SUKOB NA POLARNOM KRUGU: Norveška odbila zahtev Rusije za tranzit robe do ruskih naselja na Svalbardu

Novosti online

28. 06. 2022. u 17:07

NORVEŠKA je odbila zahtev Rusije za prolaz robe za ruska naselja na Svalbardu preko jedinog prelaza na rusko-norveškoj granici Sturskug, javila je norveška televizija „NRK“ pozivajući se na Ministarstvo spoljnih poslova zemlje.

СУКОБ НА ПОЛАРНОМ КРУГУ: Норвешка одбила захтев Русије за транзит робе до руских насеља на Свалбарду

Foto: Free Images Pixabay

-Konkretan zahtev za dobijanje dozvole za prevoz odbijen je 15. juna 2022. godine, rečeno je u Ministarstvu za TV kanal.

Kako prenosi televizija „E24“, trenutno se na prelazu Sturskug nalazi oko 20 tona ruske robe namenjene ruskim naseljima na Svalbardu.

Ministar spoljnih poslova Norveške Aniken Hajtfeld je u aprilu objavila odluku o zatvaranju graničnog prelaza Sturskug za prolaz kamiona iz Rusije, a, prema njenim rečima, odlučeno je i da se uvede zabrana ulaska brodova iz Rusije u norveške luke, sa izuzetkom ribolovačkih.

Ranije je generalni konzul Rusije na Svalbardu Sergej Guščin rekao da je ruska ambasada u Oslu poslala pismo udruženja „Arktikugolj“ norveškom Ministarstvu spoljnih poslova sa zahtevom da se roba za ruska naselja na arhipelagu Svalbard oslobodi od zabrane tranzita. Zahtev je, prema rečima Guščina, napisan 25. maja.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE RUSKE TENKOVE U AKCIJI: Snimci DNR prikazuju napade na položaje ukrajinske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!