RAT U UKRAJINI: Generalštab VSU: Rusi napreduju, Marinka prelazi u ruske ruke; NE Zaporožje gađana američkim haubicama (FOTO/VIDEO)

Novosti online

15. 08. 2022. u 06:50 >> 02:18

SPECIJALNA vojna operacija Rusije u Ukrajini - 173. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Генералштаб ВСУ: Руси напредују, Маринка прелази у руске руке; НЕ Запорожје гађана америчким хаубицама (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/printskrin jutjub

 

Rezime Generalštaba VSU: Rusi napreduju

*U pravcu Harkova ruske trupe napadaju objekte Oružanih snaga Ukrajine;

*U pravcu Slavjanska ruska vojska i savezničke trupe koncentrisanom snažnom artiljerijskom vatrom potiskuju militante Oružanih snaga Ukrajine, izvodeći jurišne operacije u rejonu naselja Dolgenkoe-Mazanovka;
*Ruske trupe napreduju u oblasti ​​Ivano-Darjevke i Veselog;
*Na Artjomovskom pravcu ruska vojska i savezničke snage stvaraju uslove za snažne jurišne operacije;
*Granatiranje i vazdušni udari na položaje Oružanih snaga Ukrajine se nastavljaju u pravcu Avdijevke.

 

Poginulo sedam civila od ukrajinskog granatiranja

Sedam osoba je poginulo, a šest je povređeno tokom dana u granatiranju Donjecke Narodne Republike od strane ukrajinskih trupa, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

-Do 22.30 (vreme se poklapa sa moskovskim – prim. aut.) ukupan broj civilnih žrtava u napadima oružanih formacija Ukrajine 15. avgusta 2022. iznosio je 13 osoba (sedam poginulih, šest povređenih), saoopštio je predstavnik kancelarija na svom Telegram kanalu.

 

Eksplozije tresu Slavjansku aglomeraciju

Lokalni izvori izveštavaju o udarima na ciljeve u Slavjansku. U Kramatorsku i drugim naseljima aglomeracije čuju se i zvuci eksplozija.

Foto Tanjug/AP

 

Od početka rata 7.000 plaćenika u Ukrajini

Prema podacima koje je sredinom jula objavilo Ministarstvo odbrane Rusije, od 24. februara u Ukrajinu je stiglo više od 7.000 plaćenika iz više od 60 zemalja, od Evrope i Azije do Amerike i od Afrike do Australije. Zvanični predstavnik ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov rekao je da plaćenici koji su stigli u Ukrajinu nisu borci i da je „najbolja stvar koja ih čeka je dugogodišnji zatvor“.

 

Granatiran zatvor u Gorlovki

Požar je izbio u jednoj od zgrada kaznene kolonije u Gorlovki u Donjeckoj Narodnoj Republici zbog granatiranja grada od strane ukrajinskih trupa, nema žrtava, rekao je gradonačelnik Ivan Prihodko.

 

Marinka prelazi u ruske ruke

Ukrajinska vojska gubi kontrolu nad Marinkom. Ona ima strateški značaj i zato je protivnik brani svim sredstvima. Rusija vojska je nedavno oborila i jedan „Bajraktar“.

Granatirana tri naselja u DNR

Ukrajinske trupe su oko pola sata gađale Zajcevo (južno), Gorlovku i Kirovski okrug Donjecka granatama kalibra 155 milimetara, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (SCKK).

Printscreen/Youtube/Military Archive

 

Mizincev: Ukrajinske snage u obdaništima

Jedinice ukrajinskih trupa raspoređene su u zgradi obdaništa u DNR, prilazi ustanovi minirani, izjavio je u ponedeljak šef Međuresornog koordinacionog štaba Ruske Federacije za humanitarni odgovor - šef kontrole nacionalne odbrane Ruske Federacije, general-pukovnik Mihail Mizincev.

 

Ubijena dva civila, tri ranjena u granatiranju Gorlovke

Dva civila su poginula, a tri su povređena tokom granatiranja Gorlovke od strane ukrajinskih trupa, rekao je gradonačelnik Gorlovke Ivan Prihodko.

-Ukronacisti, granatirajući stambeno naselje u Gorlovki - Solnečni, ubili su dva civila, i ranili tri meštana Gorlovke. Među poginulima je i devojka, čiju sam povredu ranije prijavio, napisao je Prihodko na svom Telegram kanalu.

 

Razgovor Šojgua i Gutereša o NE Zaporožje i Jelenovki

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu razgovarao je o granatiranju istražnog zatvorskog centra u Jelenovki sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, saopštilo je Ministarstvo odbrane u ponedeljak novinarima.

Kako je napomenuto u resoru, Šojgu je 15. avgusta obavio telefonske razgovore sa Guterešom, tokom kojih je posebno razgovarano o situaciji oko nuklearne elektrane Zaporožje.

Foto Tanjug/AP

 

Švedski najamnik kupio državljanstvo Ukrajine

Zarobljeni švedski plaćenik Matijas Gustavson, koji se borio na strani Ukrajine, rekao je na suđenju u Donjeckoj Narodnoj Republici da je platio 700 američkih dolara za ukrajinsko državljanstvo.

Ranije u ponedeljak je u DNR održano zasedanje suda protiv petorice stranih plaćenika koji su se borili na strani ukrajinskih militanata u Donbasu, tokom kojeg su optuženi.

Gustavson je rekao i da je pored ukrajinskog državljanstva za mito kupio i ukrajinsku vozačku dozvolu.

Foto: Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Ukrajinci ispalili 180 granata na 6 naselja DNR

Ukrajinski vojnici su tokom današnjeg dana ispalili više od 180 granata i artiljerije na šest naselja DNR, navodi se u saopštenju Narodne milicije DNR.

-U toku današnjeg dana, prema informacijama DNR, neprijatelj je ispalio više od sto osamdeset granata iz artiljerije kalibra 155, 152 i 122 mm, kao i minobacača 120 mm na područja šest naselja Republike, saopštila je Narodna republička policija.

 

Poginula 3 vojnika DNR

Tri vojnika Donjecke Narodne Republike su poginula, a četiri su povređena u ponedeljak, saopštila je Narodna milicija DNR.

-Sa žaljenjem vas obaveštavamo da su tokom obavljanja vojne dužnosti u borbi za nezavisnost poginula tri branioca Donjecke Narodne Republike, a četiri su povređena, saopštio je Telegram kanal Narodne milicije.

 

Optužen Hrvat, Šveđanin i 3 Britanca preti im smrtna kazna

Kako je saopštio Vrhovni sud DNR, švedski državljanin Matijas Gustavson, hrvatski državljanin Vekoslav Prebeg i Britanac Džon Harding optuženi su za zločine po članu o nasilnom preuzimanju vlasti i nasilnom zadržavanju vlasti, kao i prema članu o učešće plaćenika u oružanom sukobu.

Britanac Endru Hil optužen je po članu o učešću plaćenika u oružanom sukobu, drugi britanski državljanin Dilan Hili optužen je za pomaganje u regrutovanju plaćenika za upotrebu u oružanom sukobu.

Matijas Gustavson iz Švedske, Hrvat Vekoslav Prebeg i Džon Harding iz Britanije suočavaju se sa smrtnom kaznom, navodi agencija.

Ranije je Generalno tužilaštvo Donjecke Narodne Republike uputilo sudu krivični postupak protiv plaćenika iz Hrvatske, Švedske i UK.

U resoru su naglasili da u ratnim uslovima plaćenicima preti doživotna ili smrtna kazna.

 

Donjeck na meti

Ukrajinske trupe granatirale su u ponedeljak Gorlovku i Donjeck, ispalivši osam granata od 152 mm, šest granata od 122 mm i 37 granata od 120 mm, saopštila je kancelarija Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Foto: EPA

Granatirana naselja u DNR

Ukrajinski vojnici su za 12 minuta ispalili deset granata kalibra 122 mm na Gorlovku, pet granata od 120 mm na Železnu Balku i šest granata od 155 mm na Golmovsko, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre prijavio.

 

Veliki gubici VSU u Donbasu

Na pravcu Soledara, usled ofanzivnih dejstava, likvidirano je više od 50 odsto ljudstva i vojne tehnike 15. bataljona 58. brigade Oružanih snaga Ukrajine.

Uništeno 4.300 tenkova i 799 VBR sistema

Ukupno, od početka specijalne vojne operacije, uništeno je: 267 aviona, 148 helikoptera, 1.741 bespilotna letelica, 365 protivvazdušnih raketnih sistema, 4.311 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 799 VBR sistema, 3.304 oruđa poljske artiljerije i minobacača, kao i 4891 jedinica specijalnih vojnih vozila.

 

Američkum haubicama po NE Zaporožje

Oružane snage Ukrajine za dva sata nanele su oko 25 teških artiljerijskih udara američkim haubicama m777 na Energodar i područje nuklearne elektrane Zaporožje.

Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

 

Granatiran Energodar i NE Zaporožje

Ukrajinska vojska opet granatira Energodar, eksplozije su odjeknule u gradu i na području Zaporoške nuklearne elektrane, saopštile su lokalne vlasti.

