KRALJ ČARLS MOLI PARLAMENT: Traži dozvolu da brat i sestra deluju umesto njega

Novosti online

14. 11. 2022. u 21:29

KRALj Čarls je u ponedeljak zatražio od britanskog parlamenta da izmeni zakon kako bi se omogućilo još dvojici njegovih braće i sestara da deluju u njegovo ime u njegovom odsustvu, dodajući ih grupi koja trenutno uključuje njegovog osramoćenog brata princa Endrua.

КРАЉ ЧАРЛС МОЛИ ПАРЛАМЕНТ: Тражи дозволу да брат и сестра делују уместо њега

Foto: Ben Stansall/Pool Photo via AP

U izjavi pročitanoj u njegovo ime u Domu lordova, gornji dom parlamenta, Čarls, koji je u ponedeljak napunio 74 godine, zatražio je da se poveća broj državnih savetnika kako bi uključili njegovu sestru princezu Annu i najmlađeg brata princa Edvarda. 

Savetnici, koji mogu da deluju u ime monarha u njegovom odsustvu i obavljaju sve osim njegovih najvažnijih uloga, kao što je imenovanje novog premijera, biraju se između njegovog supružnika i četiri odrasle osobe koje su sledeće u redu za tron.

To trenutno znači da pored Čarlsove supruge Kamile i njegovog najstarijeg sina i naslednika princa Vilijama, grupu čine i kraljev mlađi sin princ Hari, mlađi brat princ Endru i Endrjuova najstarija ćerka princeza Beatris.

To je dovelo do kritika nekih komentatora jer ni Endru ni Hari više ne obavljaju zvanične kraljevske uloge.

Endru je lišen većine svojih titula i smenjen sa kraljevskih dužnosti zbog skandala oko njegovog prijateljstva sa pokojnim američkim finansijerom Džefrijem Epstajnom, osuđenim seksualnim prestupnikom, a kasnije je rešio američku tužbu u kojoj je optužen za seksualno zlostavljanje.

U međuvremenu, Hari se povukao sa kraljevskih dužnosti 2020. i preselio se u Kaliforniju sa suprugom Megan.

- Da bih osigurao kontinuiranu efikasnost javnog poslovanja kada sam nedostupan, na primer dok obavljam službene dužnosti u inostranstvu, potvrđujem da bih bio najzadovoljniji ako bi parlament smatrao prikladnim za broj ljudi koji mogu biti pozvani da deluju kao Državni savetnici... da se povećaju i moja sestra i brat -  navodi se u kraljevoj izjavi.

Promena će zahtevati od parlamenta da izmeni odredbe Zakona o regentstvu - preneo je Rojters.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024