RAT U UKRAJINI: Žestoke borbe u Pervomajskom; Rusi zarobili specijalce-padobrance VSU

Novosti online

02. 12. 2022. u 06:35 >> 01:23

U TOKU je 282. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Nastavljaju se teške borbe na jugu i istoku zemlje.

РАТ У УКРАЈИНИ: Жестоке борбе у Первомајском; Руси заробили специјалце-падобранце ВСУ

Foto Tanjug/AP

G7 i Australija potvrđuju plan da obustave uvoz ruske nafte

- Uvoz u granicama cene će pomoći u smanjenju cene energije i ograničiti sposobnost Rusije da ostvari ekstra profit koji zarađuje - navodi se u saopštenju.

Zemlje G7 i Australija potvrđuju svoju nameru da postepeno ukinu sirovu naftu i naftne proizvode ruskog porekla na svojim domaćim tržištima, navodi se u saopštenju koalicije objavljenom u petak uveče.

- Ponovo potvrđujemo našu nameru da postepeno izbacimo sirovu naftu i rafinisane proizvode ruskog porekla na našim domaćim tržištima. Ova posvećenost ostaje nepromenjena nakon uvođenja politike ograničenja cena. Umesto toga, politika ograničenja cena ima za cilj da omogući našim dobavljačima usluga da održavaju zalihe Ruska sirova nafta i rafinisani proizvodi u druge zemlje, što će obezbediti stabilne isporuke energenata uz ograničavanje prihoda Ruske Federacije - navodi se u saopštenju.

Zemlje G7 su takođe pozvale države koje nisu u koaliciji koje uvoze rusku naftu da se pridruže politici ograničavanja njene marginalne cene. Po njihovom mišljenju, „ovo je u ekonomskim interesima“ ovih zemalja.

 

Bela kuća pozdravila napredak EU o ograničenju cene ruske nafte

Bela kuća je pozdravila vesti da je Evropska unija "nastupila zajednički" po pitanju ograničenja cene na rusku morsku naftu na 60 dolara po barelu, ističuću da će to uticati na ograničenje prihoda Rusije.

 - I dalje verujemo da će ograničenje cene pomoći da se limitira sposobnost gospodina Putina da profitira od nafte, što će mu otežati finansiranje njegove ratne mašinerije kojom se ubijaju nevini Ukrajinci - rekao je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.  

(Rojters)

 

EU formalno potvrdila odluku o ograničenju cene ruske nafte

Evropska unija formalno je potvrdila odluku o uvođenju ograničenja cene za naftu koja se transportuje morskim putem iz Rusije, objavila je Češka koja predsedava EU.

Borbe za Pervomajskoje dobijaju na zamahu


Pešadijska jedinica 11. puka Narodne milicije DNR napreduje na istočnim prilazima selu uz vatrenu podršku tenkova T-72B3 i zarobljenih T-64BV.

Vojnici taktičke jedinice voda krenuli su iz Pesoka Krasnoarmejskom magistralom, prošli uporište kod mosta, pored ribnjaka Mojke i autoputa M-04, koji su dugo držale Oružane snage Ukrajine. Baterija minobacača kalibra 120 mm pucala je na njih sa zatvorenih položaja, opremljenih u privatnim kućama stanovnika Pervomajskog.

Foto Tanjug/AP

Pešadija i tenkovske posade otvorile su vatru za suzbijanje položaja 56. motorizovane pešadijske brigade i 503. bataljona marinaca Oružanih snaga Ukrajine i nastavili kretanje ka centralnom delu sela.

UAV je uočio vod od tri tenka APU. Radili su na njima, uključujući i cevnu artiljeriju.

 

Eksplozije u Zaporožju

Više eksplozija odjeknulo je večeras u gradu Zaporožju, koji je pod kontrolom ukrajinskih snaga, javlja portal Strana.

Kako prenosi TASS, u gradu je izdato upozorenje na vazdušni napad. Lokalne vlasti zatražile su od gradjana da ostanu u skloništima. Drugi detalji za sada nisu poznati.

Iako Kijev više ne kontrološe više od 70 odsto Zaporoške oblasti, sam grad Zaporožje je i dalje pod njegovom kontrolom.

SAD stavljaju "Vagner grupu" na listu organizacija od interesa

Sjedinjene Američke Države su navele Vagnerovu grupu kao brigu za verske slobode za svoje aktivnosti u CAR, saopštio je u petak američki Stejt department.

Foto: Profimedia/Ilustracija/Javno vlasništvo

Pored ruskog Vagnera, na listi „organizacija od posebne zabrinutosti” za „njihove aktivnosti u Centralnoafričkoj Republici” nalaze se nigerijska ekstremistička grupa Boko Haram, Huti, islamistička grupa Hajat Tahrir al Šam, broj jedinica IS (teroristička grupa „Islamska država“), talibanskog pokreta.

