PRETI GLOBALNA RECESIJA: MMF najavljuje tešku 2022, i još težu 2023. godinu

D. D. S.

07. 07. 2022. u 15:29

NEVESELA predviđanja stižu iz Međunarodnog monetarnog fonda, čija je direktorka Kristalina Georgijeva izjavila da su se izgledi za globalnu ekonomiju "znatno pomračili" od aprila.

ПРЕТИ ГЛОБАЛНА РЕЦЕСИЈА: ММФ најављује тешку 2022, и још тежу 2023. годину

MMF

Ona ne isključuje ni globalnu recesiju sledeće godine. Georgijeva je najavila da će MMF u narednim nedeljama treći put ove godine sniziti prognozu globalnog ekonomskog rasta za 2022. godinu.

- Biće teška 2022. godina, a 2023. možda čak i teža. Rizici od recesije su se povećali za 2023 - rekla je Georgijeva za Rojters, navodeći univerzalno širenje inflacije, osetno povećanje kamatnih stopa, usporavanje privrednog rasta Kine i eskalaciju sankcija u vezi sa ruskim ratom u Ukrajini. Dodala je da nedavni ekonomski podaci pokazuju da su se neke velike ekonomije, uključujući Kinu i Rusiju, smanjile u drugom kvartalu, te da su rizici za 2023. još veći.

Šefica MMF-a je upozorila da bi dugotrajnije pooštravanje finansijskih uslova zakomplikovalo globalne ekonomske izglede i poručila da je ključno da se rastuće cene stave pod kontrolu.

- Globalni izgledi su sada heterogeniji nego pre samo dve godine, pri čemu su izvoznici energije, uključujući Sjedinjene Države, u boljoj situaciji, dok se uvoznici muče - konstatovala je ona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)