RAT U UKRAJINI: NATO odbacuje tvrdnje Rusije da Ukrajina sprema „prljavu bombu“

Novosti onlajn

24. 10. 2022. u 07:17 >> 00:48

U TOKU je 243. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

РАТ У УКРАЈИНИ: НАТО одбацује тврдње Русије да Украјина спрема „прљаву бомбу“

Foto: AP Photo/Evgeniy Maloletka/AP Photo/Efrem Lukatsky/Profimedia/Ilustracija

Međunarodna agencija za atomsku energiju spremna je da poseti dva nuklearna objekta u Ukrajini

Eksperti Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) će posetiti dva nuklearna objekta u Ukrajini nakon saopštenja o sumnjivim aktivnostima u njima, saopštila je agencija pozivajući se na generalnog direktora Rafaela Grosija.

- Međunarodna agencija za nuklearnu energiju je upoznata sa tvrdnjom Rusije o aktivnostima na dva nuklearna objekta u Ukrajini. Generalni direktor Rafael Grosi potvrdio je da ova dva objekta deluju u okviru garancija IAEA i da su ih redovno posećivali inspektori. IAEA će posetiti objekte narednih dana - navodi se u izjavi Međunarodne agencije za nuklearnu energiju.

Stoltenberg: Seveznici iz NATO odbacuju tvdnje Rusije

 - Razgovarao sa šefom Pentagona i ministrom odbrane Velike Britanije o lažnoj tvrdnji Rusije da se Ukrajina sprema da upotrebi 'prljavu bombu' na svojoj televiziji. Saveznici odbacuju ovu tvrdnju. Rusija ne bi trebalo da koristi ovo kao izgovor za eskalaciju. Ostajemo čvrsti u našoj podršci Ukrajini - napisao je Stoltenberg.

Foto: Yves Herman, Pool via AP
 

 
Bivši direktor "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin saopštio je da je posetio prvu liniju odbrane u Zaporoškoj oblasti

 - Želim da mi se ostvari san o Slavjansku - napisao je on na svom telegram kanalu.

 
Ukrajinske oružane snage granatirale kijevsku oblast Donjecka NATO granatama

Ukrajinske trupe pucale su na kijevsku oblast Donjecka, ispalivši šest granata kalibra „NATO“ 155 milimetara, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (ZCCC).

 
Amerika blokirala učešće Rusije na konferenciji Međunarodne agencije za atomsku energiju

SAD nisu izdale vize ruskoj delegaciji za učešće u međunarodnoj ministarskoj konferenciji Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) i Vašington je time grubo narušio svoje obaveze prema agenciji, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ona je navela da je Amerika na apsolutno neprihvatljiv način i bez ikakvog razloga blokirala učešće Rusije u važnom događaju.


Ruska vojska u pripravnosti u slučaju eksplodiranja ukrajinske „prljave bombe“

Ministarstvo odbrane Rusije stavilo je u pripravnost snage i sredstva za slučaj eksplodiranja „prljave bombe“ Ukrajine, saopštio je načelnik snaga za radijacionu, hemijsku i biološku odbranu Oružanih snaga Ruske Federacije, general-potpukovnik Igor Kirilov.

Kirilov je istakao da, prema raspoloživim informacijama, dve organizacije u Ukrajini imaju konkretne naloge za stvaranje takozvane „prljave bombe“ i da je rad na tome u završnoj etapi.

General je naveo da Rusija raspolaže podacima da je kabinet ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog kontaktirao sa predstavnicima Velike Britanije povodom dobijanja tehnologije za stvaranje nuklearnog oružja.

On je dodao da Ukrajina ima naučne i proizvodne mogućnosti za stvaranje „prljave bombe“ i nuklearnog punjenja.

 

Sergej Šojgu i Aleksandar Ljapin, Foto Arhiva

 
Šolc dostavlja PVO sistem Kijevu

Još tri sistema „Iris T“, ranije obećana Kijevu, biće dostavljena u najskorije vreme, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc.