 

Bela kuća traži 37,7 milijardi dolara za Kijev

Američka administracija pregovara sa Kongresom da se za Ukrajinu izdvoji dodatnih 37,7 milijardi dolara, pri čemu bi 21 milijarda bila namenjena za vojnu pomoć, izjavio je koordinator strateških komunikacija Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

On je dodao da konsultacije vodi savetnik predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

 

Francuska vojna pomoć 4 od 13 VBR sličnih HIMARS sistemu

Francuska je Ukrajini dala još 100 miliona evra kredita posle 300 miliona u martu.

Francuska je poslala i 4 LRU-a (analog Himarsa) u Ukrajinu – samo ih je 13 u službi, više neće biti isporuka.

Razgovara se i o isporuci radara.

Foto Tanjug/AP

U okviru obuke, 15.000 ukrajinskih vojnika u EU, 2.000 će biti obučeno u Francuskoj (bez CAESAR posade i drugog naoružanja koje je prenela Francuska)

 

Ko su padobranci VSU koji su digli ruke u vis

Ukrajinski vojnici koji su se predali kod Krasnog Limana su zapravo padobranci iz 25. specijalne vazdušno-desantne brigade, koji su se obučavali u Velikoj Britaniji, javlja izveštač Sputnjika.

-Vaši (ruski vojnici) su krenuli u juriš na uporište, shvatio sam da je sve besmisleno. Podigao sam oružje i rekao da se predajem. Slali su me na 20 dana u Britaniju (na obuku), ispričao je za Sputnjik zarobljeni Dmitrij Procenko, inače stanovnik Nikolajeva.

Prethodno je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da se u pravcu Krasnog Limana u LNR predalo 11 ukrajinskih vojnika.

Foto MO Ukrajine

 

CBU uhapsila mitropolita UPC

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) optužila je mitropolita Kirovogradske eparhije kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve za subverzivnu aktivnost protiv države i raspirivanje verske mržnje.

-Služba bezbednosti prikupila je nepobitne dokaze o krivici poglavara Kirovogradske eparhije UPC za subverzivne aktivnosti protiv Ukrajine. Utvrđeno je da su u crkvenim zajednicama ljudima delili neprijateljsku propagandnu literaturu koja je štampana u hiljadama primeraka u štamparijama zemlje agresora, navodi se u saopštenju Službe bezbednosti Ukrajine na Telegramu.

 

Zašto Zelenski hoće Patriot sisteme

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski i pored nabavke (predaje od strane NATO zemalja)  modernih PVO sistema poput NASAMS i IRIS-T i dalje insistira na dobijanju sistema Patriot.

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Zarobljeni ukrajinski padobranci: Obučavali su nas Britanci

Zarobljeni ukrajinski padobranci rekli su da su obučavani u Velikoj Britaniji.

U pozadini operacije, SAD i njeni saveznici u NATO-u nastavljaju da isporučuju oružje Ukrajini. Predsednik Džo Bajden je potpisao zakon o lend-lease-u, Vašington izdvaja desetine milijardi dolara Kijevu. Moskva je više puta naglašavala da snabdevanje zapadne vojne opreme samo produžava sukob, a transport postaje legitimna meta ruske vojske.

Osim toga, ukrajinska vojska se obučava u zapadnim zemljama.

Foto Tanjug/AP

 

UN istražuje ruske napade na kritičnu infrastrukturu

Istražitelji koje su imenovale UN ispituju da li napadi Rusije na kritičnu infrastrukturu u Ukrajini predstavljaju ratne zločine, izjavio je danas jedan od članova istražnog tima Pablo de Grajf.

On je na konferenciji za novinare u Kijevu rekao da, ukoliko bi tim utvrdio da je reč o ratnim zločinima, preduzeo bi dalje korake da bi se kaznili odgovorni.

Predsednik istražne komisije Erik Mose rekao je da ruski raketni napadi na infrastrukturne objekte u Ukrajini imaju razorne posledice po veliki broj ljudi.

Komisija prikuplja dodatne dokaze koji bi trebalo da budu predstavljeni u martu Savetu UN za ljudska prava sa sedištem u Ženevi, rekli su članovi tima.

Rusija od početka oktobra vrši raketne napade na ukrajinsku infrastrukturu, uzrokujući nestanke struje i vode.

Moskva je kupila 800 jedinica medicinske opreme za Donbas

Moskva je kupila 800 jedinica medicinske opreme za Donjeck i Lugansk, a do nove godine će biti isporučeno još nekoliko stotina jedinica, rekao je gradonačelnik Sergej Sobjanin tokom posete Luganskoj Narodnoj Republici.

-Već smo nabavili oko 800 jedinica medicinske opreme za Donjeck, Lugansk. Sada vršimo još veće nabavke. Do nove godine ćemo isporučiti još nekoliko stotina jedinica opreme. Ono što treba da se nabavi. Sve ćemo uraditi, rekao je Sobjanin u eteru TV kanala Rusija 24.

Foto Tanjug/AP

 

Snimak napada Kozaka

Napad na Artjomovsk: 6. kozački puk LNR uništava položaje Oružanih snaga Ukrajine

Artiljerci puka Platov iz 2. armijskog korpusa pogodio je položaje ukrajinskih militanata, pomažući ruskim jurišnim grupama da se probiju u odbranu neprijatelja.

 

 

Čavušoglu: Do proleća jasna slika o mogućim pregovorima


Ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu se nada da će se do proleća razjasniti situacija oko pregovaračkog procesa za rešavanje ukrajinske krize.

-Smatram da ćemo do proleća imati jasnu predstavu o pregovaračkom stolu. Nećemo odustati, nastavićemo naše napore, rekao je Čavušoglu na konferenciji „Sredozemnomorski dijalozi“ u Rimu.

 

 „Špigl“: Oklopna vozila Gepard će biti poslata nakon što budu popravljena u minhenskoj fabrici oružja Krauss-Maffei Wegmann.


Međutim, za njih nema dovoljno municije: Švedska, koja ima i proizvodi granate za ovaj PVO sistem, blokirala je snabdevanje pozivajući se na svoj neutralni status.

Američki plaćenici pomažu u pripremi hemijskih provokacija u Ukrajini

Plaćenici iz SAD pomažu kijevskim vlastima da pripreme hemijske provokacije u Ukrajini, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Organizaciji za zabranu hemijskog oružja (OZHO) Aleksandar Šuljgin.

Kako je precizirao, Rusija ima informaciju da se radi o plaćenicima iz američke države Nevada.

 - Međutim, Amerikanci sve to demantuju, govore da je to dezinformacija sa ruske strane. Oni govore ta su ti ljudi pošteni i dobronamerni humanitarci - kazao je Šuljgin.

 

Ojačana ruska PVO – američki HIMARS više nije problem

Jedinice za protivvazduhoplovnu odbranu Oružanih snaga Rusije dobile su novi softver koji olakšava obaranje raketa HIMARS, saopštio je komandant jedinice PVO Oružanih snaga Rusije.

 - Sada lako obaramo HIMARS-e. Instalirali su nam novi program i sada HIMARS kao obična meta. Bez smetnji ih vidimo, pratimo i uništavamo bez problema - rekao je komandant jedinice PVO, bazirane u delu fronta kod Zaporožja.

Kako je dodao, jedna od jedinica PVO ruske vojske u delu fronta kod Zaporožja u toku proteklog meseca je oborila četiri rakete HIMARS koje je ispalila ukrajinska vojska.

Ukrajinska vojska izgubila još 50 vojnika i artiljeriju „Gvozdika“

Ukrajinska vojska je proteklog dana izgubila 50 vojnika, jednu samohodnu artiljerijju „Gvozdika“, tri haubice, četiri tenka, sedam oklopnih transportera i 10 jedinica oklopnih vozila, saopštila je narodna milicija Donjecke Narodne Republike.

Kako je precizirano, reč je o tenkovima T-64BV i T-72B3, kao i o haubicama D-30.


Eliminisana grupa ukrajinskih vojnika u Zaporožju

Ruske snage izvele su napad na ukrajinske jedinice u blizini grada Zaporožje, saopštio je predstavnik vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Kako je rekao, preciznim raketnim pogotkom uništena je administrativna zgrada u južnom delu grada gde su se nalazili pripadnici ukrajinske vojske.

 

Ofanziva ruskih snaga na Vodjane

Ruska vojska izvodi napad na ukrajinske snage u mestu Vodjane na Avdejevskom pravcu u Donjeckoj Narodnoj Republici, javlja agencija RIA Novosti.

U napadu učestvuju jedinice „Štorm“ i prva Slavjanska brigada narodne milicije Donjecke narodne Republike, uz podršku artiljerije i dronova.

Prethodno je šef DNR Denis Pušilin rekao da ruske snage sužavaju krug oko Avdejevke.

Eksplozije u centru Donjecka, pogođen kafić, stambena zgrada i prodavnica.

Zelenski: Ispituju se aktivnosti Ukrajinske pravoslavne crkve povezane sa Moskvom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da su najviši ukrajinski bezbednosni zvaničnici naredili istragu o aktivnostima Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) povezane sa Moskvom, kao i da li religijska organizacija ima pravo da obavlja aktivnosti u manastiru Kijevsko-pečerske lavre, koji predstavlja jedan od najznačajnijih verskih objekata za pravoslavne Ruse i Ukrajince.

U svom jučerašnjem video obraćanju, Zelenski je rekao da će vlada podneti parlamentu nacrt zakona o zabrani verskih grupa „povezanih sa centrima uticaja u Rusiji“, prenosi Rojters.

 - Moramo da stvorimo uslove da nijedan akter koji zavisi od države agresora (Rusije) ne može da manipuliše Ukrajincima i oslabi Ukrajinu iznutra - rekao je Zelenski u juče u video obraćanju.

Kako je rekao, Ukrajina će sprovesti mere zaštite od „subverzivne aktivnosti ruskih specijalnih službi u ukrajinskom verskom okruženju“.

Pored toga, biće ispitana imovina UPC, uključujući i korišćenje kompleksa manastira Kijevsko-pečerske lavre.

Služba bezbednosti (SBU) saopštila je prošle nedelje da je pretresla 350 zgrada koje pripadaju UPC i izvršila provere 850 ljudi. U saopštenju se navodi da je SBU pronašao "sumnjive" ruske državljane, velike sume gotovine i prorusku literaturu u pretresu Kijevsko-pečerske lavre, koji je Moskva osudila.

UPC je zvanično je prekinula veze sa Ruskom pravoslavnom crkvom maja meseca, ali joj mnogi Ukrajinci još uvek ne veruju i optužuju je za tajnu saradnju sa Rusijom, prenosi Rojters.

Pomoćnik Zelenskog otkrio koliko je ukrajinskih vojnika poginulo u ratu

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak rekao je da je od početka rata u Ukrajini do danas poginulo između 10.000 i 13.000 vojnika.

Ovakva izjava smatra se jednim od retkih saopštenja nekog ukrajinskog zvaničnika o broju nastradalih, ocenjuje Bi-Bi-Si.

Govoreći za ukrajinski TV kanal 24, Podoljak je rekao da Kijev "otvoreno govori o broju ubijenih“.

 - Imamo zvanične procene Generalštaba, zvanične procene glavnokomandujućeg (predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski) i one se kreću od 10.000 do 12.500-13.000 ubijenih - rekao je Podoljak.

Ruska vojska juriša na položaje Oružanih snaga Ukrajine u selu Vodjane u DNR

Jedinica „Oluja” 1. slovenske brigade Narodne milicije DNR, uz podršku artiljerije i prilagođavanje operatera bespilotnih letelica, izvodi ofanzivna dejstva. 

Na snimku se može videti nakit artiljerije, bacanje granata uz pomoć drona i direktni napad ljudstva.

Ukrajinske trupe granatirale su Gorlovku i Pantelejmonovku

Oružane snage Ukrajine ispalile su 12 granata kalibra „NATO“ na Horlivku i Pantelejmonovku.

Ukrajinske trupe granatirale su Gorlovku i Pantelejmonovku, ispalivši ukupno 12 granata kalibra 155 mm NATO-a, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (ZCCC).

U Zaporožju je prijavljen požar u zgradi infrastrukturnog objekta

Zgrada infrastrukturnog objekta se zapalila u Zaporožju, rekao je Anatolij Kurtev, sekretar Gradskog veća Zaporožja, koga je imenovao Kijev.

Ukrajinske trupe gađale Starobilsk i Horoši iz MLRS HIMARS-a

Ukrajinske trupe granatirale su naselja Horoši i Starobilsk, ispalivši ukupno osam raketa iz HIMARS MLRS, saopštilo je predstavništvo Luganske Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (JCCC).

Ukrajinski zatvorenik ispričao kako se oprema "Starlink" kvari u Oružanim snagama Ukrajine

Mobilizovano vojno osoblje ukrajinske Teritorijalne odbrane (TRO) često se suočava se sa problemima u popravci "Starlink" terminala američkog Spejs eksa Elon Mask, koji obezbeđuje komunikaciju ukrajinskim oružanim formacijama, rekao je Sergej Lazarenko, ukrajinski zarobljenik.

On je pojasnio da u običnom bataljonu ukrajinske teritorijalne odbrane postoje dva ili tri terminala "Starlink", međutim, u slučaju kvara, praktično nema ko da ih popravi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

MEĐUNARODNI DAN ZAŠTITE MATERNJEG JEZIKA: Važnost očuvanja kulturnog identiteta