NJUJORK TAJMS POTVRDIO AUTENTIČNOST: Snimak egzekucije ruskih zarobljenika u Makejevki je pravi

P. Z. S. / ria.ru

21. 11. 2022. u 01:25

NjUJORK Tajms je objavio da je potvrdio autentičnost video-snimaka sa stratišta ruskih ratnih zarobljenika u Makejevki.

ЊУЈОРК ТАЈМС ПОТВРДИО АУТЕНТИЧНОСТ: Снимак егзекуције руских заробљеника у Макејевки је прави

Ratni zločin ukrajinske vojske, Foto Printskrin

Snimak, koji je „Njujork tajms potvrdio kao autentičan, nudi redak uvid u jedan od mnogih užasnih trenutaka rata“, navodi se u publikaciji. Autori publikacije takođe napominju da su uporedili video-snimke sa satelitskim snimcima i došli do zaključka da su snimljeni u Makijevki.

Medicinski savetnik Lekara za ljudska prava Rohini Har je u intervjuu za tu publikaciju rekao da lokve krvi zarobljenika na snimku ukazuju na to da „nije učinjen nikakav napor da se (zatvorenici – prim. aut.) podignu ili da im se pomogne”. Istovremeno, kako je primetio Har, ruska vojska je ležala na zemlji, očigledno nenaoružana, ruke su im bile ili ispružene ili iza glava. (Uznemirujući video moguće je pogledati na linku OVDE)

- Oni se smatraju nesposobnima ili neborcima – u stvari ratnim zarobljenicima, rekao je Har.

Prema pisanju publikacije, ekspert za ratne zločine Iva Vukušić je „rekla da će tužilac Međunarodnog krivičnog suda verovatno razmotriti ovu epizodu, s obzirom na količinu pažnje koju je privukla”. Prema Vukušićevoj, za uviđaj će biti potrebno obići mesto pucnjave kako bi se utvrdilo ko je gde bio i prikupiti čaure. Pored toga, neophodno je sprovesti patološka i forenzička ispitivanja, kao i proučiti dejstva ukrajinske vojske nakon pucnjave, rekla je Vukušićeva.

Ekspert je naglasila da ukrajinske vlasti imaju priliku da sprovedu istragu i ohrabrila ih da otvoreno podele svoje nalaze.

Na internetu se u petak pojavio snimak na kojem se vidi kako ukrajinski vojnici ubijaju Ruse koji su se predali i leže na zemlji. Prema rečima predsednika HRC Valerija Fadejeva, to se dogodilo u Makejevki. Šef HRC-a je ovaj incident nazvao demonstrativnim prkosnim zločinom i rekao da će zahtevati međunarodnu istragu. Video zapis HRC-a biće poslat Kancelariji visokog komesara UN za ljudska prava, OEBS-u, Savetu Evrope, Amnesti internešenel, Međunarodnom komitetu Crvenog krsta i drugim organizacijama.

Kasnije je Ruski istražni komitet pokrenuo krivični postupak zbog ove činjenice.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO-SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna