BERLIN LIMITIRA CENU GASA: Od iduće godine nemački potrošači imaće gornju granicu koštanja plavog energenta

I.S.

31. 10. 2022. u 15:16

NEMAČKA vlada, načelno se saglasila da, od 1.januara iduće godine, uvede gornju granicu cene gasa za oko 25.000 velikih industrijskih kompanija.

БЕРЛИН ЛИМИТИРА ЦЕНУ ГАСА: Од идуће године немачки потрошачи имаће горњу границу коштања плавог енергента

Foto: Profimedia

Ovo je potvrdilo Ministarstvo ekonomije, pošto je stručna komisija predstavila svoje predloge u Berlinu. I cena gasa za domaćinstva, trebalo bi da se ograniči na 12 evrocenti po kilovat-satu za 80 odsto osnovne potrošnje domaćinstava od marta, a najmanje do kraja aprila 2024.

Pored toga, jednokratna pomoć domaćinstvima u visini jednomesečnog računa za gas, treba da bude isplaćena do 20. decembra, navela je Komisija u izveštaju na 34 stranice. Ministarstvo tvrdi da će vlada sprovesti tehnička prilagođavanja u vezi s inicijalnim predlogom Komisije, te da će ograničiti cenu gasa na sedam evrocenti po kilovat-satu za 70 odsto potrošnje kompanija, zabeležene u prošle godine.

Da bi firme ostvarile pravo na korišćenje ove mere, Komisija je predvidela određene uslove, među kojima je obaveza da zadrže 90 odsto radnih mesta u periodu od godinu dana, kao i da ne zatvore postojeće pogone u Nemačkoj.

Komisija je predložila i uvođenje bonusa za uštedu gasa za neke grupe potrošača, davanjem fiksnih finansijskih podsticaja svima koji uštede petinu ili više gasa, u odnosu na prošlogodišnju potrošnju.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)