- Preostala tri sistema biće isporučena u najskorije vreme. Zajedno sa našim partnerima podržavaćemo Ukrajinu koliko god bude potrebno - rekao je Šolc, govoreći na Nemačko-ukrajinskom ekonomskom forumu.

Foto: Shutterstock/Ilustraciju

Nemačka je u oktobru isporučila Ukrajini prvi od četiri obećana PVO sistema „Iris-T SLM“. Prema Šolcovim rečima, sistem je „veoma efikasan, ‘Iris-T’ može da zaštiti ceo veliki grad od raketa i dronova“.

Lavrov o "prljavoj bombi"

Rusija namerava da pokrene u Ujedinjenim nacijama pitanje o pripremi „prljave bombe“ od strane Kijeva, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

- Nakon jučerašnjih telefonskih razgovora ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i njegovih kolega iz Francuske, Velike Britanije, Turske, ali i sa šefom Pentagona (Lojdom) Ostinom, preduzeli smo neophodne korake da ovo pitanje pokrenemo u međunarodnim strukturama, pre svega u UN u Njujorku, a danas će naši predstavnici to raditi u nadi da će se zainteresovano i stručno razgovarati o problemima kojih ćemo se dotaći - rekao je ministar odgovarajući na zahtev za komentar na saopštenja o mogućim provokacijama Kijeva uz upotrebu „prljave bombe“.

Lavrov je dodao da Rusija još nema informacije da će IAEA poslati svoje stručnjake u Ukrajinu nakon izjava Moskve da Kijev priprema „prljavu bombu“.

- Što se tiče izjave (ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitrija) Kulebe da je generalni direktor IAEA (Rafael) Grosi pristao da pošalje misiju eksperata, nemam takve informacije. Imam informaciju da je Grosi takav zahtev primio i on je, odlazeći u inostranstvo, rekao da će ovaj zahtev biti razmotren - rekao je Lavrov novinarima.

Putin još ne planira da razgovara sa Makronom i Bajdenom

Predsednik Rusije Vladimir Putin još ne planira da razgovara sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom ili američkim liderom Džozefom Bajdenom, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Foto: EPA/SERGEI BOBELYV/SPUTNIK/KREMLIN P

Putin je nedavno izjavio da ne vidi potrebu u ovom trenutku da razgovara sa Bajdenom, kao i merički predsednik koji je rekao da ne vidi dobar razlog da se sretne sa Putinom polovinom sledećeg meseca na samitu G20 u Indoneziji.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je ranije da Rusija neće odbiti eventualni susret Putina i Bajdena, ukoliko uopšte dođe do takvog predloga.

U Kijevu objavljena uzbuna za vazdušnu opasnost
Grosi šalje eksperte u Ukrajinu zbog "prljave bombe"

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba izjavio je da je direktor IAEA Rafael Grosi odlučio da u Ukrajinu pošalje eksperte nakon što je Rusija saopštila da Kijev pravi „prljavu bombu“.

Višestruko povećan intenzitet raketiranja Kahovske hidroelektrane

Oružane formacije kijevskog režima višestruko su povećale intenzitet raketnih napada na Kahovsku hidroelektranu, zbog čega vlasti preduzimaju mere za snižavanje nivoa vode u akumulacionom jezeru, izjavio je šef administracije Nove Kahovke Vladimir Leontjev.

- Ova noć bila je veoma bučna i uznemirujuća... Uglavnom se izvode napadi na Kahovsku hidroelektranu. Napadi su se višestruko intenzivirali... Noćas je bilo tri napada, više od deset raketa samo tokom prvog udara. Ujutru je takođe bio nalet - rekao je Leontjev za Sputnjik.

On je dodao da sa velikim stepenom zabrinutosti treba uzeti u obzir sve pretpostavke o Kahovskoj hidroelektrani i o „prljavoj“ bombi.

