DODELJEN NOBEL ZA HEMIJU: Zbog razvoja "hemije klikova" nagradu dobili Bertocijeva, Meldal i Šarples

Novosti online

05. 10. 2022. u 12:02

NOBELOVU nagradu za hemiju dobili su Kerolin R. Bertoci, Morten Meldal i K. Bari Šarples "za razvoj hemije klikova i bioortogonalne hemije", saopštio je Nobelov komitet u Stokholmu.

ДОДЕЉЕН НОБЕЛ ЗА ХЕМИЈУ: Због развоја хемије кликова награду добили Бертоцијева, Мелдал и Шарплес

Foto: AP

Šarples i Meldal su postavili temelje za funkcionalni oblik hemije – hemiju klikova – u kojoj se molekularni gradivni blokovi spajaju brzo i efikasno. Bertocijeva je digla „klik hemiju“ u novu dimenziju i počela da je koristi na živim organizmima.

- Ponekad su jednostavni odgovori najbolji. Beri Šarples i Morten Meldal dobili su Nobelovu nagradu za hemiju 2022. jer su uneli hemiju u eru funkcionalizma i postavili temelje klik hemiji. Oni dele nagradu sa Kerolin Bertoci, koja je hemiju klikova podigla na novi nivo i počela da je koristi za mapiranje ćelija. Njene bioortogonalne reakcije sada doprinose ciljanijim tretmanima raka, među mnogim drugim primenama - navodi se u obrazloženju.


Podsetimo, početak oktobra označava sezonu Nobelove nagrade. Šest dana, šest nagrada, nova lica iz celog sveta dodata su na najelitniji svetski spisak naučnika, pisaca, ekonomista i lidera.

Nobelova sezona tradicionalno počinje u ponedeljak, nagradom za medicinu, u utorak se saopštava ime dobitnika nagrade za fiziku, u sredu za hemiju, u četvrtak za književnost i u petak za mir, a narednog ponedeljka biće saopšteno ime dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju.


BONUS VIDEO: DESILO SE PRE 36 GODINA - Milutinov hrabar potez doneo mu je nagradu Večernjih novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!