RAT U UKRAJINI: NATO - Rusija će nastaviti napade na energetsku i gasnu infrastrukturu

Novosti onlajn

28. 11. 2022. u 07:16 >> 00:08

RAT u Ukrajini – 278. dan. Rusija demantuje da namerava da preda Zaporošku nuklearnu elektranu. U borbama kod Artjomovska, Donjecka Narodna Republika, ukrajinska vojska trpi značajne gubitke, piše „Njujork tajms“. Ruska vojska je uništila i osmatračnicu ukrajinskih snaga u Zaporoškoj oblasti.

РАТ У УКРАЈИНИ: НАТО - Русија ће наставити нападе на енергетску и гасну инфраструктуру

Foto: Tanjug/Sputnjik

NATO: Rusija će nastaviti napade na ukrajinsku energetsku i gasnu infrastrukturu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da će Rusija verovatno nastaviti da napada ukrajinsku energetsku i gasnu infrastrukturu, kao i osnovne usluge za građane.

- Čineći to, kada ulazimo u zimu, pokazuje da predsednik (Vladimir) Putin sada pokušava da koristi... zimu kao oružje u rata protiv Ukrajine - naveo je Stolteberg.

Vazdušna opasnost u tri oblasti Ukrajine

Sirene za upozorenje na vazdušnu opasnost oglasile su se u Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine, svedoče podaci onlajn mape koju objavljuje Ministarstvo za digitalnu transformaciju Ukrajine.

Energetska situacija katastrofalna

Energetska situacija u pojedinim regionima Ukrajine je gotovo katastrofalna, sledi iz dokumenta zasnovanog na analizama kompanije „Ukrenergo“, koji je dospeo u ruke vlasti Luganske Narodne Republike.

- Na adresu Ministarstva odbrane Ukrajine stigle su analize iz kompanije 'Ukrenergo', prema kojima je situacija u energetskoj sferi u pojedinim regionima, nakon ruskih raketnih napada na energetske objekte blizu katastrofe. Energetski kapaciteti niza regiona izbačeni su iz stroja više od 60 odsto - navedeno je u dokumentu.

Takva situacija, kako je ocenjeno, mogla bi da dovede do rasta nezadovoljstva među stanovnicima Ukrajine.

Beleži se i nedostatak kvalifikovanih brigada i opreme za remont energetskih objekata, kao i sve veći broj pokušaja preduzetnika da „zaobiđu uvedena ograničenja u potrošnji električne energije nelegalnim priključivanjem na strujni sistem“.

Ukrajina granatirala Donjeck

U granatiranju Vorošilovskog okruga Donjecka, koje su izvele ukrajinske trupe iz sistema „Grad“, poginuo je jedan civil.

Kako javlja dopisnik Sputnjika, pod vatrom se našla benzinska pumpa. Tamo je od eksplozije granate povređen civil, koji je punio svoj automobil. On je kasnije podlegao povredama. Za sada nema drugih informacija o žrtvama i šteti.

Kuleba o sastanku NATO ministara

Šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba tvrdi da će na sednici saveta ministara NATO-a u Bukureštu biti razmatrano pitanje ukrajinskog energetskog sistema i dostavljanje nove vojne opreme i municije Kijevu.

Sastanak ministara inostranih poslova NATO-a održava se 29. i 30. novembra u Bukureštu.

Vazdušna opasnost

Vazdušna opasnost objavljena je u Kirovogradskoj i Nikolajevskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Hersonske oblasti koja je pod kontrolom Kijeva, svedoče podaci onaljn mape teritorija na kojima je objavljena vazdušna opasnost koju objavljuje Ministarstvo za digitalnu transformaciju Ukrajine.

Ukrajinska vojska prebacuje rezerve s hersonskog na donjecki pravac, ali to su uglavnom rezervisti stariji od 55 godina, koji i ne žele da se nađu na prvoj liniji fronta, izjavio je vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

On je dodao da ukrajinske snage trpe ozbiljne gubitke zbog nedovoljne borbene spremnosti rezervista.

Vazdušna opasnosrt objavljena je i u Sumskoj i Černigovskoj oblasti na severo-istoku Ukrajine.

Bliži se opkoljavanje Artjomovska

Ofanziva u okolini Artjomovska ide uspešno, bliži se opkoljavanje grada, rekao je Denis Pušilin, vršilac dužnosti lidera DNR.

On je istakao i da se borbe vode u centru Marinke.

Sa druge strane, Vladimir Rogov, predsednik pokreta "Zajedno sa Rusijom" i član zaporoške administracije saopštio je da je preventivnim napadom na železničku infrastrukturu u Krivom Rogu, Dnjepropetrovska oblast, sprečeno prebacivanje ukrajinske tenkovske brigade na zaporoški deo fronta.

