BLINKEN PORUČIO: Pojačaćemo pritiske na Rusiju, ali je nećemo proglasiti sponzorom terorizma

Novosti online

04. 12. 2022. u 18:39

ADMINISTRACIJA predsednika Džozefa Bajdena radi sa Kongresom na jačanju pritisaka na Rusiju, istovremeno izbegavajući negativne posledice koje bi svrstale Rusiju na listu zemalja sponzora terorizma, izjavio je za televiziju Si-En-En državni sekretar SAD Entoni Blinken.

БЛИНКЕН ПОРУЧИО: Појачаћемо притиске на Русију, али је нећемо прогласити спонзором тероризма

Foto Tanjug/AP

-Stalno izučavamo različite metode kojima možemo da pribegnemo kako bismo pojačali pritisak na Rusiju. Radimo sa Kongresom na zakonu koji bi nam pomogao da zaobiđemo neke poteškoće koje su povezane sa stavljanjem zemlje na listu sponzora terorizma, za koje ste već videli da mogu da imaju nepredviđene posledice, rekao je Blinken odgovarajući na pitanje zašto SAD nisu stavile Rusiju na taj spisak.

Prema rečima Stejt departmenta, antiruske sankcije SAD imaju uticaj koji se vremenom povećava.

Američki predsednik Džozef Bajden je početkom septembra rekao da ne bi trebalo da SAD proglase Rusiju državom – sponzorom terorizma.

U julu je američki Senat, gornji dom Kongresa, jednoglasno odobrio neobavezujuću rezoluciju kojom se američki državni sekretar Entoni Blinken poziva da proglasi Rusiju za „državu sponzora terorizma" zbog njenih akcija u Ukrajini, Čečeniji, Gruziji i Siriji.

Predstavnički dom, donji dom Kongresa, usvojio je ranije sličnu meru, ali ovlašćenje da se neka država odredi kao sponzor terorizma ima samo Stejt department.

Podsetimo, poljski parlament je u oktobru jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se Rusija proglašava za terorističku državu. U dokumentu se osuđuje ruska agresija i pozivaju druge države da donesu istu odluku.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (1)

TRAŽITE IDEALAN VRTIĆ ZA DETE? Imamo rešenje za Vas!