JASNA PORUKA SI ĐIPINGA: "Spoljne sile ne smeju organizovati obojene revolucije"

Novosti Onlajn

16. 09. 2022. u 16:58

KINESKI predsednik Si Đinping je pozvao članice ŠOS-a (Šangajske organizacije saradnje) da rade zajedno na sprečavanju pokušaja spoljnih snaga da izazovu nemire.

ЈАСНА ПОРУКА СИ ЂИПИНГА: Спољне силе не смеју организовати обојене револуције

Foto: Profimedia

Zemlje članice Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) moraju da rade jedna sa drugom kako bi sprečile spoljne sile da organizuju obojene revolucije u njihovim zemljama, upozorio je u petak kineski predsednik Si Đinping.

Govoreći na samitu ŠOS-a u Samarkandu, predsednik Si je rekao da bi države članice trebalo da „podrže međusobne napore da zaštite bezbednosne i razvojne interese“, napominjući da svet prolazi kroz „ubrzavanje promena neviđenih u jednom veku“ i da je ušao u fazu neizvesnosti. i transformacija.

On je dodao da je najvažnije „čuvati se od pokušaja spoljnih sila da izazovu obojenu revoluciju i zajednički se suprotstavljaju mešanju u unutrašnje stvari drugih zemalja pod bilo kojim izgovorom“, misleći na proteste koje podržava Zapad i koji imaju za cilj da zbace vlade u post- sovjetske zemlje.

Sijeva izjava usledila je u trenutku kada je ruski predsednik Vladimir Putin pozdravio rastući uticaj „novih centara moći“ koji međusobno sarađuju i imaju kapacitet da osporavaju globalnu dominaciju Zapada.

Predsednici Si i Putin / Foto AP

 

Kineski i ruski lideri su prethodno razgovarali o spoljnopolitičkim pitanjima na marginama samita u četvrtak. Putin je primetio da su nedavni pokušaji da se insistira na unipolarnom svetu poprimili „apsolutno ružan oblik“ koji većina sveta odbija.

On je dodao da se Rusija i Kina zajedno zalažu za „pravedan, demokratski, multipolarni svetski poredak zasnovan na međunarodnom pravu i centralnoj ulozi UN, a ne za neka pravila koja je neko izmislio i pokušava da nametne drugima, a da nije ni objašnjeno šta su. ”

ŠOS je savez za ekonomsku integraciju i izgradnju poverenja koji je osnovan 2001. godine i trenutno je najveći regionalni blok na svetu. Sastoji se od osam država – Kine, Indije, Rusije, Kazahstana, Pakistana, Uzbekistana, Tadžikistana i Kirgizije.

Postoje i četiri države posmatrača – Avganistan, Belorusija, Iran i Mongolija – koje nastoje da postanu punopravne članice bloka, kao i šest „partnera u dijalogu“ – Turska, Jermenija, Azerbejdžan, Kambodža, Nepal i Šri Lanka.

Jedna od ključnih tema o kojima se razgovaralo na samitu u petak bili su regionalni bezbednosni izazovi, kao i načini za jačanje trgovine i povezanosti među državama članicama usred posledica globalne pandemije i ukrajinske krize.

(RT)

BONUS VIDEO: Stravičan požar u kineskom gradu Čangša

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (0)

VEĆ OSAM MESECI U BOLNICI: Od čega boluje Moka Slavnić - Vratila mi se vera u Boga, molim se u bolničkoj kapeli