PARLAMENT PRIHVATIO OSTAVKU: Posle bega iz zemlje smenjen predsednik Šri Lanke

Tanjug

15. 07. 2022. u 08:19

PREDSEDNIK parlamenta Šri Lanke danas je zvanično prihvatio ostavku predsednika Gotabaje Radžapakse, koji je nakon rastućih protesta zbog najgore ekonomske krize u njegovoj državi pobegao iz zemlje.

ПАРЛАМЕНТ ПРИХВАТИО ОСТАВКУ: После бега из земље смењен председник Шри Ланке

Foto: Tanjug

- Od ovog trenutka prelazimo na ustavno imenovanje novog predsednika - rekao je novinarima predsednik parlamenta Mahinda Japa Abejvardena, prenosi Rojters.

On je naveo da će taj proces, za koji je tražio da ga svi podrže, biti obavljen "brzo i uspešno".

Radžapaksa, koji je u sredu pobegao na Maldive usred masovnih protesta zbog ekonomske krize u Šri Lanci, sleteo je juče u Singapur, a kako su rekli zvaničnici Maldiva za AP, on će kasnije otići za Džedu u Sadijskoj Arabiji.

Vest o Radžapaksinoj ostavci, koja je prvo poslata mejlom predsedavajućem parlamenta, pre nego što je dostavljena u štampanoj verziji, izazvala je sinoć slavlje na ulicama Kolomba, glavnog grada Šri Lanke.

Premijer Šri Lanke Ranil Vikremesinge, koji je privremni vršilac dužnosti predsednika, proglasio je u sredu vanredno stanje u celoj zemlji i policijski čas u pojedinim delovima, nakon bekstva Radžapakse.

Najviši funkcioneri vladajuće partije Šri Lanke saglasni su da podrže Vikremesingea za svog predsedničkog kandidata, izjavio je ranije Rojtersu izvor iz vladajuće partije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna