"TROJKA" PRETI SEVERNOJ KOREJI: Vašington, Tokio i Seul maksimalno će odgovoriti Pjongjangu

D. D. S.

02. 09. 2022. u 12:25

Sjedinjene Države, Južna Koreja i Japan obećale su da će "maksimizirati" odgovor na sledeću nuklearnu probu Severne Koreje, rekao je visoki bezbednosni zvaničnik u Seulu, usled ponovljenih predviđanja da se Pjongjang priprema za još jedno lansiranje. Obraćajući se novinarima posle sastanka na visokom nivou između Seula, Vašingtona i Tokija, najviši savetnik za bezbednost Južne Koreje Kim Sung-han rekao je da će još jedna severnokorejska nuklearna proba izazvati oštru reakciju tri saveznika.

ТРОЈКА ПРЕТИ СЕВЕРНОЈ КОРЕЈИ: Вашингтон, Токио и Сеул максимално ће одговорити Пјонгјангу

Foto: Tanjug

- Složili smo se da ne sme biti naivnog razmišljanja ili reakcije da je Severna Koreja izvela šest nuklearnih proba i da će novi test biti samo još jedan - rekao je on, dodajući da "ako Severna Koreja izvede svoj sedmi nuklearni test, reakcija će se sigurno razlikovati od onih do sada."

Komentari su usledili posle sednice u Honoluluu na Havajima u kojoj su učestvovali Kim, američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan i njihov japanski kolega Takeo Akiba.

U izveštaju Bele kuće se navodi da su trojica zvaničnika razgovarali o "zaštiti i unapređenju međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima" i "osudili severnokorejski nastavak razvoja programa balističkih projektila i oružja za masovno uništenje", između ostalog.

Međutim, bezbednosni zvaničnici nisu precizirali koji će koraci biti preduzeti kao reakcija na sledeći test Pjongjanga, a Kim je samo naveo da će odgovor biti "maksimiziran" u pokušaju da ubedi Severnu Koreju da je to "pogrešna odluka".

Trojni sastanak na Havajima je usledio pošto su SAD i Južna Koreja završile poslednju rundu velikih vojnih vežbi, koje je Pjongjang više puta osuđivao kao provokativne, tvrdeći da su proba za invaziju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju