RAT U UKRAJINI: Žestoke borbe za Krasni Liman i Herson; Pentagon uputio još 1,1 milijardu dolara pomoći

Novosti online

28. 09. 2022. u 12:41 >> 03:56

RAT u Ukrajini traje već 217 dana.

РАТ У УКРАЈИНИ: Жестоке борбе за Красни Лиман и Херсон; Пентагон упутио још 1,1 милијарду долара помоћи

Foto: Instagram/nato/mil_ru

 

Zašto je važan Krasni Liman

Ukrajina juriša na Liman najmanje dve nedelje, što je za nju veoma važno, rekao je za Izvestija vojni ekspert Vladislav Šurigin.

-Na nekim mestima su čak uspeli da se uglave, ali nisu u stanju da ostvare odlučujući iskorak. Štaviše, danas su, kako kažu, naleteli na veoma jaku rusku odbranu. Znam da je tamo čak i jedna jedinica bila blokirana. Mislim da je ovo uspešna komanda i da se pokazala postojanost ruskih trupa, objasnio je on.

Ovaj odbrambeni čvor je izuzetno važan za ukrajinske formacije, jer će, ukoliko padne Liman, moći da prošire mostobran na desnoj obali Oskola, i dalje krenu ka Lugansku, objasnio je ekspert.

 

Pentagon: HIMARS će stizati nekoliko godina

Očekuje se da će američke vojne isporuke Kijevu u okviru nove tranše od 1,1 milijarde dolara trajati 6-24 meseca, a HIMARS višestruki raketni sistemi (MLRS) Kijevu nekoliko godina, rekao je novinarima u sredu visoki zvaničnik Pentagona.

Sjedinjene Države su u sredu objavile novi paket vojne pomoći Kijevu vredan 1,1 milijardu dolara. Ona, između ostalog, uključuje 18 MLRS HIMARS. Tako je, uzimajući u obzir ovu tranšu, ukupan obim američke vojne pomoći Ukrajini za vreme predsedavanja Džoa Bajdena dostigao skoro 17 milijardi dolara.

-Kupovina i isporuka ovih HIMARS MLRS i pripadajuće municije trajaće nekoliko godina. Očekuje se da će nabavka drugih vrsta oružja trajati 6-24 meseca, rekao je portparol američke odbrane tokom specijalnog brifinga pod uslovom da ostane anoniman.

Foto: Printscreen

Podoljak: Odlučni smo da vratimo oblasti okupirane od Rusije

Ukrajina je odlučna da povrati teritoriju koju će Rusija verovatno anektirati nakon insceniranih glasanja u okupiranim oblastima, rekao je danas savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.

On je u intervjuu agenciji AP dodao da ozbiljno shvata pretnje Moskve da će upotrebiti nuklearno oružje u ratu sa susedom.

Savetnik predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog tvrdi da se ništa neće promeniti na bojnom polju ako u narednim danima Rusija, kao što se očekuje, bude namerila da pripoji četiri regiona južne i istočne Ukrajine.

 

Ukrajinski i Ruski jezik ravnopravni

Ukrajinski jezik će se u Hersonskoj oblasti koristiti uporedo sa ruskim, rekao je novinarima u sredu predsednik vlade Hersonske oblasti Sergej Elisejev.

-Ukrajinski jezik će se, bez sumnje, koristiti ravnopravno sa ruskim u Hersonskoj oblasti, rekao je Elisejev.

 

Raketiran Politehnički univerzitet u centru Hersona

Ukrajinska vojska napala je Politehnički univerzitet u centru Hersona, rekao je portparol hitnih službi.

Obrazovna ustanova je raketirana, u blizini su igrališta. U vreme kada se ide posle posla, ljudi sa decom se šetaju“, rekao je sagovornik agencije.

Precizira se da je jedna od univerzitetskih zgrada potpuno uništena. Nekoliko osoba je povređeno i nalaze se na lečenju.