- Bilo je previše činjenica koje potvrđuju nezdrave težnje kijevskog režima: nastavak granatiranja Zaporoške nuklearke, redovno granatiranje Kahovske hidroelektrane, dizanje u vazduh Krimskog mosta, terorističke napade, civili su stalno na udaru. Sve nas to tera da budemo u pripravnosti - ocenio je on.

Prema njegovim rečima, ukrajinske oružane formacije nastavljaju sa raketnim napadima na stambena naselja.

- U subotu su na grad pale tri rakete. Uništene su kuće i automobili - dodao je on.

Ukrajina sprema novu kontraofanzivu?

Ukrajinske trupe očigledno nastavljaju sa pripremama za kontraofanzivu, na kontakt liniji u Zaporoškoj oblasti aktivno se prebacuje neprijateljska tehnika i snage, izjavio je član Glavnog saveta regiona Vladimir Rogov.

On tvrdi da Kijev na prvu liniju fronta šalje mobilisane i neobučene borce.

- Ono što je značajno: duž kontakt linije, kao prvu grupu bacaju one kojih im nije žao, kako ih nazivaju – ‘meso’. Na klanje šalju upravo mobilisane obične ljude koje su oterali u vojsku. Od njih su već formirani jurišni odredi. I upravo ti ljudi će prvo biti bačeni na klanje - objasnio je Rogov za televiziju „Prvi kanal“.

Rogov je ranije rekao da je situacija na kontakt liniji u Zaporoškoj oblasti i dalje napeta, ali pod kontrolom.

Mask popustio pod pritiscima: Nastavićemo da pružamo uslugu Starlinka u Ukrajini

Američki milijarder Ilon Mask izjavio je danas da će njegova kompanija Spejs eks nastaviti da pruža satelitske telekomunikacione usluge Starlink u Ukrajini, čak i ako Pentagon odbije da finansira rad mreže u toj zemlji.

Mask je u objavi na društvenoj mreži Tviter naveo da je o tome već obavestio ministra za digitalnu transformaciju Ukrajine Mihaila Fjodorova.

- Rekao sam Mihailu Fjodorovu, da Spejs eks neće isključiti Starlink u Ukrajini, čak i ako Ministarstvo odbrane (SAD) odbije da obezbedi sredstva - napisao je Mask u objavi. 

Ukrajinski ministar je potvrdio izjavu u odgovoru Masku. 

- Pre svih razgovora o finansiranju, potvrdili ste mi da ćete u svakom slučaju omogućiti rad Starlinka u Ukrajini. Ovo je bilo kritično važno za Ukrajinu. Zahvalni smo vam! - napisao je Fjodorov na Tviteru.

Foto: Printscreen/Jutjub/TED

Mask je prošle nedelje saopštio da Spejs eks nije dobila nikakva finansijska sredstva za finansiranje Starlinka od Ministarstva odbrane SAD. Spejs eks gubi otprilike 20 miliona dolara mesečno na održavanje satelitskih usluga u Ukrajini, izjavio je tada milijarder, prenosi Rojters.

- Nema novca od Ministarstva odbrane, ali nekoliko drugih zemalja, organizacija i pojedinaca finansiraju od 11.000 do 25.000 terminala - napisao je Mask u objavi na Tviteru.

Američki list Politiko izvestio je u prošle nedelje da će Pentagon preuzeti finansiranje Starlinka u Ukrajini, pozivajući se na dva neimenovana američka zvaničnika.

Federalne vlasti SAD pokrenule su nedavno istragu protiv Maska zbog njegovog ponašanja tokom preuzimanja kompanije "Tviter".

Nariškin o nuklearnom oružju

Svet ne treba da dozvoli da Ukrajina poseduje nuklearno oružje, izjavio je novinarima direktor Spoljnoobaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin.

- Težnju aktuelnog kijevskog režima da poseduje nuklearno oružje čovečanstvo je videlo počev od dana kada je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski govorio na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu. Tada su već bile jasne njegove ambicije da poseduje nuklearno oružje. Svet ne bi trebalo to da dozvoli - rekao je Nariškin.

