POMOĆ ZA SRBE DALI ALBANCIMA NA KOSMETU? Nove obmane organizacije "28. jun"

E. V. N.

03. 10. 2022. u 10:19

DA li prikupljena pomoć stigne do onih kojima je namenjena, da li su donatori obavešteni koliko novca je prikupljeno i gde je potrošen, samo su neka od pitanja na koja "28. jun" nikada, ni posle mnogih sprovedenih akcija, nije odgovorio.

ПОМОЋ ЗА СРБЕ ДАЛИ АЛБАНЦИМА НА КОСМЕТУ? Нове обмане организацијe 28.  јун

Foto privatna arhiva

Ova humanitarna organizacija je poslednjih nedelja dospela u žižu javnosti zbog prikupljanja pomoći za besplatnu operaciju malog Pavla Dimitrijevića iz okoline Kruševca, o čemu su "Novosti" već pisale.

Humanitarci, međutim, i pored zvaničnih izjava objavljenih u našem listu iz Univerzitetske dečje klinike "Tiršova" da pomoć za operaciju rascepa usne nije potrebna, pošto je u Srbiji besplatna, i dalje u svojim objavama na društvenim mrežama obmanjuju donore.

Organizacija kojom rukovodi Filip Filipi se od osnivanja, u junu 2011. predstavlja kao Chicago-based Serbian anti-defamation group, odnosno kao antiklevetnička srpska organizacija, sa sedištem u Čikagu. Od početka postojanja pokrenuli su i stranicu na društvenoj mreži "Fejsbuk" koja je u kratkom vremenskom periodu okupila veliki broj ljudi, a i danas veliki deo svoje aktivnosti sprovode isključivo na društvenim mrežama.

Filipi u početku nije imao zvanično registrovanu organizaciju, ali mu to nije smetalo da počne sa prikupljanjem novca za akciju pod nazivom "Boj za Kosovo - Mi smo sa vama", i to najpre prodajom svoje pesme "Kosovka" putem interneta, a donacije su stizale i na račun Srpske pravoslavne omladinske organizacije iz Australije. Novac je, takođe, prikupljan i prodajom postera, bedževa, i narukvica, a sve kroz privatan račun Filipa Filipija. Ni tada, kao ni danas u akciji za malog Pavla, nije poznato koliko je novca prikupljeno.

Pesmu "Kosovka" promovisao je putem "Jutjub" kanala i samo za dve nedelje od pokretanja akcije, u novembru 2011. brojnim medijima prosledio je informaciju o pomoći. U nekim tekstovima Filipi navodi da će ona biti isporučena ugroženim porodicama na Kosovu i Metohiji, a u drugim Domu zdravlja u Gračanici. Već u januaru sledeće godine, na elektronsku poštu brojnih srpskih organizacija u dijaspori stiže mejl "28. juna", potpisan od strane Filipa Filipija, u kome on pojašnjava kako je njegova organizacija preuzela kontejner sa medicinskom opremom i lekovima u vrednosti od 300.000 dolara u SAD, ali da postoji problem sa Euleksom i carinom Prištinskih privremenih vlasti i poziva druge organizacije da doniraju sredstva za transport ovog kontejnera u Gračanicu, pošto su oni iscrpli skoro sva sredstva koja su prikupili u svojoj kampanji.

Krajem marta 2012. u medijima odjednom počinju da se pojavljuju novi napisi o akciji "28. juna" u kojima je pomoć dobila drastično veću vrednost, više od 1,5 miliona dolara! Kako i na koji način je pošiljka za Gračanicu za dva meseca utrostručena nikome nije bilo jasno.

Ovu nedoumicu razrešio je tada Miloš Šupica, poznati srpski rodoljub, potvrđeni humanista i dobrotvor, koji sa svojom organizacijom "Spasimo srpsku decu" punih 17 godina pomaže Srbima u svim krajevima bivše Jugoslavije. On je bio jedan od glavnih donatora Filipijeve humanitarne akcije i vrlo brzo je demantovao ovaj iznos. Njegovu sumnju, kako je rekao za portal "Koreni", izazvala je bombastična vest u srpskim medijima, u kojima su se sredstva koja su "studenti-humanisti" prikupili predstavljala sedam puta većom. I ne samo to, kao učesnik, Šupica je znao tačan iznos donacije (225.000 dolara), pa se ozbiljnije zainteresovao zbog čega organizatori preuveličavaju humanitarni doprinos.

Tada, međutim, saznaje još i da je Filipijeva organizacija "28. jun" pomoć uputila Medicinskom centru na Kosovu, kojim upravljaju Albanci, umesto Kliničko-bolničkom centru u Gračanici.

Šupica se tada obratio medijima pismom, u kom je objasnio kako je izmanipulisan i kako je, ništa ne sumnjajući, "učestvovao u pomoći šiptarskom Kosovu", verujući da se "28. jun" uistinu bori za srpsko Kosovo. U njegovom pismu nalazio se i mejl direktora KBC Gračanica, prof. dr Stojana D. Sekulića, u kom tvrdi da srpska bolnica u Gračanici nije dobila bilo kakvu pomoć od "studentske" organizacije "28. jun".

Filipi je, po svemu sudeći, jako dobar u marketinškim vodama i znao je pravu vrednost pošiljke, ali je svesno predstavljao mnogo većom. Naime, liste potrošnog materijala, koje su sastavni i obavezni deo svake humanitarne pošiljke, poslate su mu tada iz kompanije koja je trgovala takvim materijalom i striktno mu je naglašeno da se sve mora pregledati, prebrojati i zabeležiti rok isteka. Ako je rok istekao, nije smeo da se šalje u Srbiju, a ukoliko je dobar, odnosno može da se koristi još najmanje dve godine, onda takva pošiljka vredi 225.000 dolara. Ova procena je bila ustanovljena od kompanije koja trguje takvim materijalom. Filipi je, kako su tvrdili iz organizacije "Spasimo srpsku decu", sve to znao, ali se ipak poigrao brojkama.

NA POČETKU - NELEGALNO

U VREME prikupljanja i slanja pomoći Gračanici "28. jun" nije bio registrovan kao organizacija u Australiji, Kanadi niti u SAD. Oni su planirali da postanu legalno registrovani, ali tek iduće 2013. godine u julu mesecu, što su i uradili, ali samo u Kanadi. U međuvremenu, oni i njihovi saradnici su radili ilegalno, protivzakonski, barem što se tiče Amerike.

DOBIJALI PODRŠKU I POZNATIH

FILIPU Filipiju, u njegovoj humanitarnoj aktivnosti, svojevremeno su se pridružili i brojni srpski sportisti, umetnici i poslovni ljudi. Među njima su i poznata imena, poput Vlade Divca, Ane Ivanović, Milorada Čavića, Marka Jarića ...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili