LE PENOVA SADA GLEDA U JELISEJ: Uzlet krajnje desnice u Francuskoj

G. ČVOROVIĆ-Od stalnog dopisnika Pariz

23. 06. 2022. u 08:30

NAJVEĆI i pravi pobednik parlamentarnih izbora u Francuskoj je - krajnja desnica. Takvu plimu njihovih poslanika niko nije očekivao.

ЛЕ ПЕНОВА САДА ГЛЕДА У ЈЕЛИСЕЈ: Узлет крајње деснице у Француској

Foto AP

Melanšon se najpre nadao da će biti premijer, a onda, bar, da će levičari osvojiti blizu 200 poslaničkih mesta u skupštini sa 577 stolica, ali, kako je postizborno veče odmicalo, "kajmak" je sve više skupljalo Nacionalno okupljanje Marin le Pen, završivši brojanje listića sa ogromnih 89 deputata, 11 puta više od prethodnog saziva.

U igri je na ovim izborima bio i ulog ko će biti šef opozicije. Marin le Pen je, naime, izbila u prvi plan na predsedničkim izborima kao učesnik drugog kruga, Melanšon je to naizgled vratio vrtoglavim usponom ujedinjene levice na parlamentarnim izborima, ali se ispostavilo da će, možda, među levičarima, partije nastupati svaka za sebe po poslaničkim grupama, posle čega bi Marin le Pen opet bila ispred.

Odmah posle izbora, došlo je do naznaka frakcije u levičarskoj "Novoj narodnoj, ekološkoj i socijalnoj uniji". Ponudu lidera Melanšona da, sa 131 glasom, ostanu ujedinjena poslanička grupa, da bi tako bili i najjača opoziciona formacija, redom su, već u minutima koji su usledili, odbili socijalisti, komunisti i ekolozi. Komunisti su se, u međuvremenu, izgleda, predomislili.

To će se možda razrešiti sakupljanjem podrške predsedniku Odbora za finansije, koji se smatra najvažnijim u skupštini i koji pripada najjačoj opoziciji. Ukoliko to mesto dobije stranka Nacionalno okupljanje, postaće jasno da su najzad uspeli da probiju barijeru prihvatljivosti na političkoj sceni u Francuskoj, što bi Marin le Pen konačno moglo da otvori vrata Jeliseja na sledećem glasanju za predsednika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a