KIJEV NASTAVLJA PRITISAK NA CRKVU: Mitropolit UPC optužen za subverzivne aktivnosti

Novosti online

02. 12. 2022. u 17:34

SLUŽBA bezbednosti Ukrajine (SBU) optužila je mitropolita Kirovogradske eparhije kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve za subverzivnu aktivnost protiv države i raspirivanje verske mržnje.

КИЈЕВ НАСТАВЉА ПРИТИСАК НА ЦРКВУ: Митрополит УПЦ оптужен за субверзивне активности

Foto: EPA

-Služba bezbednosti prikupila je nepobitne dokaze o krivici poglavara Kirovogradske eparhije UPC za subverzivne aktivnosti protiv Ukrajine. Utvrđeno je da su u crkvenim zajednicama ljudima delili neprijateljsku propagandnu literaturu koja je štampana u hiljadama primeraka u štamparijama zemlje agresora, navodi se u saopštenju Službe bezbednosti Ukrajine na Telegramu.

Kako je precizirano, mitropolit, čije se ime ne navodi, navodno je bio u najbližem krugu patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila, „sa kojim je koordinirao širenje prokremaljskih pogleda u regionu“. Takođe se navodi da su tokom pretresa na teritoriji eparhije pronađena „dokumenta sa dokazima o prepisci sa moskovskim 'pokroviteljima'“.

-Prema zaključcima nezavisne ekspertize, prestupnička aktivnost mitropolita ugrožava državnu bezbednost Ukrajine, navodi se u saopštenju SBU.

Mitropolit se sumnjiči prema članu 161 Krivičnog zakonika Ukrajine „Kršenje ravnopravnosti građana u zavisnosti od njihove rasne, nacionalne, regionalne pripadnosti, verskih uverenja, invaliditeta i drugih karakteristika“.

Prema informacijama na sajtu UPC, na čelu Kirovogradske i Novomirgorodske eparhije je mitropolit Joasaf.

Ranije je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski sproveo odluku Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine o ograničavajućim merama protiv predstavnika verskih organizacija koje su navodno povezane sa Rusijom, navodi se u ukazu koji je objavljen na zvaničnom sajtu predsednika.

Lokalne vlasti u različitim regionima Ukrajine zabranjuju delovanje UPC. Konkretno, poslanici Lavovskog oblasnog saveta doneli su odluku da zabrane delatnost UPC na teritoriji oblasti.

Od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini učestali su napadi ukrajinskih nacionalista na crkve, sveštenstvo i vernike kanonske UPC.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)