RAT U UKRAJINI: Žestoke borbe kod Savatova; Direktor kompanije Motor Sič uhapšen zbog izdaje

Novosti onlajn

22. 10. 2022. u 07:35 >> 22:50

U TOKU je 241. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

РАТ У УКРАЈИНИ: Жестоке борбе код Саватова; Директор компаније Мотор Сич ухапшен због издаје

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

Zelenski: Ukrajina će poboljšati rezultate u obaranju raketa

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je Rusija pokrenula udare na infrastrukturu u veoma širokim razmerama i obećao da će njegova vojska poboljšati, kako je naveo, već dobre rezultate u obaranju raketa uz pomoć svojih partnera.

-Geografija ovog najnovijeg masovnog udara je veoma široka, rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju, navodeći regione u zapadnoj, centralnoj i južnoj Ukrajini, preneo je Rojters.

Kian-2 ili Arash-2 Foto MO Irana

-Naravno da nemamo tehničku sposobnost da oborimo 100 odsto ruskih raketa i napadnemo dronove. Siguran sam da ćemo to postepeno postići uz pomoć naših partnera. Već sada obaramo većinu krstarećih raketa, većinu dronova, istakao je on.

 

Kablovski internet u prekidu u Hersonu

U Hersonu postoje prekidi u povezivanju na kablovski internet zbog tehničkih radova, pristup će biti vraćen u bliskoj budućnosti, mobilni internet radi, saopštavaju iz uprave Hersonske oblasti.

-Ministarstvo digitalnog razvoja i masovnih komunikacija Hersonske oblasti saopštava da su uočeni prekidi u vezi sa kablovskim internetom u vezi sa tehničkim radom.

Mobilni internet radi bez prekida“, saopštila je regionalna administracija u Telegram kanalu. Inženjeri Ministarstva digitalnog razvoja i masovnih komunikacija uskoro će završiti sve neophodne poslove i vratiti pun pristup kablovskom internetu, dodaje se u poruci.

 

Uhapšen zbog izdaje direktor kompanije Motor Sič

Policija je izvršila pretres direktora ukrajinske kompanije Motor Sič Vjačeslava Boguslajeva, on je pod pratnjom odveden u Kijev, piše zaporoško izdanje ZaBor, pozivajući se na izvore u agencijama za provođenje zakona.

-Vjačeslav Boguslajev, šef uprave kompanije Motor Sič, optužen je za izdaju. Snage bezbednosti su ga pritvorile i sada ga vode u Kijev pod pratnjom, prenosi izdanje.

Foto: AP

Pretresi su obavljeni u subotu, prema pisanju publikacije, Boguslaev je odbio da otvori vrata i ona su otvorena uz pomoć posebne opreme.

Prema informacijama dostupnim izvorima, pratnja Boguslajeva ne odgovara na pozive, a prema preliminarnim informacijama, pretresi su se odvijali ne samo kod šefa borda direktora. (ria.ru)

U toku žestoke borbe na frontu kod Savatova

Na ruskim društvenim mrežama dat je pregled situacije na Kupjansko – Limanskom delu fronta.

U sektoru Kupjanski, ukrajinske jedinice do jedne čete izvršile su izviđanje u borbi u pravcu sela Kuzemovka. VSU je pretrpeo gubitke u ljudstvu i opremi i povukao se na prvobitne položaje. Iskoristivši poboljšane vremenske uslove, ukrajinska komanda je počela napredovanje u oblasti Makejevke. Tokom ofanzive bile su uključene rezerve i jedinice plaćenika nagomilane u sektoru.

Glavni pravac udara sa mostobrana VSU na istočnoj obali reke Žerebec bilo je selo Krasnopopovka, koje se nalazi u blizini autoputa Svatovo-Kremenaja. Istovremeno, do dve čete Oružanih snaga Ukrajine izvršile su napad na Novovodjanoe severno od Makijevke.

Oba napada su odbili pripadnici 20. armije Oružanih snaga RF. Ukrajinske formacije su se povukle u Makijevku pod koncentrisanom vatrom ruske artiljerije.

Ilustracija telegram rybar

Novi napad počeo je u noći 21. na 22. oktobar, kada je četa Oružanih snaga Ukrajine, ojačana oklopnim vozilima, pokušala da se učvrsti na brdima južno od Makijevke, ali je artiljerijskom vatrom RF odbačena nazad na startne linije.

Četvrti napad počeo je popodne 22. oktobra sa dve BTRg Oružanih snaga Ukrajine koje su nastavile juriš na položaje Oružanih snaga Rusije u rejonu Krasnopopovke. U ovom trenutku traju žestoke borbe.

Ukrajinska komanda raspoređuje dodatne snage na lokalitet Makeod jevka. Aktivni su sukobi duž linije kontakta oko Kremenaje i Svatova.