Foto Tanjug/AP

- Preventivni napad je izveden na železničku infrastrukturu u Krivom Rogu, čime je sprečeno prebacivanje 17. tenkovske brigade Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Zaporožja - rekao je on.

Prema njegovim rečima, kijevske vlasti su planirale da prebace u Zaporošku oblast „veliku količinu vojne tehnike i pojačanje za organizovanje ofanzivnih operacija“.

Rusi ne žele posredstvo Vatikana u pregovorima

- Moskva pozdravlja napore jednog broja zemalja da pomognu u rešavanju situacije u Ukrajini, ali Kijevu nisu potrebne pregovaračke platforme - rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, komentarišući spremnost Vatikana da obezbedi mesto za pregovore.

- Znamo da jedan broj stranih državnika i država nude svoju platformu (za pregovore). Naravno, mi pozdravljamo takvu političku volju. Ali u situaciji koju sada imamo, de fakto i de jure, takve platforme nisu potrebne ukrajinskoj strani - naglasio je portparol Kremlja.

Foto Vijasat

Ukrajinci pokušali ofanzivu u Kuzejomovke u LNR

Vazdušno-kosmičke snage Rusije su izvele napad na koncentraciju ljudstva i vojne tehnike Oružanih snaga Ukrajine u Dnjepropetrovskoj oblasti, likvidirano je više od 100 ukrajinskih vojnika.

Oružane snage Rusije odbile su dva kontranapada ukrajinske vojske južno od Donjecka, likvidirano je više od 50 ukrajinskih vojnika, a ujedno su pokušali da krenu u ofanzivu u Kuzejomovke u LNR, ali su vraćene na prvobitne položaje, izgubivši više od 50 vojnika.

Peskov demantovao navode o napoštanju Zaporoške nuklearne centrale

Pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov demantovao je navode da postoje znaci da će Rusija da napusti Energodar i Zaporošku nuklearnu centralu.

- Nema potrebe da tražimo bilo kakve znakove tamo gde ih nema i ne može biti - rekao je Peskov novinarima.

Elektrana Zaporožje / Foto AP

Zabrodski: Kijev je pripremao operaciju vraćanja Krima do 2023. godine

Bivši komandant Vazdušno-desantnih snaga Ukrajine, general-potpukovnik Mihail Zabrodski, rekao je za britanski časopis "Ekonomist" da je Kijev pripremao operaciju vraćanja Krima do 2023. godine.

Zabrodski nije naveo konkretne datume početka operacije, samo je dodao da prvo treba „dobiti mnoge bitke“.

- Da smo govorili o našim planovima na društvenim mrežama i na televiziji, ne bismo ništa postigli - saopštio je general.

Scena iz Simferopolja na Krimu / Foto AP

Kako navodi "Ekonomist", zapadni saveznici Kijeva strahuju da bi operacija vraćanja Krima ili Donbasa mogla dovesti do eskalacije sukoba do tačke upotrebe nuklearnog oružja.

Nestanci struje do proleća

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko nije isključio da bi nestanci struje u gradu mogle da potraju do proleća.

- Trudimo se da sve popravimo što je pre moguće, da pređemo na jasne rasporede kako ne bi bilo iznenađenja, a zatim na nesmetano snabdevanje strujom. Ali moramo biti spremni na činjenicu da nestance struje mogu biti do proleća - rekao je Kličko.

Prema njegovim rečima, to je zbog velikog opterećenja energetskog sistema tokom hladne sezone.

Prekidi struje – planski, vanredni – od oktobra su skoro svakodnevni u Kijevu zbog oštećenja objekata energetske infrastrukture.

Foto: AP Photo/Evgeniy Maloletka/AP Photo/Efrem Lukatsky/Profimedia/Ilustracija

Rusija neće ostaviti Zaporošku nuklearku - mediji šire lažne vesti

Zaporoška nuklearna elektrana u Energodaru ostaje pod kontrolom Rusije, saopštila je gradska uprava, komentarišući spekulacije medija.

- Mediji aktivno šire lažne vesti da Rusija, navodno, planira da se povuče iz Energodara i napusti Zaporšku nuklearnu elektranu. Ta informacija nije tačna - navodi se u saopštenju administracije, objavljenom na njenom Telegram kanalu.

Kao jedan od dokaza, administracija je navela saopštenje da planiraju da naprave rezervni izvor napajanja za Zaporošku nuklearnu elektranu. Pored toga, prošle nedelje su počeli radovi na prevođenju dva agregata na režim toplog isključenja za grejanje meštana Energodara.

Planski se, kako navode nadležni, osoblje prebacuje pod nadležnost ruske organizacije, zaposleni dobijaju pasoše Ruske Federacije.

- Zaposleni, uključujući operativno osoblje, potpisali su ugovore o radu sa novim poslodavcem. Osoblje dobija platne kartice Promsvjazbanke i, shodno tome, platu koja je veća nego u prethodnim ugovorima sa NAEK-om (ukrajinskim Energoatom) - navodi se u saopštenju.

Foto: RIA.ru

Zaporoška nuklearna elektrana

Nuklearna elektrana Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu. Stanica ima šest energetskih blokova VVER-1000, svaki kapaciteta 1 gigavat.

Elektranu od marta čuva ruska vojska. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je opravdanost preuzimanja kontrole nad elektranom od strane ruske vojske u smislu sprečavanja curenja nuklearnih i radioaktivnih materijala. Ministarstvo je takođe podsetilo da stanicu trenutno kontroliše ukrajinski operator.

Ukrajinske trupe redovno granatiraju Energodar i teritoriju nuklearke.

Ukrajinu čeka potpuni mrak ako ne obezbedi PVO

Ukrajini je potrebna protivvazdušna odbrana da bi zaštitila kritičnu infrastrukturu, inače će zemlja za nekoliko nedelja pasti u mrak, saopštio je pukovnik Ministarstva odbrane Austrije Markus Rajzner televiziji ZDF.

- Ako ne obezbede snažnu PVO, za nekoliko nedelja Ukrajina će pasti u potpuni mrak, jer će sva kritična infrastruktura prestati da funkcioniše - smatra ekspert.

On je napomenuo da je na početku ratnih dejstava uništena trećina PVO Ukrajine. Uprkos isporukama sa Zapada, „zbog ogromne teritorije i velikog broja objekata koji zahtevaju zaštitu, gotovo je nemoguće bilo šta učiniti po tom pitanju“.

Mogućnosti Evrope za pružanje podrške su ograničene, rekao je Rajzner, njene zalihe oružja se iscrpljuju. Odbrambenoj industriji će biti potrebne državne garancije da bi osigurala investicije.

Foto Tanjug/AP

Uništena osmatračnica ukrajinske vojske

Posada samohodne artiljerijske jedinice „Akacija“ uništila je osmatračnicu ukrajinske vojske u Zaporoškoj oblasti, rekao je komandant artiljerijske jedinice Oružanih snaga Rusije.

- Izviđačke jedinice su otkrile neprijateljsku osmatračnicu. Dobili smo koordinate cilja, otišli ​​na položaje. Izviđanje je potvrdilo da je cilj pogođen - rekao je komandant artiljerijske jedinice.

Ukrajina pretrpela ogromne gubitke kod Artemivska

Oružane snage Ukrajine pretrpele su značajne gubitke u borbama kod Artemivska u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), lekari su prebrojali oko 240 ranjenih za jedan dan, objavio je "Njujork tajms".

Kako se navodi, u petak, 25. novembra, zabeleženo je oko 50 ranjenih, dan ranije broj povređenih je dostigao čak 240 osoba.

Oružane snage Ukrajine su proteklih dana poslale značajna pojačanja u to područje, uključujući specijalne snage i snage teritorijalne odbrane da ojačaju svoje pozicije.

Restrikcije širom Ukrajine i dalje na snazi

Restrikcije struje i dalje su na snazi širom Ukrajini. Više od hiljadu stručnjaka svakodnevno radi na popravci ukrajinskog elektroenergetskog sistema, ali i dalje postoji deficit od 20 odsto, izjavio je premijer Ukrajine Denis Šmigal.

Foto: AP

Oštra zima u Kijevu

U Kijevu je pao sneg, temperatura je oko nula Celzijusovih stepeni, a milioni ljudi u ukrajinskoj prestonici i okolini suočeni su sa restrikcijama u snabdevanju strujom i grejanjem, saopštio je ukrajinski operater "Ukrenergo".

Nastavlja se pomoć Kijevu. Belgija, Francuska i Nemačka najavile su novu pomoć Ukrajini, dok je britansko ministarstvo odbrane potvrdilo da su Kijevu isporučene visokoprecizne rakete. 

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio je da isporuka oružja Nemačke Ukrajini spasava živote Ukrajinaca, ističući da vojna pomoć Kijevu znači jačanje njene pozicije za pregovaračkim stolom.

Jens Stoltenberg, Foto AP

S druge strane, portparol Kremlja Dmitrij Peskov ponovio je da Rusija neće izvoziti naftu zemljama koje ograniče njenu cenu. 

Vatikan je ponudio da organizuje pregovore između Kijeva i Moskve na svojoj teritoriji, ali da "još nije dobijen konkretan odgovor", izjavio je šef spoljnopolitičkog odeljenja Katoličke crkve nadbiskup Pol Ričard Galaher.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri