ZAOBIĆI ĆE ODLUKU VRHOVNOG SUDA? Američki zvaničnici negoduju zbog ograničavanja ovlašćenja Agencije za zaštitu životne sredine

D. D. S.

01. 07. 2022. u 19:27

VRHOVNI sud SAD ograničio je presudom ovlašćenja Agencije za zaštitu životne sredine u suzbijanju emisija ugljenika iz elektrana, što je, kako je portparol UN rekao, "neuspeh u našoj borbi protiv klimatskih promena".

ЗАОБИЋИ ЋЕ ОДЛУКУ ВРХОВНОГ СУДА? Амерички званичници негодују због ограничавања овлашћења Агенције за заштиту животне средине

Foto: Tanjug/AP

 Odluka dovodi u sumnju da li Sjedinjene Države, drugi po veličini emiteri ugljenika na svetu, mogu da ostvare obećanja data u okviru međunarodnih klimatskih sporazuma. To je, takođe, podstaklo Kinu, najvećeg emitera, da podstakne SAD da učine više u vezi sa klimom.

Većina od šest prema tri sudija Vrhovnog suda sugerisala je da savezne agencije ne mogu da utvrđuju široke propise, osim ako ih za to ne ovlasti Kongres. Međutim, Kongres nije uspeo da usvoji samostalni klimatski zakon već dve decenije. 

Presuda ne zabranjuje u potpunosti savezne propise o energetskom sektoru, a američki predsednik Džozef Bajden je obećao da će to zaobići. 

- Odluka Vrhovnog suda bi bila razumljivija da je Kongres imao konsenzus i stručnost da deluje na klimu. Ali nema ni jedno ni drugo. Rezultat je znatno smanjena regulativa, što će potkopati sposobnost SAD da se odgovorno ponašaju kod kuće i efikasno vode politiku u inostranstvu u pogledu klimatskih promena - komentarisao je predsednik Američkog saveta za spoljne poslove Ričard Has.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

TOTIJEVA DEPRESIJA: Umro mi je otac, a onda sam shvatio da me žena vara - to više nisam bio ja