NOVA HITNA POMOĆ UKRAJINI: Svetska banka daje još 17,8 milijardi dolara

P. Z. S./ ukrinform.ua

30. 11. 2022. u 16:02

SVETSKA banka je Ukrajini pružila hitnu pomoć u iznosu od 17,8 milijardi dolara.

НОВА ХИТНА ПОМОЋ УКРАЈИНИ: Светска банка даје још 17,8 милијарди долара

Foto: AP

Ovo je rekla izvršna direktorka Svetske banke Mari Elka Pangestu na konferenciji za novinare u Berlinu, prenosi dopisnik Ukrinforma.

-Mi podržavamo Ukrajinu. Obezbedili smo 17,8 milijardi hitne pomoći. To uključuje zajmove, garancije i grantove, rekao je Pangestu.

Ona je dodala da je kroz projekte Svetske banke i povereničke fondove već uplaćeno 11,4 milijarde.

Pangestu je takođe napomenula da bi rekonstrukcija zemlje sada trebalo da teče paralelno, na šta je fokusirana struktura na čijem je čelu.

-Treba da ulažemo i u energetsku infrastrukturu, puteve i bolnice kako bi Ukrajini bilo toplo zimi, naglasila je ona.

Kako je saopšteno, Ukrajina će dobiti grant od 4,5 milijardi dolara od SAD u okviru finansiranja Svetske banke, saopštilo je pre neki dan Ministarstvo finansija Ukrajine. Sredstva će se koristiti za isplatu penzija i posebne programe državne socijalne pomoći, kao što su plaćanje stambeno-komunalnih usluga, podrška porodicama sa niskim primanjima, invalidima i raseljenim licima, kao i za plaćanje medicinskih usluga po program medicinske garancije.

Državni budžet Ukrajine je 22. novembra od SB dobio 60 miliona dolara. Od ovih sredstava, 50 miliona je obezbedila Međunarodna asocijacija za razvoj po povlašćenim uslovima, preostalih 10 miliona – kao garancije Letonije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna