ZAOŠTRAVAJU SE ODNOSI: Grčka se uzda u EU i NATO, Erdogan poručuje da im niko ne može pomoći

Novosti online

28. 09. 2022. u 07:48

ATINA poziva Ankaru da odustane od pretnji vezanih za status ostrva u Egejskom moru, budući da Grčku u tom pitanju podržavaju sva Evropa i NATO saveznici, izjavio je grčki premijer Kirijakos Micotakis.

ЗАОШТРАВАЈУ СЕ ОДНОСИ: Грчка се узда у ЕУ и НАТО, Ердоган поручује да им нико не може помоћи

Foto: Tanjug/AP, EPA

Sa druge strane, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan istakao je da Atina greši verujući da će ih spasti podrška Vašingtona i Brisela. Nedavno su odnosi između Grčke i Turske eskalirali zbog teritorijalnih sporova oko ostrva u Egejskom moru. Stručnjaci primećuju da spirala sukoba Atine i Ankare nastavlja da se odmotava, dok zemlje EU i NATO, a što je najvažnije SAD, ne preduzimaju ništa za regulisanje situacije.

 

Grčka poziva Ankaru da izabere put dijaloga u bilateralnim odnosima, pošto je Atina, u konfrontaciji sa Turskom, zadobila podršku cele Evrope, ali i NATO saveznika, izjavio je grčki premijer Kirijakos Micotakis.


- Druga strana (Turska) može monotono da ponavlja svoje laži i pretnje. Ona će nastaviti da igra ovu igru sama. Nastavićemo da se držimo naših jasnih stavova sa smirenošću i samopouzdanjem, oslanjajući se na snagu međunarodnog prava, budnost naših oružanih snaga i podršku naših saveznika - rekao je Micotakis na sastanku vlade.

Grčki premijer je savetovao Ankari da umesto agresivne retorike izabere kreativne akcije i put suštinskog dijaloga, uz napomenu da se Turska protivi ne samo Grčkoj, već i čitavoj Evropi i našim saveznicima u NATO.

Ovu izjavu je prokomentarisao turski predsednik Redžep Tajip Erdogan. Turski lider je naglasio da Atina duboko greši vjerujući da će ih spasti podrška koja dolazi iz Sjedinjenih Država i evropskih zemalja, prenosi agencija "Anadolu".

Spor oko ostrva

Podsetimo, nedavno su odnosi između Grčke i Turske eskalirali zbog teritorijalnih sporova oko ostrva u Egejskom moru. Ankara optužuje Atinu za militarizaciju ostrva, što je, sa stanovišta turske strane, kršenje međunarodnog prava.

Foto I. M.

 


Prethodno su turski mediji objavili slike sa dronova, na kojima je prikazano prebacivanje vojne opreme Grčke na ostrva. Turska novinska agencija Anadolu, pozivajući se na izvore, javila je da su grčki desantni brodovi isporučili oklopna vozila na ostrva Lezbos i Samos.

Nakon objavljivanja fotografija, tursko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je grčkog ambasadora, kome je uručena protestna nota. Anadolu napominje da je nota upućena i američkoj ambasadi u Ankari i relevantnim strukturama u Vašingtonu.

Predsednik Erdogan je početkom septembra rekao da je Turska spremna da "udari" kao odgovor na provokacije sa grčke strane.

- Mislim da će od sada Atina analizirati buduće korake u odnosima sa Turskom. U suprotnom, kao što sam ranije rekao, udar može biti zadat svakog trenutka - rekao je turski lider.

Nakon ove izjave, Ministarstvo spoljnih poslova Grčke uputilo je pisma generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu, diplomati EU Žozepu Borelju i generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu sa zahtevom da osudi retoriku i ponašanje turske strane.

- Ako ne učinimo to na vreme ili potcenimo ozbiljnost problema, rizikujemo da ponovo postanemo svedoci situacije koja je slična onoj koja se sada odvija u drugom delu našeg kontinenta. A zapravo, niko od nas to ne bi želeo - prenela je agencija Asošiejted pres.

BONUS VIDEO: SNIMCI DEJSTVA "GRADA": Dejstva ruskih projektila u zoni odbrane vazdušnog prostora
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna