ANTIVLADINI PROTESTI I DANAS U IRANU: Blokiran put u Teheranu, snage bezbednosti rasturile demonstracije

Tanjug

12. 10. 2022. u 21:17

IRANCI su danas nastavili antivladine proteste uprkos sve žešćim akcijama vlasti na gušenju demonstracija, dok je vrhovni vođa Ajatolah Ali Hamnei osudio proteste kao "mestimične nerede" koje su planirali neprijatelji Irana, javlja Rojters.

АНТИВЛАДИНИ ПРОТЕСТИ И ДАНАС У ИРАНУ: Блокиран пут у Техерану, снаге безбедности растуриле демонстрације

FOTO: EPA

Snimci sa društvenih mreža prikazuju da je gomila od najmanje 100 ljudi blokirala put u centru Teherana, a nešto dalje u istom gradu i desetine policajaca raspoređenih u ulici gde je goreo požar.

Suzavac je ispaljen tokom protesta ispred udruženja advokata u Teheranu, gde je na desetine demonstranata skandiralo "ženama životna sloboda", pokazuju video-snimci, dodaje Rojters.

U severozapadnom gradu Bukanu, snage bezbednosti pucale su na demonstrante, ranivši 11 ljudi, navodi grupa za ljudska prava Hengav, koja je takođe izvestila o pucnjavi u gradu Kermanšahu.

Rojters dodaje da su u Sanandaju, glavnom gradu u provinciji Amini u Kurdistanu, demonstranti rekli da je takođe pucano na učesnike protesta, kao i da je nekoliko osoba povređeno, i da je policija svuda.

Rojters navodi da nije mogao nezavisno da proveri autentičnost video-snimaka.

Protesti zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini, preminule posle privođenja u policijsku stanicu zbog nepoštovanja hidžaba, održavaju se širom Irana već mesec dana.

U protestima je ubijeno najmanje 185 ljudi, uključujući 19 maloletnika, dok je na stotine njih povređeno, a na hiljade je uhapšeno, prema podacima grupa za zaštitu ljudskih prava, navodi Rojters.

BONUS VIDEO - SEĆANjE: Pavle Vujisić nije završio glumu, ali mnogima je mogao da bude profesor

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024