MODERNI KAUBOJI SEJU STRAH: Učesnici "rodea" opasno jurcaju ulicama na obodima francuskih gradova

G. ČVOROVIĆ-Od stalnog dopisnika Pariz

17. 08. 2022. u 07:14

URBANI rodeo, kako sofisticirano zovu besomučne trke i akrobacije automobila i motora na periferijama velikih francuskih gradova, sve više zadaju glavobolje građanima.

МОДЕРНИ КАУБОЈИ СЕЈУ СТРАХ: Учесници родеа опасно јурцају улицама на ободима француских градова

Foto Shutterstock

Ovih dana, u sukobu s jednim od učesnika, ubijen je ijedan Avganistanac.

Dvadesetsedmogodišnji mladić sedeo je mirno u parku u gradu Kolmaru, u kvartu koji ironijom sudbine nosi naziv Evropa, i sa prijateljima pravio roštilj, dok ih je vozač motocikla, inače učesnik urbanog rodea, neprestano ometao bukom. Usledila je rasprava, posle čega se motociklista udaljio, ali se ubrzo vratio i pucao u Avganstanca. Mladić je pogođen u grudi i u kritičnom stanju je prebačen u bolnicu, gde je preminuo.

Početkom ove sedmice, stotinak ljudi se okupilo ispred policijskog komesarijata, uz portrete stradalog mladića i avganistanske zastave, u znak protesta. Istovremeno, u grad je poslata jedinica specijalaca, da bi uspostavila red, dok se za vinovnikom intenzivno traga.

Gotovo istovremeno, u mestu Pontoaz, u oblasti Val d'Oaz, nedaleko od Pariza, motociklista, takođe pristalica urbanog rodea, pregazio je dvoje dece uzrasta 10 i 11 godina usred naselja. Starijem dečaku je polomljena noga, dok je devojčica zadobila teške povrede glave i prebačena je u bolnicu gde je operisana. Izašla je iz kome, ali uz strahovanje da će joj ostati trajne posledice. Motociklista je pobegao, ali se predomislio pa se dan kasnije, u subotu, sam prijavio policiji. Ima osamnaest godina i zadržan je u pritvoru.

Iako su ovakve trke "modernih kauboja" motorima i demonstracije "umeća" vožnje uključujući i samo na zadnjim točkovima, jurnjave automobilima, kvadovima i drugim motornim vozilima, zakonom strogo zabranjene, fenomen ne prestaje da zadaje glavobolju vlastima. Tokom ovog leta, usled dosade za vreme raspusta i godišnjih odmora, dobio je na razmerama. Od početka godine, uhapšen je 351 učesnik i oduzeto gotovo dvesta vozila.

HILjADE RODEA GODIŠNjE

SMATRA se da se godišnje organizuje i do nekoliko hiljada ovakvih okupljanja. Tako ih je 2020. zvanično zabeleženo 2.864, a 2021. godine 3.206. Od 2018, individualno učešće u urbanom rodeu kažnjivo je do godinu dana zatvora i 15.000 evra, a u grupi do dve godine iza rešetaka i 30.000, ali to nije sprečilo ljubitelje brze i opasne vožnje da nastave s ovom praksom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024