RAT U UKRAJINI: Ukrajinski vojnici zatvorili ruskog zarobljenika u kovčeg; Jermak: Rat se neće završiti na proleće (VIDEO)

Novosti online

20. 11. 2022. u 07:16 >> 02:07

U TOKU je 270 dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

РАТ У УКРАЈИНИ: Украјински војници затворили руског заробљеника у ковчег; Јермак: Рат се неће завршити на пролеће (ВИДЕО)

Foto AP

Američki mediji: Potvrđena autentičnost snimka egzekucije ruskih vojnika

Njujork Tajms je objavio da je potvrdio autentičnost video snimaka sa stratišta ruskih ratnih zarobljenika u Makejevki.

Snimak, koji je „Njujork tajms potvrdio kao autentičan, nudi redak uvid u jedan od mnogih užasnih trenutaka rata“, navodi se u publikaciji. Autori publikacije takođe napominju da su uporedili video snimke sa satelitskim snimcima i došli do zaključka da su snimljeni u Makejevki.

 

Situaci na frontu u Ukrajini: krvave borbe u Donbasu i na Starobeljskim sektroru (MAPA)

Na ruskim društvenim mrežama dat je kratak rezime dešavanja na vojištima u Ukrajini. Glavne borbe su već mesecima u Donbasu i kod Kupjanska i Svatovska.

Belgorodska oblast

Oružane snage Ukrajine granatirale su naselja Šebekino, Karabanovo, Razumnoje i Nižnji Olšanec u Belgorodskoj oblasti. Najmanje 3 civila su povređena, a oštećena je i civilna infrastruktura.

Smer Starobeljsk
Na Kupjansko-Svatovskom sektoru, VSU je napravio još jedan neuspešan pokušaj juriša na ruske položaje u pravcu Kislovke.

U oblasti Svatovskog, ruske diverzantsko-izviđačke grupe (DRG) su izvršili izviđanje u borbi u blizini mesta Medvežje. Oružane snage RF su u borbi uništile jedno oklopno vozilo i ranile najmanje 5 ukrajinskih vojnika.

Oružane snage Ukrajine zauzele su pozicionu odbranu nakon nekoliko neuspešnih pokušaja napredovanja u pravcu Krasnopopovke.

Ilustracija telegram rybar


Soledarski pravac
Na Bahmutskom (Artjomovskom) sektoru, odredi PMC „Vagner“ blokirali su jednu od jedinica 53. ombr Oružanih snaga Ukrajine. Nakon pregrupisanja, VSU je pokušao da povrati izgubljene položaje, ali nije uspeo i pretrpeo je značajne gubitke.

Komanda Oružanih snaga Ukrajine vrši preraspoređivanje dodatnih snaga zbog trenutne teške situacije na pravcu.

Na sektoru Soledara, borbe se vode sa promenljivim uspehom na području autoputa Bahmut-Soledar.


Luganska Narodna Republika
Ukrajinske formacije su pucale iz MLRS HIMARS Lisičansk, Nižnja Duvanka i Kremennaja. Najmanje tri civila su poginula, a pet je ranjeno.

Foto Tanjug/AP


Donjecki pravac
Ukrajinske trupe ponovo su napale Horlivku, Ilovaisk, Makejevku, Jasinovatu i Krasni Partizan. U Donjecku se fabrika aluminijumskih profila našla pod vatrom.

Zaporoški pravac
Oružane snage Rusije izvele su nekoliko raketnih udara na teritoriju fabrike Motor Sič u Zaporožju, gde su se proizvodile različite komponente za ukrajinsku odbrambenu industriju. Ukrajinske formacije su zauzvrat ponovo pucale na nuklearnu elektranu Zaporožje. Granate su pale  u zonu suvog skladišta istrošenog nuklearnog goriva.

Ukrajinske snage nastavljaju da gomilaju rezerve u ovoj oblasti: ljudstvo i oprema stižu u Volnjansk, Preobraženku i Zaporožje.

Foto: Printskrin


Južni front: Hersonski pravac
Ruske snage uništile su skladište goriva VSU u blizini brodogradilišta na ostrvu Karantini u Hersonu.

VSU nastavlja da se učvršćuje na desnoj obali Dnjepra: ukrajinske jedinice teritorijalne odbrane su raspoređene u Belozerku i Novokairu.

59. brigada Oružanih snaga Ukrajine prešla je Ingulec kod Darjevskog mosta i zauzela liniju Nikolskoje-Novotjaginka. Ukrajinske vlasti najavile su evakuaciju Hersona.

 

VSU: Oslobođeno 12 naselja u LNR, Britanski obaveštajci - sve bolja ruska komanda 

Već je 12 naselja Luganske oblasti oslobođeno od ruskih osvajača saopštio je Serhij Čerevatij, portparol Istočne grupe Oružanih snaga Ukrajine. Prema rečima portparola, Rusi imaju velike snage u Donbasu više od četiri meseca ne mogu da probiju odbranu u oblasti Bahmuta i Avdijevke. A u oblasti Luganska, neprijatelj već trpi poraz.

– Generalštab je izvestio da komanda ruskih okupacionih snaga planira da pojedine jedinice povučene sa desne obale Dnjepra prebaci u Hersonsku oblast za nastavak neprijateljstava u Donjeckoj i Luganskoj oblasti.

Foto Tanjug/AP

– Britanski obaveštajci povlačenje ruskih okupacionih trupa sa desne obale Hersonske oblasti smatraju mnogo organizovanijim nego u drugim slučajevima, što može ukazivati na bolju komandu.

 

Jermak: Rat se neće završiti na proleće

Šef kancelarije predsednika Ukrajine Andrij Jermak nazvao je „snom“ završetak ratnih dejstava u proleće 2023. godine, prenosi agencija "Ukrinform". On je na taj način prokomentarisao izjavu zamenika načelnika ukrajinskog Ministarstva odbrane Vladimira Gavrilova, koji je rekao da bi sukob sa Rusijom mogao da se završi do proleća 2023. godine, a da bi ukrajinska vojska mogla da zauzme Krim do kraja decembra.

-Ova fraza zamenika ministra odbrane Ukrajine mi izgleda kao san, rekao je Jermak.

Istakao je i da je potrebno biti "realniji", a i sam nije bio spreman da "nazove tačan dan i vreme" završetka sukoba.

Foto Tanjug/AP


Ukrajina povećala izvoz struje 2,5 puta

Ukrajina je u periodu januar-oktobar 2022. godine povećala prihode od izvoza električne energije za 2,5 puta ili 326,9 miliona dolara, u poređenju sa istim periodom prošle godine - na 542,514 miliona dolara, pokazuju podaci Državne carinske službe, prenose ukrajinski mediji.

 

Zelenski: Ruske snage izvele skoro 400 artiljerijskih udara

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da su ruske snage u toku današnjeg dana izvele skoro 400 artiljerijskih udara u istočnim regionima Ukrajine.

-Najžešće borbe, kao i ranije, vode se u regionu Donjecka. Iako je danas bilo manje napada zbog pogoršanja vremena, obim ruskog granatiranja je nažalost i dalje izuzetno velik, rekao je Zelenski, prenosi Rojters.

Zelenski je, u redovnom video obraćanju, istakao da ukrajinska vojska polako napreduje na teritoriji Luganske oblasti.

Ukrajinski predsednik je rekao da snage pod kontrolom Kijeva „dosledno i veoma proračunato uništavaju potencijal okupatora“ na jugu zemlje, ali nije izneo detalje.

Ukrajina je u subotu saopštila da je oko 60 ruskih vojnika poginulo u artiljerijskom napadu na jugu zemlje, dodaje Rojters.

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

Novi stravičan snimak ukrajinskih vojnika (VIDEO)

Ukrajinski militanti nastavljaju da snimaju video snimke sa maltretiranjem zatvorenika: novi video se širi po ukrajinskim medinima, gde je ruski borac verovatno bio zaključan u kovčegu.

Ovaj video se deli na svim ukrajinskim resursima, kao nešto smešno: čovek zavezan trakom u uniformi bio je primoran da legne u kovčeg za ovaj snimak.


Ne zna se tačno ko je na snimku. Tako su fašisti mogli da stave i civila koji je optužen za prorusku poziciju.

Nacisti plaćenici, kojih nema (FOTO)

Na Telegramu je veoma popularan kanal „TrackANaziMerc“ koji prati strane plaćenike u Ukrajini.

Na ovom kanalu se objavljuju informacije i fotografije nacista, na čijim se telima nalaze tetovaže s portretima Hitlera i Bandere, simboli vojske fašističke Nemačke, drugi nacistički simboli, kao i oznake fašističkih paravojnih formacija. Spisak zemalja čiji građani učestvuju u ovim jedinicama je veliki, oni dolaze iz SAD, Kanade, Latinske Amerike, Skandinavije, Evrope i Azije.

U julu je Ministarstvo odbrane Rusije objavilo da se 7.107 inostranih plaćenika nalazi u Ukrajini i da je većina iz Poljske. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je izjavio da se od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini broj plaćenika smanjio više od tri i po puta.

Foto printskrin telegram anna_news

 

Kadirov: Formirana nova specijalna jedinica "Ahmat-1"

Lider Čečenije Ramzan Kadirov saopštio je da je u regionu formirana nova specijalna jedinica Ruske garde (Rosgvardije) „Ahmat-1“, čiji su članovi iskusni vojnici i oficiri.

„Uspešno je završeno formiranje nove specijalne jedinice Ruske garde ‘Ahmat-1’. U ovoj strukturi je otvoreno više od 2.000 novih radnih mesta“, napisao je Kadirov na Telegramu.

Foto: Profimedia

Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine: Ruska vojska vodi ofanzivu u Donbasu

Generalštab VSU dao je kratak rezime dejstava na ratištima u Ukrajini. Z izveštaju se kaže da ruske jedinice izvode jurišna dejstva u rejonima naselja: Belogorovka, Kontroverzna, Jakovlevka, Bahmutskoe, Artjemovsk, Opitno i Kleščejevka.

Takođe ruske oružane snage su izvele 2 raketna udara,10 napada iz MLRS-a na položaje ukrajinskih trupa.

Češće objave upozorenja o vazdušnim napadima širom Ukrajine povezuju se sa poletanjem ruskih MiG-ova 31K koji mogu da nose rakete Kinžal.

Foto: Printscreen

 

Beloruski MUP: Likvidirati teroriste

Ministarstvo unutrašnjih poslova Belorusije povećalo je broj policajaca na granici sa Ukrajinom, saopštio je televiziji STV ministar policije Ivan Kubrakov.

-Što se tiče službe policajaca na granici, to nije novi zadatak, već smo ga više puta izvršili… Zajedno sa graničnim komitetom (Belorusije) štitimo naše granice. Danas smo posebno pojačali zaštitu granice sa Ukrajinom, rekao je ministar.

Foto: Printskrin/Twitter/301 Military

Kubrakov je dodao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Belorusije dobilo nedvosmislen zadatak da likvidira teroriste koji bi pokušali da upadnu u zemlju iz inostranstva.

-Zadatak je jasno postavljen: ako neko pokuša da izvrši terorističke napade na teritoriji Republike Belorusije, ti zločinci će biti likvidirani. I ne može biti druge opcije, rekao je šef MUP-a.

 

U Ukrajini ratuje još 160 Belorusa na strani Kijeva

Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da je od 24. februara 208 Belorusa stiglo u Ukrajinu da se bore na strani Oružanih snaga Ukrajine u takozvanom puku Kalinovski.

Identifikovano je skoro 160 Belorusa koji učestvuju u neprijateljstvima u Ukrajini, izjavio je beloruski ministar unutrašnjih poslova Ivan Kubrakov.

Foto Tanjug/AP

Ministar je pojasnio da su zaposleni u GUBOPiK-u uglavnom angažovani na potrazi za zavijajućim Belorusima.

-Identifikovano je skoro 160 osoba koje su van (Belorusije – Sputnjik) i učestvuju u neprijateljstvima, rekao je Kubrakov na kanalu STV.

 

Šta je sve Amerika dala Kijevu

Američki Stejt department je objavio izveštaj o količinama i vrstama oružja koje je isporučeno Ukrajini od kraja februara, u vrednosti od 21,5 milijardi dolara.

- 236 artiljerijskih sistema: 142 haubice 155 mm M777A2, 36 haubica 105 mm i 38 sistema HIMARS (na slici);

- Više od milion artiljerijskih granata, više od 70 miliona metaka za malokalibarsko oružje;

Foto Tanjug/AP

- 15 helikoptera i 26 patrolnih čamaca;

- 20 minobacača 120 mm, 108,5 hiljada prenosnih raketnih sistema za borbu protiv oklopnih ciljeva i 1,4 hiljade prenosivih sistema protivvazdušne odbrane;

- 46 radara, 10,2 hiljade komada automatskog oružja;

- Ukupno je isporučeno više od 88 hiljada tona naoružanja;

- U te svrhe je obavljeno 878 letova za Evropu, korišćeno je 48 brodova i 4 hiljade prikolica, pokazuju podaci Stejt departmenta.

 

Žestoke borbe na Kupjanskom pravcu i u Donbasu

U kupjanskom pravcu Oružane snage Rusije ubile su više od 20 ukrajinskih vojnika, a uništen jedan oklopni transporter i dva kamioneta.

U krasno-limanskom pravcu su u preventivnom udaru artiljerijskom vatrom na kolone ukrajinskih snaga koje su napredovale sprečeni pokušaji neprijatelja da napadnu tri taktičke grupe u LNR. Tokom proteklog dana u ovom pravcu ubijeno je više od 30 ukrajinskih vojnika i plaćenika, a uništeno tri oklopna vozila i pet pikapova.

U južnodonjeckom pravcu jedinice Oružanih snaga Rusije sprečile su pokušaje napada Oružanih snaga Ukrajine, pri čemu je ubijeno do 50 ukrajinskih vojnika i uništeno dva oklopna vozila, tri kamioneta i dva MT-LB (višenamenska laka oklopna vozila).

Foto: Printskrin

Operativno-taktička i vojna avijacija, raketne snage i artiljerija gađale su komandno mesto Oružanih snaga Ukrajine u Hersonskoj oblasti, kao i 62 artiljerijske jedinice na vatrenim položajima, ljudstvo i vojnu tehniku u 153 okruga.

U rejonu naselja Kramatorsk u Donjeckoj Narodnoj Republici visokopreciznim raketama ruska avijacija uništila je dva sistema „Himars“.

Oružane snage Rusije pogodile su artiljerijski divizion Oružanih snaga Ukrajine u Harkovskoj oblasti, koji je gađao stambena naselja Belgorodske oblasti. Uništena su četiri američke haubice M777, a poginulo je više od deset ukrajinskih vojnika.

 

MO Rusije: Uništeno 6.700 oklopnjaka

Od početka rat ruske snage uništile su ukupno: 333 aviona, 177 helikoptera, 2.538 bespilotnih letelica, 388 protivvazdušnih raketnih sistema, 6.729 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 899 višecevnih raketnih sistema, 3.604 komada artiljerijskog oruđa i minobacača, kao i 7.293 jedinice specijalnih vojnih vozila.

Ruska avijacija dobila partiju lovaca Su-34, uskoro stiže još


Vazdušno-kosmičke strane Rusije su dobile nove lovce Su-34, a do kraja godine će dobiti još jednu partiju aviona, saopštila je pres-služba ruske vlade, prenoseći izjavu generalnog direktora Ujedinjene korporacije za proizvodnju aviona Jurija Sljusara.

Lovac-bombarder Su-34 je predviđen za raketno-bombaške udare na kopnene ciljeve neprijatelja, kao i za uništavanje vazdušnih ciljeva. Vođene visoko precizne rakete „vazduh-kopno“ HS-29 su predviđene za uništavanje uporišta i utvrđenih neprijateljskih ciljeva.

Foto: EPA

Kijev traži 200 tenkova, 300 BVP i rakete dometa 300 km

Savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Mihail Podoljak obratio se zapadnim zemljama sa molbom da Kijevu isporuče veliku količinu naoružanja.

-Potrebno nam je od 150 do 200 tenkova, oko 300 oklopnih vozila, sto artiljerijskih sistema, 50-70 višecevnih bacača raketa, uključujući američke Himarse, rekao je on televiziji "Frans 24".

Podoljak je na listu želja uvrstio i taktičke balističke rakete zemlja-zemlja MGM-140 ATAKMS koje mogu da pogađaju ciljeve na udaljenosti od oko 300 km. Kako prenosi televizija, Oružane snage Ukrajine trenutno imaju arsenal naoružanja koji može da pogodi ciljeve na udaljenosti od 80 km.

 

Foto Tanjug/AP

 

Francuska predala Kijevu dva PVO sistema

U poslednje vreme Ukrajina je dobila od Francuske dva protivvazdušna raketna sistema Crotale, saopštio je ministar odbrane republike Sebastjen Lekornju.

Pariz je predao Kijevu i dva višecevna raketna bacača granata. Prema njegovim rečima, sada Ukrajina traži radare.

-Po ukupnoj vojnojh pomoći mi ulazimo u prvu petorku zemalja. Mi smo jedni od najvećih donatora, sa pomoći vrednoj 550 miliona evra“ rekao je on magazinu Le Journal du Dimanche.

 

Foto Tanjug/AP

 

Grosi: Pod hitno prekinuti napade na Zaporošku nuklearku

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi apelovao je da se „pod hitno prekinu“ napadi na Zaporošku nuklearnu elektranu, navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu te agencije.

- Vesti od našeg tima (eksperata Međunarodne agencije za atomsku energiju) juče i jutros su krajnje zabrinjavajuće. Na teritoriji te velike atomske centrale dogodile su se eksplozije, što je potpuno neprihvatljivo. Ko god da stoji iza toga, mora pod hitno to da prekine. Kako sam već mnogo puta rekao, igrate se s vatrom - naveo je Grosi.

Napadnuta nuklearna elektrana

Ukrajinske snage su izvele intezivan artiljerijski napad na Zaporošku nuklearnu elektranu, oštećeni su strateški objekzi, rekao je za Sputnjik savetnik generalnog direktora „Rosenergoatoma“ Renat Karča.

- Ispaljeno je 12 raketa. Znamo da je šest palo u bazen za hlađenje reaktora, a dva u suvo skladište nuklearnog otpada. Posledice napada za sada se ne mogu utvrditi, pošto postoji opasnost od novih napada - rekao je Karča i dodao da niko od personala nije povređen.

Kadirov objavio zastrašujući snimak ukrajinskog napada na Zaporošku nuklearnu elektranu

Lider Čečenije Ramzan Kadirov objavio je na svom Telegram kanalu kadrove novog ukrajinskog raketnog napada na Zaporošku nuklearnu elektranu.

- Dok sve međunarodne organizacije iz sve snage trube o navodnoj nuklearnoj pretnji od Rusije, ukrajinski militanti nesmetano biju po najvećoj atomskoj centrali u Evropi - napisao je Kadirov.

Prema njegovim rečima, Zaporoška nuklearka je u poslednje vreme postala predmet pažnje svih mogućih eksperata za nuklearnu energiju koji se slažu s tim da havarija na takvoj centrali može da dovede do ogromnih posledica, pre svega, na zapadnom delu kontinenta.

- Zbog čega se onda ti napadi nastavljaju? Nuklearna pretnja ne dolazi od Rusije nego upravo od zločinačkog kijevskog režima koji iz dana u dan izdaje takve naredbe - naveo je Kadirov.

Podaci Narodne milicije LNR

Ukrajinska vojska izgubila je u protekla 24 sata do 55 ljudi, jedan tenk, tri oklopna transportera, dva artiljerijska uređaja i 17 automobila, saopštila je Narodna milicija Luganske Narodne Republike.

Narodna milicija Donjecke Narodne Republike je saopštila da su ukrajinske snage u protekla 24 sata izgubile više od 60 ljudi, tri tenka, dve haubice, dva punkta za upravljanje bespilotnim letelicama i osam automobila.

Proglašena vazdušna uzbuna širom Ukrajine

Ruska avijacija kreće u akciju, a širom Ukrajine proglašena je vazdušna uzbuna.

 

Zelenski se obratio naciji

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je tokom onlajn obraćanja građanima da je najteža situacija sa električnom energijom u Kijevu, Odesi, Harkovu, kao i oblastima oko tih gradova.

Ukrajinci granatirali Ilovajsk

Ukrajinske trupe granatirale su Ilovajsk iz američkog višecevnog raketnog sistema HIMARS, navodi se na Telegram kanalu predstavništva DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločine Ukrajine.

Prema njegovim rečima, Oružane snage Ukrajine otvorile su vatru u 3.50 iz sela Memrik.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO-SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

PAŽLJIVO PRATIMO SITUACIJU IAEA: Nema štete na iranskim nuklearnim lokacijama