BELORUSKO MINISTARSTVO ODBRANE: Konflikt u Ukrajini može prerasti u globalni, Baltičke zemlje se naoružavaju i podržavaju "vladu u egzilu"

Novosti online

17. 10. 2022. u 17:40

ISPORUČIVANjE oružja zemalja NATO-a Ukrajini moglo da dovede do eskalacije ukrajinskog sukoba u globalni, smatra načelnik Odeljenja za međunarodnu vojnu saradnju i pomoćnik ministra odbrane Belorusije za međunarodnu vojnu saradnju Valerij Revenko.

БЕЛОРУСКО МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ: Конфликт у Украјини може прерасти у глобални, Балтичке земље се наоружавају и подржавају владу у егзилу

Foto: Salinger Igor/Aermedia.com

-Jasno vidimo praktične korake Severnoatlantske alijanse usmerene na dalje širenje sukoba u Ukrajini povećanjem isporuka naoružanja i vojne tehnike koji mogu da pretvore ovaj sukob u globalni, rekao je Revenko na brifingu za vojne atašee akreditovane u Belorusiji.

Revenko je primetio da je „neviđena geopolitička konfrontacija između kolektivnog Zapada i Rusije dostigla novi nivo i da se odražava na celoj dužini granica Belorusije“.

-Otvoreno se čuje i širi militantna retorika zvaničnika i provladinih analitičara niza stranih država, uključujući i naše susede, ocenio je on.

Zadatak beloruske vojske – bezbednost granica Savezne države

Revenko je naveo da je glavni zadatak vojske Belorusije u okviru specijalne ruske vojne operacije u Ukrajini da osigura bezbednost Savezne države i spreči agresiju na nju.

On je podsetio da je belorusko rukovodstvo više puta izjavljivalo da, s obzirom da je Belorusija strateški saveznik Rusije, zemlja takođe uvučena u specijalnu vojnu operaciju.

Beloruski političar je, međutim, naglasio da na teritoriji Ukrajine nema beloruskih vojnika.

Foto Tanjug/AP

Beloruski plaćenici obuci u Ukrajni

 

Baltičke zemlje vežbaju ofanzivu prema Rusiji i Belorusiji

Revenko je primetio da baltičke zemlje uvežbavaju stvaranje ofanzivnih grupa i njihovu primenu na ruskom i beloruskom pravcu.

-Baltičke zemlje se fokusiraju na modernizovanje vojne infrastrukture, povećanje sposobnosti za prijem i raspoređivanje stranih vojnih formacija. Analiza pripreme nacionalnih oružanih snaga i stranih formacija pokazuje da se odrađuje stvaranje ofanzivnih grupa i upotrebe trupa na ruskom i beloruski pravcu, objasnio je Revenko.

Prema njegovim rečima, bataljonske taktičke grupe NATO-a u Litvaniji i Letoniji postepeno se transformišu u brigadne, a ubuduće mogu da budu podignute na nivo diviziona.

-Vrlo je važno i što je na teritoriji Litvanije i uz podršku litvanskih vlasti stvorena i funkcioniše takozvana jedinstvena prelazna vlada koja ima za cilj rušenje aktuelne vlasti u Republici Belorusiji, dodao je Revenko.

On je istakao da Belorusija zadržava pravo da preduzme preventivne mere strateškog obuzdavanja kako bi sprečila napad ili neutralisala oružani sukob.

-Republika Belorusija će braniti svoje nacionalne interese svim raspoloživim sredstvima, uključujući i upotrebu vojne sile, i zadržavajući pravo da preduzme niz preventivnih mera strateškog obuzdavanja u cilju sprečavanja napada ili neutralisanja unutrašnjeg oružanog sukoba, precizirao je Revenko.

Ranije je ministar spoljnih poslova Belorusije Vladimir Makej saopštio da Minsk neće zatvarati oči pred gomilanjem vojske i naoružanja kod svojih granica na jugu i na zapadu zemlje.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO: RUSIJA TESTIRALA S-500! Pogledajte snimak - PVO sistem oborio balističku raketu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024