PLAŠIO GA SE I KLINTON: Preminuo Ken Star, najmlađi federalni žalbeni sudija u istoriji SAD

Novosti Onlajn

14. 09. 2022. u 11:21

KLINTON se njega najviše plašio zbog afere sa Monikom: Bio je ključni čovek u Bilovom impičmentu sa 37 godina, Star je postao najmlađi federalni žalbeni sudija u istoriji SAD

ПЛАШИО ГА СЕ И КЛИНТОН: Преминуо Кен Стар, најмлађи федерални жалбени судија у историји САД

Foto: Printskrin

Bivši sudija Ken Star, koji se proslavio kao specijalni tužilac i šef istrage bivšeg američkog predsednika Bila Klintona, preminuo je od komplikacija posle operacije. Takođe je 2020. pomogao u odbrani tadašnjeg predsednika Donalda Trampa od ustavnog opoziva.

76-godišnji Star proveo je poslednja četiri meseca svog života na intenzivnoj nezi u bolnici u Hjustonu, a preminuo je od komplikacija posle operacije, rekao je njegov kolega Mark Lanije. Detalji njegovih zdravstvenih problema još nisu u potpunosti jasni.

Sa 37 godina, Star je postao najmlađi federalni žalbeni sudija u istoriji SAD. Radio je u saveznom apelacionom sudu u Vašingtonu. Od 1989. do 1993. bio je glavni advokat koji je zastupao administraciju predsednika Džordža Buša starijeg pred Vrhovnim sudom Sjedinjenih Država.

Republikanski kongresmeni su ga potom izabrali za specijalnog tužioca u istrazi Vajtutera, koja je nastojala da utvrdi da li je Klinton, kao guverner Arkanzasa, kršio zakone u prometu nekretnina.

Istraga je tada obuhvatila i samoubistvo saradnika Vinsenta Fostera, za koga se spekulisalo da je bio u vezi sa Hilari Klinton. Došlo je do izražaja nakon što je Star dobio dojavu od advokata Pole Džons, koja je optužila Klintona za seksualno uznemiravanje, da je Klinton lagao pod zakletvom kada je negirao da je imao seks sa stažistkinjom Bele kuće Monikom Levinski.

Klinton je žestoko negirao vezu sve dok istražitelji nisu pronašli njenu čuvenu plavu haljinu sa tragovima predsedničke sperme, nakon čega je ponizno zatražio pomilovanje, a republikanci nisu uspeli da dobiju dovoljno glasova u Senatu da potvrde ustavni opoziv.

U svom istražnom izveštaju Predstavničkom domu, Star je izvestio da je Klinton lagao pod zakletvom i ometao istragu. Predstavnički dom je odobrio opoziv, ali je propao u Senatu, kao i oba Trampova opoziva – zbog ucene Ukrajine i podsticanja napada na Kongres.

Dok je branio Trampa 2020. godine, Star je kritikovao politizaciju ustavnog opoziva.

Nakon završetka istrage o Klintonu, Star je postao profesor prava u Kaliforniji i Teksasu. Godine 2016. izgubio je poziciju predsednika Univerziteta Bejlor u Teksasu nakon što je ignorisao optužbe o seksualnom uznemiravanju od strane studentkinja. Pod Starom, školska uprava je ubeđivala učenice da ne prijavljuju napade. Star se kasnije izvinio zbog ovoga.

BONUS VIDEO: Elizabeta druga preminula u 97. godini u zamku Barmoral

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)