RAT U UKRAJINI: Putin - Ovi napadi nisu ni blizu onoga što možemo; Zelenski - Od početka rata ispaljeno 4.500 raketa (MAPA)

Novosti onlajn

31. 10. 2022. u 07:40 >> 00:41

U TOKU je 250. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

РАТ У УКРАЈИНИ: Путин - Ови напади нису ни близу онога што можемо; Зеленски - Од почетка рата испаљено 4.500 ракета (МАПА)

Foto: AP Photo/Evgeniy Maloletka/AP Photo/Efrem Lukatsky/Profimedia/Ilustracija

 

Zelenski: Rusija je ispalila 4.500 raketa

Od početka rata punog razmera protiv Ukrajine, Rusija je ispalila 4.500 projektila na ukrajinske gradove.

Ovo je izjavio predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski tokom obraćanja učesnicima sastanka Međunarodne advokatske komore.

Zelenski je izrazio nadu da će svi koji su umešani u lansiranje raketa na teritoriji Ukrajine odgovarati.

 

IAEA: Napad na NE Zaporožje

Eksplozija u blizini nuklearke Zaporožja u nedelju dovela je do isključenja dalekovoda četvrtog bloka nuklearne elektrane, prenosi IAEA.

Agencija napominje da je do incidenta došlo kao posledica eksplozije mine, ali ne precizira ko stoji iza toga.

-Juče je eksplozija mine izvan perimetra Zaporoške NE prekinula glavni dalekovod četvrtog bloka. Sada dobija struju za neophodno funkcionisanje u oblasti bezbednosti preko rezervne linije, navodi se u saopštenju organizacije.

Foto: RIA.ru

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je u nedelju da je ukrajinska artiljerija tokom dana tri puta gađala Energodar i teritoriju pored nuklearke Zaporožje, ispaljeno je 10 granata, ukrajinske jedinice su potisnute ruskom artiljerijskom uzvratnom vatrom, a radijaciona situacija u ZNPP je bila normalna.

Putin: Napadi nisu ni blizu onoga što možemo

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da su udari na objekte u Ukrajini delimično odgovor na teroristički napad u Sevastopolju.

-To je delimično slučaj, rekao je on na pitanje da li su ruski napadi na infrastrukturu u Ukrajini odgovor na teroristički napad u Sevastopolju.

Istovremeno je dodao da je to daleko od svega što bi ruska strana mogla da uradi.

-Ali to nije sve što bismo mogli da uradimo, upozorio je Putin.

Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da ruska vojska nastavlja da nanosi udare po vojnom i energetskom sistemu Ukrajine.

 
Kratak rezime dejstava na ukrajinskom ratištu

Ujutro su Oružane snage Rusije izvele masivne raketne udare na kritičnu infrastrukturu Ukrajine. Ruske trupe su pogodile trafostanice i rasklopna postrojenja hidroelektrana Kaniv, Kremenčug, Pridneprovskaja, Dnjeprovskaja, Kijevska i Dnjestar, kao i trafostanicu Zaljutino u Harkovu.

Napad je doveo do velikih havarijskih nestanaka struje širom zemlje i još većeg smanjenja stabilnosti jedinstvenog ukrajinskog energetskog sistema.


Belgorodska oblast
Oružane snage Ukrajine granatirale su pogranično selo Krasnoje u Belgorodskoj oblasti, među civilima nije bilo ranjenih i povređenih. Sistemi PVO su uveče presreli više vazdušnih ciljeva iznad Belgoroda.

Smer Starobeljski:
U sektoru Kupjanski, VSU je, uz podršku stranih plaćenika, ponovo pokušao da napreduje ka Kuzemovki i Orljanci, ali nije uspeo i povukao se. U blizini Dvurečne formirani su jurišni odredi 14. Ombre za odvraćajući udar u Tavolžanskom sektoru.

U sektoru Savatovskog, komanda VSU koncentriše snage u oblasti Borovoj za dalji napad na Rajgorodku.

U sektoru Limanski, jedinice 66. Ombre i 25. Ombrd Oružanih snaga Ukrajine upale su na ruske položaje kod Krasnopopovke, ali nisu postigle uspeh i povukle su se.

U sektoru Lisičansk, izviđačka grupa ukrajinske 81. vazduhoplovne brigade deluje na liniji fronta i traži slabosti u ruskoj odbrani.


Luganska Narodna Republika:
Ukrajinske formacije su tokom dana granatirale Alčevsk, Svatovo, Kremennu i Pervomajsk iz HIMARS MLRS. U Alčevsku su granate pogodile stambena naselja, kao i hotel Metalurg.

