BIVŠI ČLAN AMERIČKOG GENERALŠTABA: Oružje poslato Kijevu ne stiže na vreme, Vašington da posveti pažnju pregovorima

Novosti onlajn/R. V.

20. 06. 2022. u 16:05

KAŠNjENjA u isporuci zapadnog oružja Ukrajini daju Rusiji superiornost, rekao je bivši zamenik načelnika generalštaba američke vojske Džek Kin za "Foks njuz", prenose RIA Novosti.

БИВШИ ЧЛАН АМЕРИЧКОГ ГЕНЕРАЛШТАБА: Оружје послато Кијеву не стиже на време, Вашингтон да посвети пажњу преговорима

Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

- Postoje sumnje da oružje koje je potrebno Kijevu jednostavno ne stiže na vreme - rekao je on.

"Foks njuz" navodi da bi put američkog oružja u ruke ukrajinskih militanata mogao potrajati nekoliko meseci. Ali čak i u slučaju uspešnog dolaska tereta u Ukrajinu, potrebne su nedelje „za transfer i obuku“.

General Kin je dodao da je Vašington trebalo da da prioritet mirovnim pregovorima za rešavanje sukoba, ali su Sjedinjene Države „zainteresovane za oba scenarija“, priznao je.

Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Moskva je više puta skrenula pažnju na opasnost da zapadne zemlje povećaju isporuke oružja Ukrajini. Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov upozorio je da militarizacija Ukrajine direktno ugrožava interese evropske i globalne bezbednosti.

Rusija je prethodno poslala notu svim zemljama, uključujući i SAD, zbog isporuke naoružanja Ukrajini. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaka pošiljka koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju. Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da se zemlje NATO-a "igraju vatrom" isporukom oružja Ukrajini.

Portparol predsednika Dmitrij Peskov je primetio da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat.

BONUS VIDEO:

DEJSTVO BORBENE AVIJACIJE: SU-25 uništavaju sakrivene ukrajinske položaje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

RUSIJA DOBRODOŠLA ALI BEZ ŠEFA KREMLJA: Francuzi pozvali Moskvu da učestvuje u obeležavanju 80 godina iskrcavanja u Normandiji