BRITANIJA IZBACUJE KINU IZ NUKLEARNOG PROJEKTA: London otkupljuje udeo kineske kompanije i po prvi put u 30 godina direktno ulaže u razvoj NE

Novosti online

30. 11. 2022. u 15:40

BRITANSKA vlada odlučila je da ukloni kinesku kompaniju „Čajna dženeral nukliar“ (CGN) iz projekta razvoja bloka „C“ nuklearne elektrane Sizvel, nakon poziva da se smanji učešće Kine u snabdevanju Britanije energijom.

БРИТАНИЈА ИЗБАЦУЈЕ КИНУ ИЗ НУКЛЕАРНОГ ПРОЈЕКТА: Лондон откупљује удео кинеске компаније и по први пут у 30 година директно улаже у развој НЕ

Foto Tanjug/AP

Britansko Odeljenje za poslovanje, energetiku i industrijsku strategiju (BEIS) saopštilo je da će otkup kineskog udela u projektu „Sizvel C“ biti prvo direktno vladino ulaganje u razvoj nuklearne elektrane u poslednje tri decenije.

„Ulaganje vlade u Sizvel C podržaće kontinuirani razvoj projekta... Investicija takođe omogućava izlazak kompanije CGN iz projekta“, stoji u saopštenju objavljenom u utorak, prenosi RT.

London planira da uloži 679 miliona funti (814 miliona dolara) u projekat, što predstavlja 50 odsto troškova za razvoj. Ta suma odgovara sumi koju je u razvoj Sizvela C uložila francuska kompanija Elektrisite d Frans (EDF).

Saopštenje o otkupu udela kineskog CGN-a u Sizvelu C došlo je nakon više puta ponovljenog zahteva unutar britanske vlade da se smanji britanska zavisnost od Kine u pogledu snabdevanja energijom. CGN je, prema ugovoru potpisanom 2015, imao 20 odsto udela u Sizvelu C, a zajedno sa EDF-om je manjinski partner u projektu razvoja bloka C u nuklearnoj elektrani Hinkli point i većinski je vlasnik u elektrani Bredvel.

Britanski premijer Riši Sunak je u ponedeljak rekao da je „zlatna era“ odnosa Velike Britanije i Kine „završena“, dodajući da Peking predstavlja „sistemski izazov za naše vrednosti i interese“.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

VAŽNA VEST ZA PENZIONERE: Ministar Mali otkrio kada kreće isplata uvećanih januarskih penzija