Oružane snage Ukrajine su tokom dana granatirale civilne infrastrukturne objekte i trafostanice u Svatovu, Rubežnom, Popasni i Zaporožju iz HIMARS MLRS.

Rezimea Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine: Ruska vojska napreduje u Donbasu


Ruske trupe napreduju u oblastima oko naselja Bahmut, Ozarjanovka i Otradovka, saopštili su u Generalštabu VSU.

U Generalštabu su izjavili da Oružane snage RF usmeravaju svoje napore na dostizanje administrativnih granica Donjecke oblasti i zadržavanje okupirane teritorije.

Ruska vojska, prema izvorima GŠ VSU, gađa Oružane snage Ukrajine duž cele linije fronta, obezbeđujući inžinjerijsku opremu za položaje u pojedinim oblastima i obavljajući vazdušno izviđanje.

Foto Tanjug/AP

Doneta uredba o pomoći mobilisanim Rusima

Ruski premijer Mihail Mišustin potpisao je vladinu uredbu o merama pomoći građanima koji učcestvuju u delimičnoj mobilizaciji, a koja predviđa odloženo plaćanje poreza.

Uredbom, koja je danas objavljena, omogućeno je odlaganje plaćanja poreza za ceo period učešća i tri meseca posle mobilizacije za sve pojedince i kompanije u kojima su mobilisane osobe njihovi jedini osnivači, preneo je TASS.

Predviđeno je odlaganje plaćanja svih vrsta poreza, uključujući premije osiguranja i različite naknade, osim poreza na lična primanja.

Američki obaveštajac: Ovo je glavna slabost Ukrajine

Američki obaveštajac i bivši marinac Skot Riter ukazao je na glavnu slabost Kijeva kada je reč o ukrajinskom sukobu, a to je predstojeća zima budući da će se ukrajinske trupe zbog nedostatka energenata praktično smrznuti na frontu.

Foto: Printscreen/Jutjub

Skot Riter

Međutim, kako je rekao, Rusija za razliku od Ukrajine poseduje energente i infrastrukturu, te joj predstojeća zima neće predstavljati toliki problem.

 

Oboren ukrajinski avion

Posada lovca Su-30SM Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije otkrila je i uništila ukrajinski avion, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije na svom Telegram kanalu.

-Tokom izvođenja letačke misije, piloti borbenih aviona Su-30SM otkrili su i uništili letelicu Oružanih snaga Ukrajine, navodi se u poruci.

Foto printskrin telegram topwar_ru

 

Gradonačelnik Nikolajeva poručio stanovnicima: Idite i ne vraćaje se do kraja rata

Gradonačelnik Nikolajeva Aleksandar Senkevič pozvao je stanovnike da napuste grad zbog razaranja, da se ne vraćaju do kraja aktivnih neprijateljstava na teritoriji Ukrajine.

-Stalno podsećam narod Nikolajeva da i dalje postoji opasnost od uništenja njihovih domova i, što je najvažnije, uništenja infrastrukture, čije odsustvo će ih sprečiti da žive normalnim životom. I što je najvažnije, možemo izgubiti život , ono najvrednije.

Nastavljam da govorim svim ljudima koji nisu uključeni u upravljanje kritičnom infrastrukturom da napuste grad pre završetka aktivne faze neprijateljstava u našoj državi, rekao je Senkevič u video intervjuu za Suspilna.

 

Ispaljeno 12 raketa HIMARS

Predstavnik LNR u Moskvi Rodion Mirošnik napisao je na Telegramu da su ukrajinske snage od jutros ispalile 12 raketa "himars" na četiri grada u LNR.

U pograničnim oblastima Belgorodske oblasti u toku je jačanje odbrane, podižu se barijere i drugi odbrambeni objekti, saopštio je gubernator regiona Vjačeslav Gladkov.

Još dve ruske podmornice naoružane raketama u Crnom moru


Rusi su povećali broj nosača raketa u Crnom moru za dve podmornice preneo je Ukrinform, saopštenje na Telegram kanulu portparola Oblasne vojne uprave Odesa Sergej Bračuk.

Prema njegovim rečima, „rusi su povećali broj nosača raketa u Crnom moru za dve podmornice. Ukupan broj grupe je 14 brodova i podmornica“.

Više od 30 raketa Kalibr može biti u borbenoj gotovosti, istakao je Bračuk.

Foto: Printskrin

 

Američki mediji: Sankcije su uništile Zapad, a Rusija zarađuje

Nakon što je Rusija napala Ukrajinu krajem februara, zapadne zemlje, uključujući Sjedinjene Države i one u Evropi, brzo su uvele kaznene sankcije toj zemlji. Ideja je bila da se Rusija kazni za invaziju urušavanjem njene ekonomije. Predsednik Bajden je rekao javnosti da je cilj „svesti rublju u ruševine“, piše Njujork post.

