NATO NIJE U STANJU DA SPREČI RUSIJU DA ISPUNI CILJEVE Kinesko izdanje Global tajmsa: "Alijansa predvođena Amerikom istrošila svoje mogućnosti"

Novosti onlajn/R. V.

28. 06. 2022. u 11:09

UPRKOS svim ulaganjima u sukob u Ukrajini, Severnoatlantska alijansa nije u stanju da spreči Rusiju da ispuni ciljeve svoje specijalne operacije, piše kinesko izdanje "Global tajmsa", prenose RIA Novosti.

НАТО НИЈЕ У СТАЊУ ДА СПРЕЧИ РУСИЈУ ДА ИСПУНИ ЦИЉЕВЕ Кинеско издање Глобал тајмса: Алијанса предвођена Америком истрошила своје могућности

Foto AP

- Iza agresivne retorike NATO-a kriju se protivrečnosti i neslaganja unutar bloka. Alijansa predvođena SAD odavno je istrošila sve svoje mogućnosti - primećuje se u publikaciji.

Foto: Printskrin/www.globaltimes.cn

U publikaciji se takođe naglašava da će snabdevanje Kijeva oružjem i sankcije Rusiji dovesti samo do negativnih ekonomskih posledica po njih same.

- Amerikanci i Evropljani su dobro svesni da Rusija nikome ne predstavlja pretnju. I možemo očekivati da će na jesen obični građani sa Zapada početi da postavljaju pitanja svojim liderima - "Zašto bismo mi i dalje trpeli ekonomske poteškoće?" - navodi se u tekstu.

Istovremeno, kako navodi ovo izdanje, neke članice NATO-a priznale su da su već iscrple sve svoje zalihe vojne opreme za Kijev, a isporuka novog naoružanja ovoj istočnoevropskoj zemlji zahtevala bi značajan proizvodni napor i vreme.

Time, kako je sumirao autor, SAD gube autoritet i biće prinuđene da svoju viziju globalnog poretka koordiniraju sa drugim članicama međunarodne zajednice.

Krajem 2021. Rusija je objavila nacrte ugovora sa Sjedinjenim Državama i sporazuma sa NATO-om o bezbednosnim garancijama. Moskva je, posebno, zahtevala od svojih zapadnih partnera pravne garancije odbijanja daljeg širenja NATO-a na istok, pridruživanja ukrajinskom bloku i uspostavljanja vojnih baza u postsovjetskim zemljama. Predlozi sadrže i klauzulu o nerazmeštanju udarnog naoružanja NATO-a u blizini granica Rusije i povlačenju snaga Alijanse u istočnoj Evropi na položaje iz 1997. godine.

Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu operaciju denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine. Kako je naglasio Vladimir Putin, njen cilj je „zaštititi ljude koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Glavni cilj operacije u odeljenju nazvan je oslobađanje Donbasa.

BONUS VIDEO:

DEJSTVO RAKETNOG SISTEMA "URAGAN": Pogledajte snimke Ministarstva odbrane Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

IRAN NEĆE ODGOVORITI: Okončani drektni međusobni sukobi Irana i Izraela