NIJE PRAVI TRENUTAK DA SE STATUS PALESTINE MENJA: Abas pozvao Nemačku da prizna državnost zemlje, Šolc ukazao na probleme

Tanjug

16. 08. 2022. u 22:37

PALESTINSKI predsednik Mahmoud Abas pozvao je danas Nemačku i druge evropske zemlje da priznaju državnost Palestine i da podrže napore koje on ulaže u pronalaženje rešenja bliskoistočnog sukoba.

НИЈЕ ПРАВИ ТРЕНУТАК ДА СЕ СТАТУС ПАЛЕСТИНЕ МЕЊА: Абас позвао Немачку да призна државност земље, Шолц указао на проблеме

Foto: Tanjug

U izveštaju turske agencije Anadolija se navodi da je Abas poručio da bi priznavanje državnosti Palestine pomoglo i podržalo pronalaženje rešenja.

- Sve što želimo je sloboda i stabilnost u suverenoj i demokratskoj državi u kojoj će svi građani uživati jednaka prava - rekao je Abas kritikujući vladu Izraela zbog podrivanja mirovnih napora i primenu "sistema aparthejda" protiv palestinskog naroda.

- Palestina je pod višedecenijskom okupacijom i tome mora doći kraj - poručio je Abas i posebno naglasio da bi priznavanjem palestinske državnost od strane više zemalja Palestina dobila punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama što bi dalo podsticaj pregovaračkom procesu i olakšalo pronalaženje rešenja za izraelsko-palestinski sukob.

Nemački kancelar Olaf Šolc je izrazio podršku svoje vlade rešenju o dve države i kritikovao je širenje jevrejskih naselja koje je dovelo do izbijanja novih napetosti u regionu.

Međutim Šolc je ukazao da sa Abasom ima brojnih razlika u stavovima, uključujući i opis Izraela kao "države aparthejda".

- Mislim da to ne opisuje tačno ovu situaciju - rekao je Šolc istakavši da će vlada Nemačke nastaviti da podržava međunarodne napore za postizanje političkog rešenja bliskoistočnog sukoba, a ne jednostranih inicijativa koje bi mogle da podriju takve napore.

- Palestina ima status posmatrača u UN i ne mislim da je sada pravi trenutak da se to menja - poručio je Šolc.


BONUS VIDEO: CENE GORIVA DIVLjAJU: Nemci i Britanci suočavaju se sa velikim poskupljenjima
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili