.

ПУТИН НЕ ЈУРИ БЕГУНЦЕ, ВЕЋ ОДЛИКУЈЕ ХЕРОЈЕ: Руси љути на милијардере који су побегли

Foto Tanjug/AP

Svečanosti u Kremlju učestvovalo je više od 200 osoba za koje je Putin kazao da su svi heroji. Istovremeno, predsednik Rusije ne žuri sa ocenama onih koji su otišli u inostranstvo tokom delimične mobilizacije.

- Ruski vojnici na frontu su pravi heroji - rekao je Putin.

U zoni ratnih operacija u ruskoj vojsci, istakao je, nema problema masovnog dezerterstva. Putin je mobilizaciju proglasio 21. septembra, a ministar odbrane Sergej Šojgu raportirao mu je 28. oktobra da je ona završena. Mobilisano je 318.000 ljudi, uključujući i dobrovoljce. Putin je objasnio da je od ukupnog broja mobilisanih na frontu 77.000 ljudi, a ostali su u pozadini. Oko 150.000 se i dalje nalazi na poligonima za obuku. Demantovao je glasine da se priprema nova mobilizacija.

Foto Tanjug/AP

Nedeljnik "Njuzvik" smatra da je na frontu u Ukrajini nastupio prelomni momenat i ocenjuje da su netačne tvrdnje zapadnih medija da je ruska vojska demoralisana.

- Ruska vojska je naoružana najsavremenijim oružjem, a Ukrajina potpuno zavisi od vojne podrške sa zapada i već je iscrpila većinu svojih arsenala - piše "Njuzvik" i kao argument citira američkog generala Marka Milija koji je kazao da je "Ukrajina je napravila sve što je mogla".

Tačnih podataka koliko je građana Rusije napustilo zemlju od početka mobilizacije nema. Ministarka u vladi Kazahstana Tamara Dujsenova izjavila je da je u septembru u njenu zemlju došlo oko 400.000 građana Rusije, ali ih je zatim otišlo 320.000. Predsednica Gruzije Salome Zurabišvili je rekla da je u njenu zemlju došlo oko 700.000 građana Rusije, a ostalo ih je oko 100.000. Mnogi od njih su otvorili firme da mogu da rade.

Predsednik ruskog parlamenta Vjačeslav Volodin smatra da je beg u inostranstvo ravan izdaji. Rukovodilac Komiteta za zakonodavstvo Saveta Federacije Rusije Andrej Klišas ne isključuje da će se boravak građana Rusije u inostranstvu učiniti "manje komfornim".

Foto Tanjug/AP

Ruske vlasti ne nameravaju da zabranjuju povratak svojim građanima, jer bi kako objašnjava Klišas, to kršilo ustavom garantovana prava. Ali, taj ruski senator ističe da beg u inostranstvo zaslužuje moralnu osudu. Deo političara je protiv toga da begunci rade preko interneta, a dobijaju platu od državnih institucija u Rusiji. No, portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov kaže da u Kremlju nisu raspravljali o ograničenjima za one koji su napustili zemlju i sada su u inostranstvu.

Ruske političare, a i mnoge građane Rusije, posebno ljute oni koji su pobegli u inostranstvo, a do tada su bili privilegovani u svojoj zemlji. Mnogi od tih bogataša su otišli u Izrael, gde su na brzinu dobili pasoše.

Mnogi milijarderi koji su se obogatili u Rusiji za vreme vladavine bivšeg predsednika Borisa Jeljcina i divljeg kapitalizma sada na razne načine pokušavaju da sačuvaju svoje bogatstvo na Zapadu i odblokiraju račune. Sin bankara Mihaila Fridmana, koji živi u Londonu, osudio je agresiju Rusije u Ukrajini. Izjavio je da se oseća Jevrejinom iz Ukrajine, jer je njegov otac tamo rođen, a kasnije je kapital stekao u Rusiji.

 

ZAHAROVA: RAT BAR DO 2025.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski za američki "Politiko" je rekao da bi rat u Ukrajini mogao da se završi 2023. godine. S druge strane, portparolka MIP-a Rusije Marija Zaharova kaže da će rat u Ukrajini trajati najmanje do 2025, jer konflikt podgrevaju u Vašingtonu. Zaharova ističe i da je američki vojni budžet povećan, a u njemu se za 2023. godinu planira pomoć Kijevu od 37 milijardi dolara.

Foto Tanjug/AP

 

MILBURN: VELIKI GUBICI UKRAJINACA

Osnivač američke privatne vojne kompanije "Mocart" Endrju Milburn je izjavio za nedeljnik "Njuzvik" da ukrajinska vojska na istočnom frontu ima velike gubitke, da gine čak 70 odsto vojnika, jer na front šalju neiskusne vojnike, tek mobilisine.

On se požalio da njegova kompanija ne dobija redovno novac, što bi moglo da utiče na odluku da se "Mocart" povuče iduće godine. Prema ruskim podacima, inače, u Ukrajinu je došlo više od osam hiljada plaćenika iz oko 60 zemalja. Najviše je Poljaka i Rumuna.

Foto Tanjug/AP

Viktor But

RAZMENA GRAJNEROVE ZA BUTA

Američka košarkašica Britni Grajner, koja je bila u zatvoru u Rusiji, razmenjena je za ruskog trgovca oružjem Viktora Buta, koji je 12 godina proveo u zatvoru u SAD. Američki predsednik Džozef Bajden na "Tviteru" je napisao da je Grajnerova "bezbedna", a ruski MIP potvrdio je da je razmenjena za Buta na aerodromu u Abu Dabiju. Grajnerova, koja je dvaput osvojila zlatne olimpijske medalje je 17. februara na moskovskom aerodromu uhapšena zbog posedovanja ulja kanabisa u prtljagu, koje je zabranjeno u Rusiji i osuđena 4. avgusta na devet godina zatvora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...