JAPANKA ŽRTVA PREVARE „RUSKOG ASTRONAUTA“: Uzeo joj novac pod izgovorom da mu treba gorivo da sleti na Zemlju

Novosti online

09. 10. 2022. u 11:44

U JAPANU poslednjih godina raste broj žrtava prevare posredstvom interneta u kojoj strani i domaći državljani, koristeći lažni identitet nude ljubav i brak, te od svojih žrtava pod raznim izgovorima traže uplate u novcu ili virtuelnim valutama.

ЈАПАНКА ЖРТВА ПРЕВАРЕ „РУСКОГ АСТРОНАУТА“: Узео јој новац под изговором да му треба гориво да слети на Земљу

Foto Vikipedija

Javnost u Zemlji izlazećeg sunca intrigira najnoviji slučaj prevare na koju poslednjih meseci kroz medije revnosno upozorava policija, a koja je poznata pod nazivom „lažna međunarodna romansa“.

Najnoviji slučaj koji spada u tu ne samo emotivno gorku već i finansijski razornu kategoriju o kojem je zahvaljujući televizijama s nacionalnim frekvencijama mogla da sazna čitava zemlja je onaj u kojem je „ruski državljanin“, koristeći društvene mrežu Instagram, u pet navrata, ukupno iznudio 4,4 miliona jena (oko 31 i po hiljadu evra) od  žene u šezdesetim godinama nastanjene u prefekturi Šiga u središnjem delu najvećeg japanskog ostrva Honšu.

To što je prevarant japanskoj gospođi lažno nudio brak i pod raznim izgovorima od nje tražio novac samo po sebi možda ne bi zavredilo interesovanje medija jer je reč o klasičnom triku koji je nerazdvojni deo svake obmane vezane za ljubavnu romansu.

Ono što jeste neobično, pa, može se reći i naučno fantastično, je to što se udvarač svojoj žrtvi predstavio kao ruski astronaut koji boravi u Međunarodnoj svemirskoj stanici i što je svoje finansijske zahteve prema njoj pravdao potrebom da plati gorivo za svemirski brod kojim će se vratiti na Zemlju i naknadom kojom navodno mora da uplati japanskim vlastima kako bi mogao da sleti u njenu zemlju.

Nije poznato da li je prevarena strana ikada preko interneta proverila sastav posade Međunarodne svemirske stanice i način na koji se ona finansira i funkcioniše, odnosno, da li joj je zlonamerni udvarač slao svoju pravu sliku ili se izdavao za nekog ruskog astronauta. 

Izvesno je, međutim, da je gospođi nakon pet uplata koje je izvršila tokom avgusta i septembra konačno sve postalo sumnjivo, zbog čega je otišla u lokalnu policijsku stanicu koja je konstatovala da je reč o „lažnoj međunarodnoj romansi“.

BONUS VIDEO -  IZLOŽBA U PANČEVAČKOM MUZEJU: Kroz makete i fotografije oživljena bitka kod Staljingrada

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

IMAO JE SAMO TRI GODINE, SVAKI DAN GLEDAM NJEGOVE SLIKE Žika kroz suze o smrti sina - Ipak sam zahvalan Bogu