Foto: EPA/Depositphotos

On je prokomentarisao i da kratkovida uverenost Sjedinjenih Američkih Država da su sposobne da se koliko god treba suprotstavljaju Rusiji u Ukrajini ima najopasnije posledice.

Prema njegovim rečima, trenutno u rukovodstvu SAD nema ličnosti ravne bivšem američkom predsedniku Džonu Kenediju, koji je za vreme Kubanske krize shvatio do čega može dovesti konfrontacija Moskve i Vašingtona.

On je zaključio da su pouke Kubanske krize sadržane u potrebi potrage za kompromisom među liderima najvećih sila.

Timošenko tvrdi: Ruske snage u proteklom danu ubile osam civila

Zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Kirilo Timošenko izjavio je da su ruske snage u proteklom danu ubile osam civila, a ranile još 14.

Prema tvrdnjama Timošenka, šest osoba je povređeno u Dnjepropetrovskoj oblasti, dok je u Donjeckoj oblasti poginulo sedam osoba, a povređeno je još pet, prenosi Ukrinform.

Jedna osoba stradala je u Zaporoškoj oblasti, dok su tri povređene u Harkovskoj, naveo je Timošenko.

Rusi odbili ukrajinski proboj u Hersonu

Zamenik načelnika ruske administracije u Hersonu Kiril Stremousov rekao je da su savezničke snage odbile pokušaj ukrajinskih trupa da probiju liniju odbrane u blizini reke Ingulec.

- Pokušaj proboja odbrambene linije odbijen je duž osovine Andrejevke u oblasti reke Ingulec. Sve je pod kontrolom - saopštio je Stremousovu video-snimku objavljenom na društvenoj mreži Telegram.

Naglašava i da ukrajinske snage nastavljaju pokušaje proboja, ali bezuspešno.

Mišel tvrdi da je "Ukrajina gospodarica svoje sudbine"

Kijevski režim mora sam da odluči kada treba da započne dijalog sa Moskvom, smatra predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

- Ukrajina je sama gospodarica svoje sudbine, stoga ima suvereno pravo da izabere trenutak kada će ući u pregovore - rekao je Mišel.

Šolc: Protiv antiruskih sankcija i slanja oružja Ukrajini 20-30 odsto nemačkih građana 

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da 20-30 odsto stanovnika Nemačke ne podržava antiruske sankcije i slanje oružja ukrajinskim vlastima.

- U razgovoru sa građanima stekao sam utisak da se 20-30 odsto njih ne slaže s politikom sankcija, kao ni slanjem oružja. Mnogi smatraju opreznu politiku Vlade ispravnom. Moramo imati to na umu, ako želimo da sačuvamo jedinstvo kao društvo - istakao je on u intervjuu italijanskom listu „Republika“.

Foto Tanjug/AP

Govoreći o odbijanju nemačkih vlasti da predaju Ukrajini tenkove „Leopard 2“, Šolc je to objasnio potrebom da se „izbegnu jednostrani postupci“.

- Nemačka je garantovala Ukrajini da će joj isporučiti preko 100 tenkova koji mogu biti odmah korišćeni iz Češke, Slovačke, Grčke, Slovenije. Logistika, rezervni delovi i municija za ove tenkove dostupni su u Ukrajini. Mi se trudimo da obezbedimo isporuke i iz drugih država. Slanje oružja povezano je s veoma jasnim principom: nikakva jednostrana dejstva - rekao je Šolc, podsetivši da je pre nekoliko dana Nemačka isporučila Ukrajini PVO sisteme „Iris-T “ koje čak nema ni nemačka vojska.

Prema njegovim rečima, sukob u Ukrajini neće dovesti do direktnog sukoba Sjedinjenih Američkih Država i Rusije. Šolc je takođe, izrazio mišljenje da se on neće zaoštriti do svetskog rata, ali da je „neophodno imati u vidu taj rizik“.

