RUSIJA DA PLATI RATNU ODŠTETU: Generalna skupština UN usvojila rezoluciju o kompenzaciji štete Ukrajini

Tanjug

14. 11. 2022. u 20:18

GENERALNA skupština UN je većinom glasova usvojila nacrt rezolucije o naknadi štete Kijevu.

РУСИЈА ДА ПЛАТИ РАТНУ ОДШТЕТУ: Генерална скупштина УН усвојила резолуцију о компензацији штете Украјини

Foto AP

Rezoluciju su podržale 94 članice, protiv je bilo 14, a još 73 članice UN bilo je uzdržano. Sednica je održana na inicijativu Kanade, Gvatemale, Holandije i Ukrajine.

Prema nacrtu rezolucije koji je podnet Generalnoj skupštini UN na razmatranje, ona „preporučuje da njeni članovi u saradnji sa Ukrajinom formiraju međunarodni registar štete, koji će služiti kao dokumentovani dokaz o navodnoj šteti, gubicima i ranjavanjima... nastalim kao rezultat međunarodno protivpravnih dejstava Ruske Federacije u Ukrajini ili protiv nje, kao i da promoviše i koordinira prikupljanje podataka“.

Rusija je bila protiv usvajanja dokumenta, izjavivši da nacrt rezolucije nema pravnu težinu i da predstavlja „ništavni pokušaj da se legalizuje ono što se ne može legalizovati sa stanovišta međunarodnog prava“.

Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja rekao je na sednici da zapadne zemlje nastoje da iskoriste blokirana suverena sredstva Rusije kako bi nastavile sa isporukama i otplatom oružja koje je već dostavljeno Kijevu i nazvao je ovu mogućnost „očiglednom pljačkom“.

Predstavnik Rusije je upozorio da bi usvajanje rezolucije moglo da se kao „bumerang“ vrati njenim inicijatorima i upozorio da će „takva odluka samo dovesti do povećanja nestabilnosti i napetosti u svetu“.

Zemlje koje su bile uzdržane ili su glasale protiv rezolucije ukazivale su na potrebu dubljeg razmatranja ovakvih inicijativa, nesavršenosti njenog pravnog okvira, kao i nepravdu prema drugima koji traže, a ne dobijaju nadoknadu za pretrpljenu štetu zbog dejstava Zapada.

 

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

TESLIN NAJBOLJI PRIJATELJ BIO ČUVENI AMERIKANAC: Srbin mu pomogao da reši važno životno pitanje