Osam meseci kasnije, jasno je da to nije uspelo. Rublja nije „šljunak“ — u stvari, jača je nego što je bila pre rata u februaru, jer je porasla oko 23% u odnosu na dolar. Zašto su sankcije toliko propale?

Jednostavno rečeno: Rat i same sankcije su drastično povećale troškove energije. Budući da su glavni izvozni proizvodi Rusije energenti, to znači da Rusija zarađuje. U septembru 2021. suficit na tekućem računu Rusije — iznos novca koji Rusija zarađuje od svojih trgovinskih partnera — iznosio je oko 75 milijardi dolara. Danas iznosi oko 198 milijardi dolara. Politika sankcija je stvorila bizarnu situaciju u kojoj Sjedinjene Države i njeni saveznici plaćaju više, a Rusi sede na sve većoj gomili gotovine.

Izveštaj MO Rusije sa fronta

Rusko ministarstvo odbrane dalo je svoj izveštaj o situaciji na frontu u Ukrljajini.


Na pravcu Kupjanska, VSU su izvršile neuspešan pokušaj ofanzivnih operacija u pravcu naselja Kuzemovka u LNR. Tokom odbijanja napada, ruske trupe su uništile više od 20 militanata, 1 tenk, 1 oklopni transporter i 3 vozila, saopštilo je MO Rusije.

Na pravcu južno-Donjeck, VSU su uz pomoć dve četne taktičke grupe napale položaje ruskih trupa u pravcu Slane Balke i Vremevske soli u DNR. VSU je odbijen artiljerijskom vatrom, a gubici VSU su iznosili 25 boraca, 2 tenka, 3 borbena vozila pešadije i 2 vozila.

VSU je sa do dve btgr (bataljonske taktičke grupe), na Nikolajevsko-Krivorožškom frontu, pokušao da probije odbranu ruskih trupa u pravcu naselja Pjatihatki, Suhanovo, Sablukovka, Bezvodna, Bruskinskoe i Pravdino Hersonska oblast. Svi napadi su odbijeni, VSU su vraćeni na prvobitne položaje. Uništeno je više od 130 militanata, 2 tenka, 9 oklopnih vozila i 13 vozila.

 

Ranjeno 14, dvoje poginulo

Broj povređenih u ukrajinskom granatiranju grada Šebekina u Belgorodskoj oblasti porastao je na 14 ljudi, od kojih su dvoje poginuli, saopštio je ministar zdravlja regiona Andrej Ikonikov.

Ranije je guverner regiona Vjačeslav Gladkov saopštio da je grad Šebekino granatiran sa ukrajinske strane, oštećeni su civilni objekti, 11 osoba je povređeno, od kojih četvoro u teškom stanju, a dva civila su poginula.

 

Bivši direktor CIA: Postoji mogućnost da se SAD uključe u rat u Ukrajini


Bivši direktor CIA i nekadašnji komandant snaga SAD i NATO u Avganistanu Dejvid Petreus ne isključuje mogućnost da se u sukob u Ukrajini uključi multinacionalni kontingent pod komandom Amerike, a ne sama Alijansa.

-Sjedinjene Države i druge zemlje mogu da reaguju na ovaj ili onaj način, ali kao multinacionalna snaga pod komandom Amerike, a ne kao snage NATO, rekao je Petreus.

Foto SSgt. Bradley Lail, USAF US Military

general Dejvid Petreus

Podsetimo, TV Si-Bi-Es je objavila da je američka 101. vazdušno-desantna divizija, koja je raspoređena u Evropi, spremna da uđe na teritoriju Ukrajine u slučaju dalje eskalacije sukoba između Moskve i Kijeva ili u slučaju napada na jednu od zemalja NATO-a.

Divizija je prebačena u Evropu prvi put u skoro 80 godina u okviru jačanja istočnog krila Alijanse usled rastućih tenzija između Rusije i vojnog saveza NATO-a predvođenog SAD, navodi televizija.

 

Ukrajina ucenjuje Evropu: Isporučite nam oružje ili vam preti „migrantski cunami“

Ukrajina je na ivici humanitarne katastrofe i ukoliko joj Zapad ne isporuči PVO sisteme, preti mu „migrantski cunami“, izjavio je premijer Ukrajine Denis Šmigalj u intervjuu za nemački list „FAZ“.

Ukrajinski premijer je optužio Rusiju da nastoji da liši Ukrajinu struje i grejanja kako bi izazvala humanitarnu katastrofu. Cilj je, tvrdi on, da se izazove nova izbeglička kriza u Evropi.

IRIS - T Foto: Shutterstock/Ilustraciju

-Ako u Ukrajini ne bude struje, grejanja ili vode, to može da izazove novi migrantskii cunami, rekao je Šmigalj, istakavši da je Ukrajinu od februara napustilo osam miliona ljudi, ali su se neki od njih vratili.

On je istovremeno poručio da su Ukrajini potrebna sredstva PVO i municija, podsetivši da je Nemačka već isporučila Oružanim snagama Ukrajine sistem „Iris T“.


Hersonske vlasti: Svi građani da napuste grad


Hersonske vlasti apelovale su na građane tog grada da ga što pre napuste i da pređu na levu obalu Dnjepra.

-Zbog teške situacije na frontu, zbog povećane opasnosti od granatiranja grada i terorističkih pretnji, svi građani treba pod hitno da napuste grad i da se prebace na levu obalu Dnjepra, navedeno je u saopštenju administracije Hersona.

Ovo obaveštenje se odnosi i na sve činovnike zaposlene u ministarstvima i gradskoj administraciji.
 

Foto AP

 

Ukrajina granatira Belgorodsku oblast u Rusiji

Oružane snage Ukrajine trenutno granatiraju grad Šebekino u Belgorodskoj oblasti Rusije.

Na društvenim mrežama su objavljeni snimci posledica granatiranja.

Situacija u Hersonu stabilna, odbijeni svi napadi

Situacija u Hersonu je stabilna, svi napadi ukrajinske vojske su odbijeni, izjavio je zamenik šefa administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov, prenosi Sputnjik. 

Kako je rekao, nastavlja se evakuacija civilnog stanovništva koja je pokrenuta pre nekoliko dana.

- Situacija danas u devet sati prepodne je stabilna. Neprijatelj nastavlja sa napadima ali su svi napadi uspešno odbijeni. Sve je pod kontrolom - kazao je on.

 

Uništeni slovenački i makedonski tenkovi

Ruski padobranci uništili su ukrajinski bataljon koji je bio opremljen makedonskim i slovenačkim tenkovima.

Agencija RIA Novosti objavila je snimak tih tenkova u plamenu neposredno nakon bitke.

 


Takođe, na snimku se vide i uništene ukrajinske samohodne haubice MTLB i borbena izviđačka vozila BRDM.

Tokom noći i jutra vazdušna opasnost širom Ukrajine

U više oblasti Ukrajine tokom noći i u ranim jutarnjim časovima aktivirala se uzbuna za vazdušnu opasnost, prenose ukrajinski mediji.

Kako je preneo portal „Strana“, tokom noći vazdušna opasnost čula se u Odeskoj, Nikolajevskoj, Harkovskoj oblasti, kao i u delu Zaporoške oblasti koju kontrolišu kijevske snage.

U ranim jutarnjim časovima sirene su se upalile u Černigovskoj, Sumskoj, Poltavskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine koje su takođe pod kontrolom Kijeva, prenosi Sputnjik. 

Zelenski: Rusija namerno odlaže prolazak brodova

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski optužio je Rusiju da namerno odlaže prolazak brodova i dodao da 150 plovila čeka na utovar žitarica.

U video obraćanju, Zelenski je rekao da kašnjenje znači da je iz Ukrajine izvezeno tri miliona tona manje žitarica, što je, kako je rekao, dovoljno da prehrani 10 miliona ljudi, preneo je Rojters.

On je kazao da ruska strana čini sve da uspori izvoz ukrajinske hrane i da od danas više od 150 brodova stoji u redu kako bi ispunili ugovorne obaveze o isporuci ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

- Ovo je veštački red. Porastao je samo zato što Rusija namerno odlaže prolazak brodova - dodao je on, ne iznoseći druge detalje.

Kijev je od jula, kada su Ujedinjene nacije potpisale sporazum sa Rusijom, Ukrajinom i Turskom, izvezao skoro 11 miliona tona žitarica i drugih namirnica.

Genadij Gatilov, stalni predstavnik Rusije pri UN u Ženevi, izjavio je juče da će Rusija vrlo ozbiljno razmotriti budućnost sporazuma o izvozu žita iz Ukrajine, preneo je TAS S.

Kako je rekao novinarima, produženje sporazuma o izvozu žitarica preko Crnog mora zavisi od pune implementacije svih ranije postignutih sporazuma.

- Sporazum o žitu traje četiri meseca, ističe u novembru. Produženje ovog sporazuma zavisi od obezbeđivanja pune primene svih prethodno postignutih sporazuma. Mislim na deo koji se tiče memoranduma između UN i Rusije - rekao je Gatilov, prenosi Tanjug. 

BONUS VIDEO: 

BORBA PROTIV DRONOVA: Ruske bespilotne letelice iznad Ukrajine

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (20)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)