 

SAD spremne da uvedu nove sankcije

Sjedinjene Države su spremne da uvedu sankcije svim pravnim licima koja budu poslovala na teritorijama koje ne kontroliše Kijev i „sa velikom verovatnoćom“ će to učiniti, rekao je Džejms O'Brajen, koordinator američke politike sankcija u Stejt departmentu.

-Svaka organizacija koju podržava Rusija, osnovana u okupiranim oblastima, potencijalna je meta sankcija za koje je velika verovatnoća da će biti primenjene na nju, rekao je portparol Stejt departmenta na saslušanju u američkom Senatu.

 

Još milijarda dolara pomoći Kijevu

Pentagon je izdvojio još 1,1 milijardu dolara vojne pomoći Ukrajini, javlja AFP, pozivajući se na američku vojsku.

Foto Tanjug/AP

 

Nemci isporučuju inžinjerijsku opremu Kijevu

Ukrajinska vojska je od Nemačke dobila šest mitraljeza Mašingever 3 (MG3) za oklopna spasilačka vozila i municiju 30.000 granata kalibra 40 mm. Takođe dobiće i 10 sistema mostova; 3 srednja mostna sistema; 90 teških prikolica.

-Iz bezbednosnih razloga, savezna vlada se uzdržava od pružanja detaljnih informacija o načinima i datumima transporta do trenutka prenosa, saopštila je nemačka vlada.

Olaf Šolc je ranije objasnio zašto Nemačka ne šalje borbene tenkove u Ukrajinu. Činjenica je da oni ne žele da dozvole „širenje razmera rata”.

Foto. Printskrin Youtube

Ukrajina je 19. septembra dobila iz Nemačke MLRS Mars 2 i oklopne transportere Dingo.

Nedavno je Nemačka objavila da će Ukrajini poslati još četiri samohodne artiljerijske jedinice Panzerhaubitze 2000 i municiju za njih.

Bitka za Herson: Teška situacija na kod Andrejevke za VSU


*Jedinice 57. brigade Oružanih snaga Ukrajine pretrpele su velike gubitke tokom bombardovanja i vazdušnih udara Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i povučene su na oporavak u Vladimirovku i Novoočakov u oblasti Nikolajev.

*Da ih zamene, stigli su 99., 100. i 101. bataljon 61. brigade, koji su zauzeli linije Belogorka, Lozovoe, Blagodatovka, Mala Seidemenuha. U Ternovku su stigli vojnici 28. brigade. U Belogorku su prebačene jedinice 46. OAembr i pet jedinica tehnike.

Ilustracija rybar


*Sedam borbenih vozila pešadije i jedan tenk stigli su u Ternovku za pojačanje 3. bataljona 28. brigade Oružanih snaga Ukrajine. A u Andrejevku je poslata jedna haubica M777 i nekoliko „lutajućih“ minobacačkih posada koje pucaju na položaje Oružanih snaga RF u Bezimenom i Kostromki.

Inžinjeri brigade, zajedno sa borcima 24. brigade, opremaju uporišta u slučaju vanrednog povlačenja sa položaja u rejonu Andrejevke.

*Ruska artiljerija i avijacija napali su novopridošle jedinice Oružanih snaga Ukrajine, kao i novoobnovljeni prelaz kod Boljšog Artakova. Zbog toga su inženjeri 61. brigade Oružanih snaga Ukrajine bili primorani da žurno napuste svoje položaje i izađu iz vatre.

 

Šolc i Zelenski

Nemački kancelar Olaf Šolc u telefonskom razgovoru sa Vladimirom Zelenskim izjavio je da da će Nemačka nastaviti da podržava Ukrajinu, uključujući i oružjem.

Pored toga, „nikada neće priznati“ rezultate referenduma u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti LNR i DNR.

 

Krasni Liman pod ruskom kontrolom


Savezničke snage kontrolišu grad Krasni Liman, saopštila je Narodna milicija DNR na svom Telegram kanalu. Precizira se da ukrajinska vojska bezuspešno pokušava da prekine snabdevanje grada.

-Branioci grada iz redova Narodne milicije LNR i DNR, kao i Oružane snage RF, u potpunosti kontrolišu situaciju u svim pravcima koji su mete napada VSU. Strateški pravci su takođe pod kontrolom, uprkos pokušajima VSU da odseku Krasni Liman od snabdevanja, precizirali su iz resora.

 

Ukrajinsko granatiranje, Foto AP

Oboren ukrajinski dron

Ukrajinski dron oboren iznad Lenjinskog okruga Donjecka, saopštio je gradonačelnik grada.

Eksplozije u Melitopolju

U Melitopolju i njegovom predgrađu desilo se osam eksplozija saopštile su gradske vlasti.

 

Erdogan Zelenskom ponudio posredovanje za nuklarnu elektranu Zaporožje

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovarao je danas telefonom sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim i ponudio posredovanje u stvaranju bezbednosne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje.

- Predsednik Ergodan je izrazio duboko zadovoljstvo što je uspešno okončana razmena zarobljenika između Rusije i Ukrajine na kojoj već dugo rade. Navodeći da funkcioniše sporazum o ukrajinskom izvozu žitarica preko Crnog mora, predsednik Erdogan je rekao da se sličan pristup može ispoljiti i u kontekstu nuklearke Zaporožje i da je ponuda neophodnog posredovanja i pomoći u stvaranju demilitarizovane zone oko elektrane u funkciji - rečeno je novinarima iz kabineta turskog predsednika, prenela je agencija TAS S.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izrazio je juče nadu da će ove nedelje doći u Rusiju i Ukrajinu kako bi nastavio razgovore o situaciji oko nuklearne elektrane Zaporožje.

Komentarišući tok pregovora o stvaranju bezbednosne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje, generalni direktor IAEA je rekao da misli da se napreduje na tom polju.

Istakao je da je spreman da nastavi razgovore sa Rusijom i Ukrajinom o tom pitanju.

Nuklearna elektrana Zaprorožje nalazi se na jugu Ukrajine u blizini grada Energodara, a od marta je pod kontrolom ruskih snaga dok u njoj i dalje rade ukrajinski stručnjaci.

Ruska i ukrajinska strana svakodnevno razmenjuju optužbe za granatiranje nuklearke.

Početkom septembra, nuklearno postrojenje je posetila misija IAEA na čelu sa Grosijem.

Zaharova: Da li SAD stoje iza havarije na cevovodima?

Američki predsednik Džozef Bajden dužan je da odgovori na pitanja da li su SAD realizovale svoju pretnju da će se rešiti Severnog toka i da li je Vašington umešan u najnovije havarije na cevovodima sistema S. Tok, poručila je danas portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Predsednik SAD Džozef Bajden dužan je da odgovori na pitanje da li su SAD 25. i 26. septembra realizovale tu svoju pretnju s obzirom da su se na tri trase Severnog toka i Severnog toka 2 dogodili vanredni događaji koji se preliminarno kvalifikuju kao napukline gasovoda uz pretpostavke da su nastale usled eksplozija - navela je Zaharova na svom Telegram kanalu uz snimak Bajdenovog nastupa početkom februara kada je izgovorio ovo upozorenje.

- Ako Rusija napadne Ukrajinu, ako tenkovi i vojnici pređu granicu Ukrajine, onda više neće biti Severnog toka. Završićemo s njim. Obećavam vam, mi to možemo - rekao je američki predsednik, prenosi portal Sputnjik.

Foto: Profimedia

 

Zaharova je istakla da je Bajdenova izjava o nameri potkrepljena obećanjem.

- Trebalo bi da se snosi odgovornost za izgovorene reči. Neshvatanje onoga što je izgovoreno ne oslobađa odgovornosti. Evropa mora da zna istinu - zaključila je Zaharova.

Ranije danas, na konferenciji za novinare portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocenio je da su "glupe" tvrdnje da Rusija stoji iza navodne sabotaže na gasovodu Severni tok i istakao da ruske vlasti ne znaju šta je predsednik SAD Džozef Bajden mislio kada je početkom februara poručio da bi se trebalo osloboditi Severnog toka 2, iako Moskva pamti te reči.

Peskov je rekao da incident na gasovodima Severni tok 1 i 2 mora da bude istražen i da "u teoriji takva situacija zahteva dijalog, brzu interakciju svih strana kako bi se što pre saznalo šta se dogodilo", ali da do sada, kako je rekao "vidimo apsolutni nedostatak takvog dijaloga".

Kadirov: Logičan završetak ugnjetavanja


Čečenski lider Ramzan Kadirov nazvao je rezultate referenduma o prisajedinjenju Rusiji „logičnim završetkom višegodišnjeg ugnjetavanja“.

- Ovo je, svakako, prirodan kraj višegodišnjeg ugnjetavanja od strane neonacističke kijevske hunte. Dugi niz godina stanovnici ovih teritorija bili su izloženi stalnom nasilju i niko nije mogao da im garantuje njihova zakonska prava. Predsednik Rusije Vladimir Putin okončao je ovu nepravdu, dajući narodu mogućnost da sam bira svoju dalju sudbinu - napisao je Kadirov na svom Telegramu.

On je istakao da je čečenski narod dao svoj doprinos približavanju ovog događaja, što mu je iskreno drago.

- Sada imamo zajedničku zemlju i zajedničku budućnost koju ćemo svi zajedno braniti po svaku cenu - zaključio je Kadirov.


Peskov: SAD su sve bliže i bliže tome da postanu strana u sukobu u Ukrajini

Foto: Sergei Karpukhin/Pool photo via AP

 


Sjedinjene Američke Države sve više ulaze u sukob u Ukrajini i približavaju se da postanu njegova strana, što je izuzetno opasno, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Tako je prokomentarisao reči američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da Vašington neće sprečiti Kijev da upotrebi američko oružje protiv teritorija na kojima su održani referendumi.

Kremlj ima negativan stav prema takvim izjavama, navodi Peskov.

- Sve više američka strana de fakto ulazi u ovaj sukob. Sve više i više američka strana je sve bliža tome da postane strana u ovom sukobu, koji je izuzetno i potencijalno opasan - rekao je portparol Kremlja.

Danski ministar odbrane: Postoji razlog za zabrinutost o sigurnosti u Baltičkom moru

Danski ministar odbrane Morten Bodskov danas je rekao kako "postoji razlog za zabrinutost o sigurnosti u regiji Baltičkog mora." 

Bodskov je, govoreći o verovatnoj sabotaži gasovoda Severni tok 1 i 2 kao najnovijem primeru nesigurnosti u baltičkoj regiji, rekao:



- Rusija ima značajnu vojnu prisutnost u Baltičkom moru. Očekujemo da će nastaviti da zveckaju oružjem - rekao je Bodskov nakon sastanka sa Generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Briselu.


Ukrajina: Naši građani koji su organizovali referendume snosiće odgovornost za svoje postupke

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je "propagandna predstava da Rusi raspisuju referendume na privremeno okupiranim teritorijama još jedan ruski zločin" i da ih smatraju potpuno bezvrednim.

U saopštenju za javnost objavljenom jutros se navodi:


- Prisiljavanje ljudi na tim teritorijama da pod nišanom pištolja popune neke papire je još jedan ruski zločin u sklopu agresije na Ukrajinu. Takvi postupci ozbiljno krše Ustav i zakone Ukrajine, kao i kao norme međunarodnog prava i međunarodnih obaveza Rusije. Ovaj nastup nema nikakve veze sa izražavanjem sopstvene volje i nema posledice po administrativno-teritorijalni sistem Ukrajine i međunarodno priznate granice. Ukrajina i međunarodna zajednica osuđuju takve postupke Rusije i smatraju ih bezvrednima - saopšteno je iz ministarstva

"Svi građani Ukrajine koji su učestvovali u organizaciji tih akcija zajedno sa ruskim okupatorima snosiće odgovornost u skladu sa odredbama Krivičnog zakonika Ukrajine“, objavilo je ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova.

