BRITANIJA NIJE SPREMNA ZA NESTAŠICE HRANE: Savetnik Vlade - Ministri ne razumeju u potpunosti implikacije krize

P. Z. S. / ria.ru

22. 05. 2022. u 23:15

VELIKA Britanija nije spremna za nagli rast cena i nestašicu osnovnih dobara zbog neprijateljstava u Ukrajini, izjavio je Ijan Rajt, šef savetodavnog tela britanske vlade.

БРИТАНИЈА НИЈЕ СПРЕМНА ЗА НЕСТАШИЦЕ ХРАНЕ: Саветник Владе - Министри не разумеју у потпуности импликације кризе

Foto: Tanjug/AP


-Velika Britanija nije spremna za ogroman skok cena hrane i nestašicu osnovnih dobara izazvanu ratom u Ukrajini. Ova kriza je gora od energetske, rekao je on, prenosi Independent.

Izdanje napominje da zbog blokiranih crnomorskih luka iz Ukrajine ne može da se iznese 25 miliona tona žitarica, što ne samo da preti glađu najsiromašnijim zemljama, već će imati ozbiljne posledice i po Veliku Britaniju, koja zavisi od uvoza hrane.

Konkretno, jestivo biljno ulje, koje se koristi u čipsu, gotovoj hrani, majonezu, već je u ograničenoj ponudi, a rastuće cene đubriva i stočne hrane šteti domaćoj proizvodnji.

-Mislim da vlada ne razume u potpunosti implikacije ovoga, rekao je Rajt.

Prema njegovim rečima, mnogi predstavnici prehrambenog sektora smatraju da je ovaj problem već hitan i da mu treba obratiti pažnju vlade.

Ranije je rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da se Rusija ne meša u izvoz ukrajinskog žita, logistički problemi su nastali krivicom Kijeva, njene trupe su minirali njihove morske luke. Dodali su da „razgovor o navodnom blokiranju Rusije izvozu ukrajinskog žita u crnomorskim lukama i nastalom deficitu na tržištu žita nije ništa drugo do spekulacije“.

BONUS VIDEO - PREDAJA PRIPADNIKA "AZOVA": Ukrajinski vojnici napuštaju "Azovstalj"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLARNI MEDVEDI: Simboli Arktika i naše odgovornosti