- U ovako opasnoj situaciji, potrebno je izbegavati bilo kakve neoprezne korake - zaključio je Šolc.

Britanci se žale zbog iranskih dronova

Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je da je Rusija širom Ukrajine nastavila da koristi iranske bespilotne letelice.

Britansko ministarstvo u objavi na Tviteru navelo je da Moskva najverovatnije koristi iranske dronove kamikaze Shahed -136 kako bi probila ukrajinsku PVO, kao zamenu za precizno oružje dugog dometa.

U izveštaju se navodi i da Rusija sve ređe koristi precizno oružje dugog dometa, kao i da su ukrajinske PVO snage sve uspešnije u obaranju dronova.

U Hersonu se formira teritorijalna odbrana

U Hersonu je najavljeno formiranje teritorijalne odbrane u koju mogu stupiti svi muškarci koji su ostali u gradu, saopštila je pres služba regionalne administracije.

- Za sve muškarce koji žele da ostanu u Hersonu, uprkos povećanoj bezbednosnoj pretnji zbog dejstava ukrajinskih neonacista, stvorena je prilika da stupe u odrede teritorijalne odbrane grada - navodi se u saopštenju.

Istovremeno su u administraciji naglasili da organi reda nastavljaju da osiguravaju bezbednost grada. Stanovništvo u svakom trenutku može da ode na levu obalu Dnjepra – sa Rečne stanice svakodnevno polaze čamci do gradova Aljoški i Gola Pristanj.

Veliko upozorenje Rusije

Dizanje brane Kahovske hidroelektrane u vazduh stvoriće velike rizike za rad energetskih blokova Zaporoške nuklearke, izjavio je član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Rusije Vladimir Rogov.

- Ukoliko kijevski režim odluči da izvrši diverziju i poruši branu Kahovske hidroelektrane, to će dovesti do pada nivoa vode u kahovskom akumulacionom jezeru, a zbog toga sistem hlađenja u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani neće moći da uzima potrebne količine za hlađenje reaktora i druge neophodne tehnološke procese. Sve to nosi ozbiljne rizike za rad energetskih blokova - rekao je Rogov za Sputnjik.

Britanci i Francuzi se odmah oglasili o vesti da se Ukrajina sprema da upotrebi „prljavu bombu“

Britanski i francuski ministar spoljnih poslova, Džejms Kleverli i Katrin Kolona, kao i američki državni sekretar Entoni Blinken izjavili su da njihove zemlje odbacuju tvrdnje Rusije da se Ukrajina sprema da upotrebi takozvanu „prljavu bombu“ na sopstvenoj teritoriji.

- Naše zemlje su jasno stavile do znanja da svi negiramo očigledno lažne tvrdnje Rusije da se Ukrajina sprema da upotrebi prljavu bombu na sopstvenoj teritoriji. Svet će prepoznati svaki pokušaj da se ova tvrdnja iskoristi kao izgovor za eskalaciju - navodi se u zajedničkom saopštenju na sajtu britanske vlade.

Ranije je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izrazio zabrinutost u razgovoru sa svojim kolegama iz SAD, Francuske i Turske zbog moguće upotrebe „prljave bombe“ od strane Kijeva.

Zorinsk i Starobelsk na udaru

Ukrajinske trupe gađale su naselja Zorinsk i Starobelsk u LNR, ispaljene su četiri rakete iz američke MLRS HIMARS.

Borbe se vode na istoku i jugu Ukrajine. Na frontu je najžešće u Hersonu, gde se civili evakuišu. Sa druge strane, rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su napadi na vojne i energetske objekte u Ukrajini nastavljeni.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski upozorio je da bi samo Rusija mogla da koristi nuklearno oružje u Evropi. Moskva je saopštila da su ruske snage nastavile napade na vojne i energetske objekte.

BONUS VIDEO

BORBA PROTIV DRONOVA: Ruske bespilotne letelice iznad Ukrajine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (22)

FEDERER I NADAL NE VERUJU: Evo šta je Novak Đoković upravo uradio