PRVI PUT U 80 GODINA: Snage SAD raspoređene blizu granice Rumunije s Ukrajinom

Tanjug

22. 10. 2022. u 14:32

AMERIČKA 101. Vazdušno-desantna divizija raspoređena je u Evropi, tačnije u Rumuniji, u blizini granice s Ukrajinom, prvi put u 80 godina, usled sve većih tenzija između Rusije i NATO, javila je američka TV stanica Si-Bi-Es (CBS).

ПРВИ ПУТ У 80 ГОДИНА: Снаге САД распоређене близу границе Румуније с Украјином

Foto: Profimedia/Ilustracija

Jedinica lake pešadije obučena je da se u roku od nekoliko sati rasporedi na bilo koje bojno polje na svetu, spremna za borbu.

CBS je posetio zamenika komandanta divizije, generala Džona Lubasa, i pukovnika Edvina Matejdesa, komandanta 2. borbenog tima na svega pet kilometara od rumunske granice sa Ukrajinom.

Iz američke komande objašnjavaju da je pretnja u blizini teritorije NATO-a razlog zbog kojeg je najelitnija vazdušno-jurišna divizija poslata, sa nešto teške opreme.

- Spremni smo da branimo svaki centimetar NATO teritorije. Donosimo jedinstvenu sposobnost naše vazdušno-jurišne divizije. Mi smo laka pešadija, ali opet, donosimo mobilnost sa sobom, za naše avione i vazdušne napade - rekao je Lubas za CBS.

Dodaje se da je oko 4.700 vojnika iz 101. divizije u Fort Kempbelu iz Kentakija poslato da ojača istočno krilo NATO.

BONUS VIDEO: 

BORBA PROTIV DRONOVA: Ruske bespilotne letelice iznad Ukrajine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (16)

NOVINARKA IZ SIRIJE ZA NOVOSTI Amerika, Britanija i EU sprečavaju bilo kakvu pomoć: Muka mi je od Zapada i svega što rade (FOTO)