Foto Tanjug/AP

 

Putin: Rusko naoružanje je decenijama ispred drugih

Foto: EPA

 

Mnogi primerci ruskog oružja nove generacije su godinama, pa čak i decenijama ispred stranog naoružanja, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin otvarajući u ponedeljak forum "Armija 2022" u parku Patriot.

 

- Od posebnog značaja su modeli i sistemi nove generacije koji su orijentisani ka budućnosti i koji će odrediti budućnost oružanih snaga. To se tiče naoružanja visoke preciznosti i robotike i sistema zasnovanih na novim fizičkim principima. Mnogi primerci našeg oružja nove generacije su godinama, pa čak i decenijama ispred stranog naoružanja. Po taktičko-tehničkim karakteristikama ih značajno nadmašuju - rekao je Putin.

 


Više od 30.000 ljudi podnelo je zahtev za rusko državljanstvo u regionu Zaporožja

 
 

- Sve više stanovnika regiona Zaporožje podnosi zahteve za rusko državljanstvo. Do danas se u centrima za izdavanje pasoša razmatra više od 30.000 takvih zahteva sa kompletnim paketom neophodnih dokumenata - napisao je Jevgenij Balicki, šef vojne civilne administracije regiona na svom "Telegram" kanalu.

 


Visokoprecizno oružje vazduhoplovnih snaga Rusije pogodilo je punkt stranih plaćenika u rejonu naselja Zoločev u Harkovskoj oblasti

Poginulo je više od 100 ekstremista iz Poljske i Nemačke, a više od 50 ranjeno - navodi se u izveštaju, prenela je agencija RIA Novosti.

Dodaje se da je rusko ratno vazduhoplovstvo napalo borbene položaje 53. mehanizovane i 68. pešadijsko-streljačke brigade Oružanih snaga Ukrajine kod gradova Ugledar, Dobropolje i sela Vođanoje u Donjeckoj Narodnoj Republici.

 - Gubici ovih jedinica iznosili su više od 260 ljudi. U rejonu Marinke artiljerci su likvidirali oko 70 odsto ljudstva trećeg bataljona 66. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine, a na pravcu Soledara 15. bataljon 58. motorizovane brigade izgubio je više od polovine vojnika i vojne opreme - dodaje ministarstvo.

Ruski vojni resor je prošle nedelje saopštio da je od 24. februara, nakon početka specijalne vojne operacije, u Ukrajinu stiglo 7.282 stranih plaćenika - najviše iz Poljske, Kanade, SAD, Rumunije, Gruzije i Velike Britanije.

Od toga je 2.682 eliminisano, a 2.408 je pobeglo iz zone borbenih dejstava.

Foto: Tanjug/AP Photo

Zelenski nastavlja čistku u svom timu

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski smenio je načelnike uprava Službe bezbednosti (SBU) u Kijevskoj, Lavovskoj i Ternopoljskoj oblasti.

Vladimir Zelenski

Poginuo jedan od najboljih ukrajinskih pilota

Jedan od najboljih pilota Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Anton Listopad poginuo je tokom sukoba Rusije i Ukrajine.

 - Anton Listopad je poginuo u odbrani ukrajinske države. Anton je 2019. godine proglašen za najboljeg pilota Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine - saopštio je Ivan Frankovsk, čiji je Listopad bio diplomac, prenosi Ukrinform.

Foto: Printskrin Youtube

Bivši ukrajinski poslanik: Kijev se priprema da digne u vazduh Zaporošku nuklearku

Ministarstvo odbrane Ukrajine sprema se da izvede specijalnu operaciju dizanja u vazduh Zaporoške nuklearne elektrane, izjavio je bivši poslanik vrhovne rade Ilja Kiva.

 - U tu svrhu su pripremljene obaveštajne grupe Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine koje su već ranije izvršavale slične terorističke napade u Pridnjestrovlju - napisao je Kiva na svom Telegramu.

Ukrajinske trupe granatirale su Donjeck 

 Ukrajinske trupe granatirale su Kujbiševski i Kirovski okrug Donjecka, kao i Nikitovski okrug Gorlovka, saopštio je Telegram kanal predstavništva DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre (ZCCC).

Kadirov: Specijalci "Ahmat" zauzeli strateški važan položaj kod Severska 

Ramzan Kadirov je saopštio da su specijalci "Ahmat" zauzeli strateški važan položaj kod Severska u DNR.

Foto: Profimedia/Ilustracija

BONUS VIDEO:

DEJSTVO RUSKE ARTILjERIJE: Izveštači "Novosti" na položaju u blizini Jasinovate

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NIS PODRŽAO ELEKTROTEHNIČKU ŠKOLU „NIKOLA TESLA“ U BEOGRADU: Moderni kabinet za fiziku za nove uspehe srednjoškolaca