Donjecki pravac:
Borci NM DPR i 150. streljačke divizije napredovali su na severnu periferiju Marinke i preuzeli kontrolu nad internatom broj 3. Oružane snage RF zauzele su i nekoliko ulica nedaleko od avenije Družbi u centru naselja i čiste okolinu Gradskog veća Marinskog.
AFU je još jednom granatirala aglomeraciju Donjeck: pogođeni su Donjeck, Makejevka, Jasinovataja, Gorlovka i Jelenovka.

Ilustracija telegram rybar


Ugledarski pravac:
Ruske trupe oslobodile su više od polovine sela Pavlovka, preuzimajući kontrolu nad prelazom kod reke Kašgalač. Oružane snage Ukrajine održavaju kontrolu nad državnom farmom na suprotnoj obali reke. Na severoistoku, Oružane snage RF napreduju južno od Novomihajlovke - uspeh u ovom sektoru omogućiće da se preuzme kontrola nad auto-putem Ugledar-Konstantinovka i napadne Ugledar sa severoistoka. U Konstantinovki ruske jedinice oborile su ukrajinski transportni helikopter Mi-8.

Zaporoški pravac:
U regionu Zaporožja, Oružane snage RF su radile na ciljevima u Olginskom, Guljajpolju i Zalizničnom, kao i u Nikopoljskom okrugu i Margancu na severnoj obali Dnjepra.

Južni front: pravac Nikolaev-Berislav

Noću su ruske trupe napale Bereznjegovatoj, uništivši lokaciju artiljerijske jedinice Oružanih snaga Ukrajine.

Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine: Ofanzivne operacije ruske vojske
 

Generalštab VSU dao je kratak rezime dejstava na fronu u Ukrajini. Komanda VSU je saopštila da ruska vojska nastavlja ofanzivne operacije na Bahmutskom i Avdejevskom pravcu u DNR.

Takođe Oužane snage RF izvele su do 10 vazdušnih udara i izvele više od 20 napada iz MLRS-a. Infrastrukturni objekti su pogođeni u Kijevu, Poltavi, Zaporožju, Harkovu, Čerkasima, Černovcima i drugim regionima.

Rusija nastavlja prebacivanje pojedinačnih jedinica na teritoriju Belorusije.

Moskva je odlučila da povuče kontingent privatnih vojnih pohoda iz Malija za popunu trupa u Ukrajini.

Foto Tanjug/AP

 
IAEA proverava nuklearke u Ukrajini


Stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) započeli su proveru aktivnosti na dva ukrajinska objekta na zahtev Kijeva, a nakon izjava Rusije da ukrajinski režim sprema provokacije sa „prljavom bombom“.

Provera će uskoro biti završena, saopštila je ta organizacija.

Generalni direktor IAEA Rafael Grosi će kasnije u toku nedelje predstaviti prve zaključke o proveri u ukrajinskim objektima.

 

Ponovo vazdušna uzbuna u više regiona Ukrajine


Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u Poltavskoj oblasti Ukrajine, izjavio je lider regionalne vojne administracije Dmitrij Lunjin.

U Harkovskoj oblasti čuju se eksplozije. U Harkovu i Krivom Rogu objavljena je uzbuna za vazdušnu opasnost.

 

Foto Tanjug/AP

Elimisana veća grupa stranih plaćenika

U napadu na gasnu stanicu u predgrađu Zaporožja ubijeno je oko 40, a ranjeno oko 60 plaćenika. Ovo je u ponedeljak, 31. oktobra, saopštio predsednik pokreta „Mi smo uz Rusiju“, član Glavnog saveta regionalne administracije Vladimir Rogov.

-Dan ranije, strani plaćenici koji su bili na distributivnoj stanici u južnom predgrađu Zaporožja pogođeni su MLRS-om Smerč. Kao rezultat udara, uništeno je oko 40 stranih plaćenika, oko 60 militanata je ranjeno različite težine, napisao je on na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, ranjeni plaćenici su prebačeni u 5. i 9. kliničku bolnicu.

Osim toga, u udaru su oštećena dva oklopna transportera, dva kamiona, 12 terenskih terenskih vozila i više od 10 vozila.
 
Zona evakuvacije 15km od Dnjepra

Vlasti Hersonske oblasti odlučile su da prošire zonu evakuacije na 15 km od Dnjepra.Reč je o naseljima Novokahovskog okruga, Golopristanskog, Aleškinskog, Kahovskog, Gornostajevskog, Velikolepetihskog i Verhnerogačičkog okruga, rekao je vršilac dužnosti načelnika regiona V.Saldo.

-Ova odluka će stvoriti slojevitu odbranu koja će omogućiti odbijanje napada ukrajinskih oružanih snaga i zaštitu naših civila. Ruska vojska mora da ispuni svoj zadatak bez ugrožavanja civilnog stanovništva. Naš apsolutni prioritet je bezbednost ljudi.

Foto AP

 
Ostaju blokirane ukrajinske luke

Saobraćaj duž bezbednosnog koridora u Crnom moru je obustavljen do rasvetljavanja situacije sa terorističkim napadom u Sevastopolju, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

-Do razjašnjenja situacije oko terorističkog napada koji je Ukrajina izvršila 29. oktobra na ratne i civilne brodove u gradu Sevastopolju, obustavljeno je kretanje duž bezbednosnog koridora definisanog Crnomorskom inicijativom, navodi agencija.

Takođe su dodali da je kretanje brodova duž bezbednosnog koridora nedopustivo, jer ga Kijev koristi za vođenje neprijateljstava.

Ruska korveta Foto printskrin MO Rusije

 
Napad na Marinku i Novomihajlovku

Jedinice NM DPR i ruske 150. motorizovane divizije pokrenule su ofanzivu na selo Marinka, zapadno od Donjecka, u kome se ukrajinske snage osam godina ukopavaju i prave utvrđenja.

Postoje izveštaji o napredovanju Oružanih snaga Rusije na severnoj periferiji Marinke i uspostavljanju kontrole nad teritorijom internata broj 3.

U centru naselja ruske trupe su napredovale ka aveniji Družbi i zauzele 2 ulice.

Južno od Marinke, vojnici 39. motorizovane brigade Oružanih snaga RF napreduju ka Ugledaru. Sa juče zauzetih visova započeli su juriš na Novomihajlovku.

Artiljerija, kao i frontovska i jurišna avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, intenzivno udaraju na položaje Oružanih snaga Ukrajine u blizini linije dodira.

Ukrajinsko PVO hvali nemački IRIS-T

Nemački protivvazdušni raketni sistem IRIS-T, koji je Ukrajina dobila dan ranije, pokazao je 100% rezultat tokom današnjeg masovnog ruskog raketnog napada na Ukrajinu. Ovo je u eteru teletona saopštio Jurij Ignat, predstavnik Vazduhoplovstva.

Istovremeno, Vazduhoplovstvo je naglasilo da je potrebno više sistema PVO za pouzdaniju zaštitu ukrajinskog neba.

Tražimo i nastavljamo da pozivamo svet da Ukrajini obezbedi oružje. Potrebni su nam sistemi protivvazdušne odbrane. Sredstva koja smo već izneli, IRIS-T treba više. Ovaj sistem funkcioniše i radio je danas i radio je sa 100% rezultata“, naglasio je.

Foto: Shutterstock/Ilustraciju

Oružane snage Ukrajine izgubile su dva helikoptera Mi-8MSB


Vazduhoplovstvo je do danas već izgubilo dva ukrajinska helikoptera Mi-8. Pre par sati utvrdili smo tačku udara Mi-8MSB u Konstantinovki.

Mi-8 je leteo na ruti Berestovoje – Sporno duž linije dodira.

 
Nema evakuacije iz Kijeva

Kijevske vlasti izjavile da za sada ne planiraju da evakuišu stanovnike ove oblasti.

-Ne preduzimaju se nikakve mere evakuacije na teritoriji Kijevske oblasti i ne planiraju se u najskorije vreme. Energetska situacija je teška, ali pod kontrolom... Snabdevanje strujom u regionu već je počelo da se obnavlja, rekao je šef regionalne vojne uprave Aleksej Kuleba.

 

Foto: Profimedia

 
Osujećen napad ukrajinskih diverzanata

Ukrajinski diverzanti pokušali su da spreče polaganje nove deonice gasovoda u Zaporoškoj oblasti, bilo je pokušaja da se ona digne u vazduh, izjavio je vršilac dužnosti gubernatora regiona Evgenije Balicki.

-Suočavali smo se sa mnogim problemima, ali smo ih ipak prevazišli. I diverzantske grupe su više puta hvatane, bilo je pokušaja dizanja u vazduh, bilo je pokušaja da se spreči polaganje cevi. Sada čuvamo gasovod snagama naše teritorijalne odbrane, lokalne policije i Ruske garde. Zato što shvatamo da će ovaj objekat privući posebnu pažnju naših neprijatelja, rekao je Balicki za televiziju „Rusija 24“.

foto: Tanjug/AP Photo

Ranije je generalni direktor preduzeća „Melitopoljgas“ Oleg Kvač saopštio da je u Zaporoškoj oblasti za dva meseca postavljeno više od 70 kilometara novog gasovoda.

 

Mapa pogođenih objekata u Ukrajini

Poslednjeg dana oktobra izvršeno je više raketnih i napada dronovima na ukrajinsku infrastruktruru.

 
Brifing Ministarstva odbrane Rusije

- Visokopreciznim oružjem, vazdušnog i morskog baziranja, pogođene su svi naznačeni vojni i energetski objekti Ukrajine;

- Ruske jedinice su odbile napade Oružanih snaga Ukrajine u području Krasnog Limana, likvidirano je više od 170 ukrajinskih vojnika.

- Ruske oružane snage uništile su više od 60 ukrajinskih vojnika u području Donjecka.

- Oružane snage RF vratile su Oružane snage Ukrajine na prvobitne položaje u delu fronta od Nikolajeva do Krivog Roga, nakon neuspešne ukrajinske ofanzive. U tom području uništena je nemački artiljerijski sistem "Panzerhaubitze-2000";

- Ruske trupe likvidirale su više od 110 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine i stranih plaćenika u području Kupjanska;

- Operativno-taktička avijacija, raketne snage i artiljerija uništili su 205 objekata.

 
Ukrajinska PVO oborila rusku raketu nad Moldavijom

Ukrajinske snage su na Tviteru objavili informaciju da je ukrajinska PVO oborila rusku krstareću raketu koja je bila iznad teritorije Moldavije.


Pres-služba Ministarstva unutrašnjih poslova Moldavije tvrdi da je raketa koju je oborio ukrajinski PVO sistem pala u na obod moldavskog sela Naslavča, koje se nalazi na severu zemlje. Tom prilikom nije bilo žrtava, ali su na nekoliko kuća razbijeni prozori.

Ministarstvo je, pozivajući se na ukrajinske vlasti, pojasnilo da je u ponedeljak došlo do napada dronom na Dnjestrovsku branu, na teritoriji Ukrajine, koja se nalazi na udaljenosti jedan kilometar od Naslavčanske brane. Prema podacima ukrajinskih stručnjaka, nema opasnosti od poplava.

Polovina stanovnika Kijeva bez struje 

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko saopštio je da je 80 odsto stanovnika prestonice ostalo bez vode, a polovina bez struje.

Vazdušna uzbuna u celoj Ukrajini

Vazdušna uzbuna je isključena u celoj Ukrajini. Ovo je do sada bio najmoćniji raketni napad na energetsku infrastrukturu Ukrajine.

Pogođeno trideset objekata energetske infrastrukture

Tokom jutrošnjeg raketnog napada, najmanje trideset objekata energetske infrastrukture Ukrajine je pogođeno, napisao je na svom telegram kanalu ruski ratni reporter Evgenije Podubni.

Nekoliko hidroelektrana je izbačeno iz stroja: Dnjeprovska, Južnodnjestrovska, Kanevska i Kremenčugska.

Nekoliko hidroelektrana je izbačeno iz stroja

Tokom jutrošnjeg raketnog napada, najmanje trideset objekata energetske infrastrukture Ukrajine je pogođeno, napisao je na svom telegram kanalu ruski ratni reporter Evgenije Podubni.

Nekoliko hidroelektrana je izbačeno iz stroja: Dnjeprovska, Južnodnjestrovska, Kanevska i Kremenčugska.

Oglasio se Kličko

U Kijevu je oštećen energetski objekat koji je snabdevao strujom 350.000 stanova u Kijevu, saopštio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

Požar u hidrocentrali u Kremenčugu

Nakon udara rakete, požar u hidrocentrali u Kremenčugu, centralna Ukrajina.

 
 
Počinju restrikcije struje

Zbog jutrošnjih napada na objekte energetske infrastrukture počinju restrikcije struje u zemlji, saopštio je kabinet Vladimira Zelenskog.

U mnogim gradovima Ukrajine nestala struja 

Kako pišu ukrajinski mediji, oko deset eksplozija odjeknulo je jutros u Kijevu.

U mnogim gradovima Ukrajine nestala je struja.

Obustavljen rad metroa u Harkovu

Nakon eksplozija u Harkovu obustavljen je rad metroa. Ukrajinske vlasti navode da je pogođen objekat vitalne infrastrukture.

Niz eksplozija u čitavoj Ukrajini

Eksplozije u Hmeljnickoj., Volinjskoj i Lavovskoj oblasti, zapad Ukrajine.

U Dnjepropetrovskoj oblasti na meti napada je bila energetska infrastruktura, saopštile su ukrajinske vlasti.

Nakon brojnih eksplozija u Kijevu, u neki delovi grada su ostali bez struje i vode.

Eksplozija u Zaporožju koji se nalazi pod kontrolom Kijeva.

 
Na nebu iznad Ukrajine leti oko 40 raketa

Na nebu iznad Ukrajine leti oko 40 raketa, piše na svom telegram kanalu savetnik ukrajinskog ministra policije Anton Geraščenko.

Po njegovim rečima, u Kijevu su odjeknule minimum tri eksplozije.

 

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (13)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)