- Lugansk, Donjeck, Zaporožje i Herson, baš kao i Krim, ostaju suverene teritorije Ukrajine. Ukrajina ima puno pravo da povrati svoj teritorijalni integritet vojnim i diplomatskim sredstvima i nastaviće da oslobađa privremeno okupirane teritorije. Ukrajina nikada neće pristati ni na kakav ruski ultimatum  - smatraju Ukrajinci.

Ukrajina poziva EU, NATO i G7 da "odmah i značajno pojačaju pritisak na Rusiju".

Lider DNR Denis Pušilin rekao je posle referenduma o ujedinjenju sa Rusijom da su građani načinili podvig

Foto N. Jović

 

- Sada samo napred, u Rusiju, graditi, stvarati i pobeđivati! - rekao je on novinarima.

Na pitanje koji su dalji koraci on je rekao:

- Leonid Pasečnik (lider LNR) i ja smo se već obratili predsedniku Rusije i on nas je podržao – ako građani Donbasa budu glasali za ujedinjenje, on će podržati tu odluku. Naravno, doći ćemo do sledeće pravne faze. Sve po planu koji imamo odavno – što pre postati deo velike zemlje, Rusije.

Oružane snage Ukrajine granatirale Donjeck

 


Ukrajinske trupe granatirale su hotel "Park in" i šest stambenih zgrada u Vorošilovskom okrugu Donjecka, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.
 

Ruski ambasador upozorava Vašington: Približavate se opasnoj ivici

Foto: Profimedia/Ilustracija

 


Amerika se približava opasnoj ivici kada govori o tome da neće braniti Kijevu da koristi zapadno oružje za udare na teritorije na kojima su održani referendumi o ujedinjenju sa Rusijom, upozorio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.

- Pokrovitelji neonacističkih zločinaca su veoma blizu te opasne ivice na koju smo više puta jasno upozoravali. SAD postaju učesnik ukrajinskog sukoba - navodi se u saopštenju ruskog ambasadora.
Vašington, prema njegovim rečima, huška Kijev da nastavi da primenjuje zapadno oružje ne shvatajući opasnost takvih postupaka.
- Diplomatski napori za pronalaženje rešenja ne mogu biti efikasni sve dok kolektivni Zapad koristi režim Zelenskog kao plaćenika protiv Rusije. Naši potezi u pogledu zaštite otadžbine biće odlučni i čvrsti - zaključio je Antonov.
Podsetimo, američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je juče da SAD neće sprečavati Kijev da primenjuje zapadno oružje protiv teritorija koje mogu da uđu u sastav Rusije nakon referenduma.
Ukrajina ima apsolutno pravo da se štiti na celoj svojoj teritoriji, uključujući vraćanje teritorija koje je Rusija nezakonito zauzela na ovaj ili onaj način, rekao je Blinken.
Na teritoriji DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti je od 22. do 27. septembra održan referendum o ujedinjenju sa Rusijom. Rezultati referenduma pokazali su da je većina građana za ulazak teritorija u sastav Rusije.

Poljski ministar poručio da odgovor NATO-a treba biti razoran

Poljski ministar spoljnih poslova Zbignjev Rau rekao je da bi odgovor NATO-a na bilo kakvu upotrebu nuklearnog oružja u Ukrajini trebao biti nenuklearan, ali razoran.

Njegovi komentari dolaze nakon što je Dmitrij Medvedev ponovno zapretio Zapadu upotrebom nuklearnog oružja u Ukrajini, rekavši:


- Zamislite da je Rusija prisiljena da upotrebi i najstrašnije oružje protiv ukrajinskog režima, koji je izvršio agresiju velikih razmera, opasnu po opstanak naše države. Verujem da se NATO neće direktno umešati u sukob, čak ni u ovoj situaciji - zaključio je Medvedev.

BONUS VIDEO: PRIPREME ZA REFERENDUM: U DNR i LNR sve spremno za glasanje o pripajanju Rusiji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

A POSLE ISTORIJSKE KAZNE ZA HRVATSKU: UEFA počela da lovi ustaše!