TURSKA NE MENJA STAV: Erdogan nakon razgovora sa Stoltenbergom

Tanjug

15. 06. 2022. u 17:54

TURSKI predsednik Redžep Tajip Erdogan imao je danas telefonski razgovor sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

ТУРСКА НЕ МЕЊА СТАВ: Ердоган након разговора са Столтенбергом

Foto: Profimedia

Erdogan je tokom razgovora izjavio da Turska neće promeniti stav u vezi sa članstvom Švedske i Finske, sve dok ove zemlje Ankari ne daju pismene garancije o borbi protiv terorizma.

- Tokom razgovora, predsednik Erdogan je ukazao na neophodnost koraka Švedske i Finske koji bi otklonili legitimnu zabrinutost Turske. Predsednik je istakao da je napredak u ovom procesu nemoguć bez pismenih obaveza ovih država u vezi sa promenom paradigme o borbi protiv terorizma i saradnji u odbrambenoj industriji - saopšteno je iz predsednikovog kabineta, prenosi agencija TAS S.

Turski lider je ranije danas ponovio pred parlamentom da se stav Ankare po pitanju članstva Švedske i Finske u NATO neće promeniti, sve dok ove zemlje ne promene stav prema terorizmu.

Poslanik vladajuće partije Stranke pravde i razvoja (AKP), Akif Čatagaj Kilič ranije je rekao da je "ovo pitanje od ključnog državnog interesa" i upozorio da je Ankara "spremna da zaustavi njihovo članstvo i na godinu dana ako je potrebno".

- Turska ima drugu najveću vojsku u NATO i slala je dronove Ukrajini da se odbrani. Zaslužujemo veće poštovanje - rekao je Kilič.

Ovo pitanje preti da poremeti vrlo važan NATO samit koji je planiran da se održi u Madridu 29. juna, preneo je "Gardijan".

Turska optužuje Finsku i Švedsku da skrivaju navodne članove Kurdistanske radničke stranke (PKK) i takođe se protivi njihovim odlukama iz 2019. godine da zabrane izvoz oružja u Ankaru zbog turskih vojnih operacija u Siriji.

BONUS VIDEO - KUKASTI KRSTOVI I UKRAJINSKE ZASTAVE: Oskrnavljeno groblje u Holandiji

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ŠTA KAŽE ZAKON: Sme li se voziti u papučama i štiklama - među vozačima postoji velika zabluda vezana za ovu temu