TURSKA ZABRINUTOST JE LEGITIMNA: Stoltenberg o prijemu Finske i Švedske u NATO i "kurdskom pitanju"

Tanjug

12. 06. 2022. u 18:07

BEZBEDNOSNA zabrinutost koju je Turska izrazila u protivljenju zahtevima Finske i Švedske za članstvo u NATO-u je legitimna, izjavio je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg tokom posete Finskoj.

ТУРСКА ЗАБРИНУТОСТ ЈЕ ЛЕГИТИМНА: Столтенберг о пријему Финске и Шведске у НАТО и курдском питању

Foto: Profimedia

- Ovo su opravdane zabrinutosti. Ovde se radi o terorizmu, o izvozu oružja - rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare sa finskim predsednikom Saulijem Ninistom, prenose agencije.

Kako je rekao generalni sekretar NATO-a, moramo da zapamtimo i razumemo da nijedan saveznik NATO-a nije pretrpeo više terorističkih napada od Turske.

Stoltenberg i Ninisto su rekli da će se razgovori sa Turskom nastaviti, ali nisu dali naznake napretka u pregovorima.

- Samit u Madridu nikada nije bio krajnji rok - rekao je Stoltenberg, misleći na sastanak NATO-a u Madridu krajem juna.

Poručio je da je Turska ključni saveznik za Alijansu zbog svoje strateške lokacije na Crnom moru između Evrope i Bliskog istoka.

Švedska i Finska podnele su zahtev za pridruživanje zapadnom odbrambenom savezu prošlog meseca, a kao odgovor na sukob u Ukrajini.

Obe zemlje su naišle na protivljenje Turske, koja ih je optužila da podržavaju i daju utočište kurdskim militantima i drugim grupama koje smatra teroristima.

Predsednik Finske: Teško nam je da razumemo zabrinutost Turske

Finski pristup i akcije u borbi protiv terorizma u potpunosti se poklapaju sa generalnom linijom drugih zemalja NATO-a, i Helsinkiju je teško da razume zašto su Finci izazvali posebnu zabrinutost Turske, izjavio je predsednik te zemlje Sauli Ninisto.

- Želeo bih da istaknem da ne vidim nikakvo ozbiljno neslaganje oko toga kako se Finska ponaša po pitanju terorizma. Stoga nam je teško da razumemo zašto izazivamo posebnu zabrinutost u Turskoj - rekao je Ninisto.

Napomenuo je da NATO podržava pregovore, kao i da će se u bliskoj budućnosti održati novi sastanci predstavnika Švedske, Finske i Turske.

Kako je rekao Ninisto, Finska je dala što je moguće više informacija o trenutnoj borbi protiv terorizma.

- Iznenađeni smo stavom Turske. U međunarodnoj politici morate ozbiljno da shvatite ono što kaže druga strana, a mi ozbiljno shvatamo mišljenje Turske. Nadajmo se da možemo da pronađemo rešenje koje će zadovoljiti sve strane - poručio je finski lider.

BONUS GALERIJA: Rusko vazduhoplovstvo

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE DEJSTVO RUSKE AVIJACIJE - Napad na utvrđene položaje ukrajinske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)